nincs cím

2014-04-18

sponsored links









Lenmaglisztes pizza,
 házi paradicsomos szósszal 
 Chorizoval...










Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt õrleménybõl kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Negyedik nap ... Lenmag õrlemény ...

A pizza örök nagy kedvenc, mellé nyúlásnak nem volt helye,
így a gyerekek egyik kedvencébe csempésztem ebbõl az értékes növényi magõrleménybõl. 







Hozzávalók...
3 db kerek pizzához


tésztához...

350 g búza finomliszt
150 g lenmagliszt
2,5 - 3 dl víz
nagy csipetnyi só
25 g friss élesztõ
csipetnyi cukor
1 tk oregánó



szószhoz...

500 g hámozott,egész konzerv(v.házi)paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
olíva olaj
só, bors
oregano
kakukkfû
bazsalikom


+feltétnek...

200 g szeletelt Chorizo kolbász
Mozarella sajt






Elkészítés...


Kétféle lisztet sóval elkeverjük, közepébe mélyedést vájunk, amibe bele morzsoljuk a friss élesztõt, pici cukrot szórunk rá és ráöntünk kb 2 dl langyos vizet.A tésztát alaposan össze dolgozzuk, olíva olajjal dúsítjuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható, de semmiképp sem ragacsos tésztát kapjuk. Letakarva, meleg helyen kelesztjük(40 fokos sütõben 20 perc)
Elkészítjük a "házi" mártásunkat. Paradicsomokat turmixoljuk.
Serpenyõben olíva olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk,
hozzá öntjük a paradicsomot és ízlésünknek megfelelõ mennyiségû fûszerekkel ízesítjük. Egészen addig fõzzük, amíg sûrû-tartalmas mártást nem kapunk. Lehetõség szerint, friss fûszernövényeket alkalmazzunk, ami nagyban növeli a mártás élvezeti értékét :D
Amennyiben túl "rusztikusnak" ítélnénk paradicsomos szószunkat, 
újbóli botmixer használatával még selymesebb állagot érhetünk el.
Sütõt elõmelegítjük 220 fokra, grill fokozatra, 
sütõlemezeket és elõkészítjük. A tésztát 3 részre vágjuk és egyenként kör alakot nyújtunk belõlük. Mártással kenjük és tetszõleges feltéttel tovább ízesíthetjük.
 Forró sütõbe tolva 10-12 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat! 






A lenmagliszt készítése során a lenmagból elõször hidegen kipréseljük az olajat, ezután finom lisztté õröljük.A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe.Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele.Sokféleképpen felhasználható. Sûríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségû folyadékot és zsiradékot tud felvenni. Sütés során a megadott lisztmennyiség egy része helyett használjunk lenmaglisztet, hogy javítsuk ételeink beltartalmi értékét. Ha ezt tesszük, több folyadékra lesz szükség, mint amennyit a receptek írnak. A lenmaglisztet tartalmazó péksütemények, kenyerek gyorsabban barnulnak.A lenmagliszt a szervezet megtisztítását is elõsegíti.(forrás: Batha-porta )








Folytats a blogon ... vargaani.blogspot.com/2014/04/lenmagl...

sponsored links

Keres?s