nincs cím

2014-04-18

sponsored links






Lenlisztes-magvas kréker...









Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt õrleménybõl kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Negyedik nap ... Lenmag õrlemény ...








Lenmagot gyakran, sõt rendszeresen használom
 kis konyhámban.Rendkívül sok élettani tulajdonsággal rendelkezik, legfõképp emésztés terén :D Magát a "magõrleményt" most volt alkalmam elõször kipróbálni.
 Nagy sikere volt...a gyerkõcök sorban kapkodták 
el a tálkából friss gyümölcs és tea kísérõvel :D 
Legközelebb más magvakkal dúsítva is próbát teszek...


Hozzávalók...

200 g búza finomliszt
100 g Batha-porta lenmagliszt
2 mk só
fûszer keverék(opcionálisan)
1 tk szódabikarbóna
2 ek olíva olaj
200 ml víz
100 g napraforgó mag
50 g lenmag
50 g szezám mag
50 g reszelt parmezán(opciós)


Elkészítés...

A tészta hozzávalóiból, jól kezelhetõ 
rugalmas anyagot kapunk, amit frissen tartó fóliába
 csomagolva 1-2 órácskát pihentetünk.
Sütõt elõmelegítjük 190 fokra, nagy sütõlemezt 
készítünk elõ.Gyúrótáblára tepsi méretének megfelelõ nagyságú
 sütésálló papírt helyezünk, amin a lehetõ legvékonyabbra nyújtjuk a tésztánkat(célszerû, egy nejlonnal letakarva a tésztát-nyújtást végezni :)Éles késsel vagy pizza vágóval szeleteljük a tésztát(négyzet-téglalap-hosszúkás-rombusz...)Mindvégig a sütõpapíron hagyva a tésztát!
 Majd papírral együtt tepsire áthúzzuk és 12-15 perc alatt ropogósra sütjük. Sütés után, résre nyitott sütõajtónál hûtjük.
Amikor lehûlt, csak egyszerûen, kezünkkel széttördeljük a krékereket a vágások mentén :)









Kínálhatjuk gyors vendégváróként egy kis mártogatóssal
 és friss zöldségekkel, de akár tízóraira és 
uzsonnára is nagyon finom, gyümölcs és tea kíséretében.
Kötényeket felkötni! Jó ropogtatást :D







A lenmagliszt készítése során a lenmagból elõször hidegen kipréseljük az olajat, ezután finom lisztté õröljük.A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe.Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele.Sokféleképpen felhasználható. Sûríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségû folyadékot és zsiradékot tud felvenni. Sütés során a megadott lisztmennyiség egy része helyett használjunk lenmaglisztet, hogy javítsuk ételeink beltartalmi értékét. Ha ezt tesszük, több folyadékra lesz szükség, mint amennyit a receptek írnak. A lenmaglisztet tartalmazó péksütemények, kenyerek gyorsabban barnulnak.A lenmagliszt a szervezet megtisztítását is elõsegíti.
(forrás: Batha-porta )






















Folytats a blogon ... vargaani.blogspot.com/2014/04/lenlisz...

sponsored links

Keres?s