nincs cím

2014-04-14

sponsored links

                                           Makowiec

A Makowiec lengyel mákos kalács, hasonlít a mi bejglinkre. Néhány receptre rákerestem, érdekes, elég sok verziót találtam. Nem tudom melyik lehet valóban az eredeti, de nekem ez tûnt a legfinomabbnak. Virágvasárnap van, barkaszentelés alkalmából készült a kalácsom.
A csokimáz saját recept.

Hozzávalók:

  • 6 dkg élesztõ
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 1,2 dl fõzõtejszín
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás a kenéshez
a töltelékhez:

  • 3 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 40 dkg konyhakész mák
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
a díszítéshez:

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. tej
  • 2 ek. kakaó
  • Pirított mandula
Így készül:
Az élesztõt elmorzsoljuk egy kanál cukorral. A tojások sárgáját kikeverjük a tejszínnel és hozzáadjuk a cukros élesztõt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a tojásos élesztõt és az egészet homogén masszává gyúrjuk. Lefedve egy órán át kelesszük.
A töltelékhez forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot, a mákot. Vegyük le a tûzrõl, keverjük bele a mazsolát, a citrom és narancshéjat, a diót. A sütõt melegítsük elõ 170 fokra. A tésztát 2 részre osztjuk, elsimítjuk rajtuk a tölteléket, végüket behajtjuk és föltekerjük.
Tegyünk 1-1 rudat sütõpapírral bélelt, mélyebb hosszúkás formába. A tetejét középen kissé benyomkodjuk, mint egy sekély vályút készítünk, szurkáljuk meg és kenjük le tojással.




Kelesszük 30 percig, és tegyük az elõmelegített sütõbe. Süssük 40-45 percig.
Mikor kisült, készítsük el a csokimázat. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, tejet és a kakaót. Addig fõzzük, míg nem buborékozik. Pár percig hagyjuk állni, majd kenjük a kalácsra.
Szórjuk meg pirított mandulaszirommal, és fogyasszuk egészséggel.
A recept nagyon is bevált!








Folytats a blogon ... aranymorzsa.blogspot.com/2014/04/a-ma...

sponsored links

Keres?s