Nigériai zúza pörkölt

2014-07-02

sponsored links

Mikor még hajón dolgoztam, az indonéziai kollegáink egyik szigeten, ahol találtak olyan konyhát, ahol fõzhettek maguknak, zúzát készitettek, valami irtózatosan csipõs szószban. Hoztak be a hajóra is, igy alkalmam volt megkóstolni. Az ize nagyon finom volt, csak lehetetlen volt belõle annyit enni, hogy az ember jól is lakjon. Legalábbis én. Szeretem a csipõset, de mértékkel.

Angliában elég nehezen lehet zúzát találni. Általában csak hagyományos angol mészárszékban kapható. És a mészárszék fehér holló. Halal az van lépésrõl lépésre?. ott meg nincs. Tegnap azonban épp olyan helyen jártunk, ahol van angol mészárszék és volt zúza. Már rég nem ettünk, és megkivántuk. És ekkor jutottak eszembe a hajós társaim?. nem akartam hagyományos pörköltet enni?

Az este kürölnéztem az interneten, és egy nigériai recept tetszett meg nagyon. Nem készitettem annyira csipõsen mint ahogy a recept kéri?. ehetõvé tettem?:).

nigeriai zuza

Hozzávalók: 25 dkg csirke zúza, 3 cikk fokhagyma, 1 közepes lila hagyma, csipetnyi csombort vagy kakukkfû, marhahúsleves kocka. A szószhoz: 1 nagy sült kápia paprika, 1 közepes lila hagyma, csipõs paprika (izlés szerint, eredetileg 4 chillit használnak, én egyet tettem és igy is sziszegtem).

A hagymát apró kockákra vágtam, a zúzát hártyáitól megpucoltam, fokhagymát apróra vágtam. Az egészet egy fazékban feltettem fõni, annyi vizzel, hogy éppen eltakarta. Beletettem a kakukkfüvet, leveskockát. Kb. 3o percig fõztem, ameddig a zúza megpuhult.

Közben a másik hagymát is felvágtam és a sült kápiával, csipõs paprikával és egy fél pohár vizzel összeturmixoltam.

Egy másik edényben felhevitettem 2 kanálnyi mogyoró olajat, és beletettem a megpuhult, leszûrt zúzát. Kissé piritottam folytonos kavargatás mellett, majd ráöntöttem a turmixolt szószt. Még kb. 3o percet fõztem.  A zúza fõzõlevével pótoltam.

Errõl a receptrõl csak annyit, hogy szerintem többet nem eszünk hagyományos pörköltet. ISTENI!!!

És Nigériában ezt elõételként fogyasszák?


Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.cafeblog.hu/2014/0...

sponsored links

Keres?s