nincs cím

2014-06-17

sponsored links

                                   Cseresznye dzsem

Az idei második lekvárfõzésem. Igaz, nem is lekvár, hiszen olyan hamar készül el. Az elõkészület jóval hosszabb, mint maga a dzsem fõzés.
A sûrítéshez pektint használtam, amit bárki könnyen elkészíthet.
Alma, birsalma héjából és magházából készülhet, ne dobjuk ki, ha tehetjük , készítsünk belõle házi sûrítõ anyagot. Tegyük fel fõni a héjakat annyi vízzel, hogy az épp ellepje. Fõzzük 45 percet maximum hõfokon. Sûrû szövésû anyagban csepegtessük egy napig, majd a lecsepegett lét tegyük újra fel fõni, és fõzzük felére. Kanálon végezzünk dermedési próbát , és lassú tûzön fõzzük mindaddig, amíg kedvezõ lesz a sûrûsége.
Tegyük üvegekbe, mint a lekvárt, állítsuk fejre néhány percre és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
A  lekvárok sûrítése mindenkinél egyedi, ki hogy szereti és függ a gyümölcsök savasságától is.
A dzsemeknél majdnem dupla mennyiséget használjunk.

Hozzávalók: 

  • 5 kg magozott cseresznye
  • Kg-ként 20 dkg cukor, vagyis 1kg
  • 3 citrom leve
  • pektin
Így készül:
A magozott cseresznyét cukrozzuk le, hagyjuk egy órát állni, hogy levet eresszen, és tegyük oda közepes lángon platnin fõni. Kevergessük folyamatosan. Forrástól számítva kb. 1 órát fõzzük mérsékelt lángon, ügyelve arra, hogy a cseresznye ne fõjön szét. Adjuk hozzá a citromok levét, és annyi pektint, hogy a kívánt állagot elérjük.
Tegyük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, állítsuk néhány percre fejre, majd száraz dunsztba hagyjuk kihûlni.







Folytats a blogon ... aranymorzsa.blogspot.com/2014/06/dzse...

sponsored links

Keres?s