nincs cím

2014-07-03

sponsored links

                                          Ciabatta

Meleg ide, meleg oda kenyeret sütni mindig élmény.A ciabatta, egy olasz kenyérféleség, sokan jól ismerik. Kívül roppanós, belül lyukacsos és puha. Sok receptet olvastam az elkészítésérõl, én a friss élesztõs változatát próbáltam ki, azzal készítettem a kovászt. A jó ciabatta elkészítése idõigényes, legyünk türelmesek. Viszont megéri a végeredmény mennyei, és mint említettem az elkészítése igazi élmény.

Hozzávalók a kovászhoz ( biga ):

  • 350 gr BL- 80 liszt
  • 180 ml víz
  • 5g élesztõ
  • 1 tk. méz
a hozzávalókat keverjük el egy tálban, takarjuk le, szobahõmérsékleten hagyjuk 8 órát állni, majd felhasználásig tegyük hûtõbe.

Hozzávalók a tésztához:

  • 450 gr Bl- 80 liszt
  • 10 gr élesztõ
  • 1 tk. só
  • 340 ml víz
  • 25 ml olívaolaj
  • az elkészült kovász
Így készül:
A kovászt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Szinte folyékony, ragacsos tésztát kapunk.Tegyük egy téglalap alakú, mûanyag edénybe, aminek van fedele és kelesszük 1.5 órát.
Borítsuk szép lassan lisztezett deszkára,vigyázzunk a buborékokra. Hajtsuk félbe, lisztezzük, majd újra félbe. Pihentessük 30 percig, majd ismételjük meg a mûveletet. Felezzük el a tésztát, majd mind a kettõt hajtsuk félbe, és újra félbe.Közben lisztezzünk.
Olajozott sütõlapra helyezzük a két kenyérkét úgy, hogy igazgassuk téglalap formára. Pihentessük 15 percig, közben a sütõt melegítsük elõ 250 fokra. Permetezzük be a sütõt vízzel, hogy ropogós legyen a kenyerünk kérge, és tegyük 10 percre a 250 fokos sütõbe a ciabattákat. 10 perc után mérsékeljük a sütõt 220 fokra, és 15 perc alatt készre sütjük.





Folytats a blogon ... aranymorzsa.blogspot.com/2014/07/ciab...

sponsored links

Keres?s