New York bagel - a legjobb amerikai szendvics zsemle

2014-02-16

sponsored links








Nem Ă©rtem, hogy mostanĂĄban miĂ©rt nem sĂŒtöttem bagelt, hiszen Ă©vek Ăłta nagy kedvencĂŒnk:


Mindig van aktuålis kedvenc. Nem is az az ok, hogy råununk, hanem én unok rå mindig ugyanazt készíteni, így szerencsére mindig våltunk. Most bagelre. FÔ a våltozatossåg. J

Ha el kell helyeznem nehézségi fokban, akkor azt mondanåm, hogy maceråsabb, mint az angol muffin, de kevésbé precíziós, mint a hagyomånyos francia croissant, amit éppen a napokban "dobtam be". A francia croissant utån mår gyerekjåték volt összedobnom ezt a tålca New York style bagelt.

TöbbfĂ©le recept is lĂ©tezik, Ă©n eddig nem ezt sĂŒtöttem. KalĂĄcsosabb, könnyebb, nyugati-parti bagelt. Ez a New York bagel igazi kifinomult szendvicskenyĂ©r, Ă©n mĂ©g csak nem is zsemlĂ©nek hĂ­vnĂĄm. SĂ»rĂ»bb Ă©s ?rĂĄgĂłs?. NehĂ©z bĂĄrmihez hasonlĂ­tani, egyszerĂ»en fantasztikus! J

KĂ­vĂŒl ropogĂłs Ă©s kĂŒlönleges "mĂĄz" sĂŒl rĂĄ, ettĂ”l ?rĂĄgĂłs?, belĂŒl pedig olyan, mint a kovĂĄszos kenyĂ©r. Az Ă­ze pedig fenomenĂĄlis. 
Alig, hogy kisĂŒlt, csak Ășgy tobzĂłdtam a reggeli szendvicsek elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben. VacsorĂĄra pedig Ășj arcĂĄt mutatta meg, kitĂ»nĂ” vacsora szendvicseket dobtam belĂ”le össze. ÍgĂ©rem, hogy egytĂ”l egyig mindet bemutatom! J

HozzĂĄvalĂłk 6 nagy bagelhez:

500 g kenyérliszt
2 g porélesztÔ
20 g sĂł
1 evÔkanål méz
2,5 dl vĂ­z        
 
1 felvert tojås a kenéshez

A szĂłrĂĄshoz kĂŒlönfĂ©le magvak: mĂĄk, szezĂĄmmag, lenmag, napraforgĂłmag, tökmag, lapra vĂĄgott mandula.

A mézet feloldottam a vízben. A sót, élesztÔt és a lisztet elkevertem. Hozzåadtam a lisztes keverékhez a folyadékot és összeållítottam a tésztåt. Ha igényel még egy pici folyadékot, akkor egy csöppet adhatunk hozzå.
5 percig pihentettem, majd 3-4 percig dagasztottam. Megcsorgattam egy kis olajjal, lefedtem és 1 óråra a hûtÔbe tettem.
1 Ăłra elteltĂ©vel kivettem a hĂ»tĂ”bĂ”l, 6 rĂ©szre daraboltam Ă©s kis labdĂĄkat formĂĄztam. A labdĂĄkbĂłl 25 cm hosszĂș rudakat sodortam, majd a tenyerem körĂŒl a kĂ©t ? vĂ©konyabb ? vĂ©gĂ©t összenyomkodtam Ășgy, hogy a gyĂ»rĂ»formĂĄt megĂłvjam.
SĂŒtĂ”papĂ­rral bĂ©lelt tepsire rendeztem a megformĂĄzott bageleket. KevĂ©s olajjal megkent mĂ»anyag fĂłliĂĄval letakartam Ă©s egy Ă©jszakĂĄra betettem a hĂ»tĂ”be.

MĂĄsnap reggel azonnal kivettem a hĂ»tĂ”bĂ”l, mert legalĂĄbb 2 Ăłra szĂŒksĂ©ges, hogy sĂŒthetĂ” ĂĄllapotba kerĂŒljön.
Úgy mĂĄsfĂ©l Ăłra elteltĂ©vel bekapcsoltam a sĂŒtĂ”t 260 C fokra. LegalĂĄbb 30 percig Ă©rdemes a sĂŒtĂ”t melegĂ­teni sĂŒtĂ©s elĂ”tt.

Nagy fazĂ©kban vizet forraltam. Amikor felforrt 1 teĂĄskanĂĄl sĂłt Ă©s szĂłdabikarbĂłnĂĄt adtam hozzĂĄ. KĂ©t bagelt a vĂ­zbe engedtem Ă©s 1 percig fĂ”ztem, majd megfordĂ­tottam 30 mp-re. Így tettem a maradĂ©k 4 bagellel is, kettesĂ©vel. A hĂ”kezelt bageleket visszatettem a bĂ©lelt tepsire.

Megkentem Ôket a felvert tojåssal és megszórtam a magokkal.

230 C fokra mĂ©rsĂ©keltem a hĂ”t Ă©s betoltam a tepsit a sĂŒtĂ”be. 18 percig sĂŒtöttem Ă”ket.










30 percig råcson hûltek, majd megszegtem Ôket a reggeli szendvicsekhez. Legközelebb errÔl mesélek ? J








Folytatás a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s