Nespresso. Kacsa. Légzéskimaradás.

2014-07-14

sponsored links

Másnéven Rosabaya de Colombia espresso-s kacsa. Hosszú lesz, vigyázat. Még most is szapora lesz a légzésem, ahogy írom a bejegyzést.

Õrület! Éppen csak feleszméltem abból, hogy a Nespresso meghívott és VIP belépõt adott nekem a Gourmet fesztivál szakmai napjára (errõl bejegyzés itt), ahol szuper Nespresso kávékat (is) kortyolgathattam, újabb meglepetés ért. Szóval, a történet ott kezdõdött, hogy a kissé elgyötört anyuka (én) hazaesett a játszótérrõl egy erõsen lefárasztott (értsd: meglehetõsen nyûgös) gyerekkel (Rozi). Aztán amikor a gyereklány elaludt, lerogytam a kanapéra, hogy aznap elõször megnézzem a leveleimet. Tudjátok, gyes-en lévõ anyukának rengeteg fontos emailje érkezik, mint a ?Gyerekruha akciósan elvihetõ? vagy a ?Fitness bérlet 20% kedvezménnyel megvásárolható most narancsbõr elleni ajándék kezeléssel? típusúak. Néha a férj szánalomból ír egy emailt. ;) Aznap még ilyen sem érkezett? Nem úgy a Rizsa facebook oldalára. Megnyitottam, hogy kicsit nyüzsögjek rajta, mert akkor már talán 2 napja nem jelentkeztem be. Le is fagytam hosszú percekre. Ott volt egy üzenet Fûszeres Esztertõl, hogy a Nespressoval karöltve szeretne meghívni egy receptversenyre 9 másik bloggerrel együtt. Miután sikerült stabilizálni a légzésemet, a pulzusomat és a keringésemet, azonnal igent mondtam. Azután felhívtam a férjemet, aki kinyomott, felhívtam a húgomat, aki szintén lerázott, felhívtam az anyukámat, aki visszahívást ígért, majd felhívtam az apukámat, akinek már könyörögtem, hogy LEGALÁBB TE NE RÁZZ LE! Elmeséltem, milyen kaland vár rám, nagyon örült, meg ilyenek, aztán letettük a telefont. 1 perc múlva visszahívott, hogy mi az, hogy LEGALÁBB TE NE RÁZZ LE? ;)

Szóval, önként, nótázva igent mondtam a felkérésre. Nagy dolog, nagyon nagy. Aztán kaptam egy szép fekete dobozt egy Nespresso géppel, 3 fajta kávéõrleménnyel, meg egy rahedli fûszerrel. Abban a pillanatban megvolt, hogy valamilyen húsételt készítek. Az is lett. A megkötés az volt, hogy legalább 1 fajta kávéõrleményt fel kell használni, illetve minimum 4 fûszert. Kicsit vakartam a fejemet, meglehetõsen karakteres fûszereket kaptunk (pl. szerecsendió-virág, szegfûszeg, fekete kardamom, rózsavíz, citrombors, cukrozatlan kakaópor), a szervezõk nem kíméltek minket. ;) Aztán szépen összeállt a kép, elmentünk a leánnyal a piacra és megvettem a kacsacombokat. A pályamû elkészült, fotó is készült róla, most pedig útjára engedtem.

A verseny ideje alatt a Nespresso facebook oldalán tudtok szavazni a Nespresso Coffee Challenge albumnál. Én vagyok a Rosabaya De Colombia espresso-s kacsa gazdája. Szavazzatok, nyomjatok egy lájkot, osszátok, vigyétek hírét a kacsának és a versenynek is, kérlek. :) Sõt! Ha regisztráltok a Nespresso facebook oldalán, akár egy Nespresso U kávégép is a Tiétek lehet, mert a verseny végén nem csak a mi receptjeink és fotóink közül választanak gyõzteseket, de a szavazók között is sorsolnak. Azért ez így elég jó, ugye? És nézzetek szét a blogger és egyben versenytársaim képei között is. Szenzációs ételek készültek.

A részletekrõl egyébként a Nespresso facebook oldalán olvashattok bõvebben. Ha kíváncsiak vagytok rá, kattintsatok ide. Érdemes.

presszos_kacsa (1)



Hozzávalók (2 fõre):

2 egész kacsacomb bõrrel együtt

1 közepes fej lilahagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

5 szem szegfûszeg

1 csapott tk. citrombors

2 ek. olívaolaj

só bõven

2 kupak rózsavíz

1 dl víz

1 adag Nespresso Rosabaya de Colombia rövid kávé

2 ? 3 ek. balzsamecet

3 ? 4 ek. sötétbarna lágy nádcukor (attól függõen mennyire szeretjük édesebben)

1 késhegynyi Cayenne bors

10 dkg szeder + néhány szem a tálaláshoz

8 dkg ribizli + néhány szem a tálaláshoz

köretnek: zsenge bébispenót

A sütõt elõmelegítettem 160 fokra, alsó felsõ üzemmódban.

A kacsacombokat megmostam, konyhai papírtörlõvel szárazra töröltem. A bõrös felüket bõven sóztam. Megpucoltam a lilahagymát és a fokhagymát. A fokhagymát egészben hagytam, a lilahagymát kisebb cikkekre vágtam. Fõztem egy adag gyümölcsös, kissé citrusos Nespresso Rosabaya de Colombia rövid kávét.

Elõsütöttem a kacsacombokat. A slow cooker edényt a tûzhelyen felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, és bõrös felükkel ráraktam a kacsacombokat. Oldalanként 5 ? 5 percig sütöttem. Az elõsütött combokat tányérra tettem, lefedtem. A kisült zsír nagyját leöntöttem, csak a barna, pörcös részt hagytam az edényben. Mérsékeltem a lángot, beletettem a cikkekre vágott lilahagymát és 5 percig sütöttem, amíg világosbarna lett. Hozzáadtam az 1 gerezd fokhagymát, felöntöttem 1 dl vízzel, alaposan felkapargattam a lesült pörcöket is. Minden cseppje kincs. Az edénybe tettem a szedret és a ribizlit, a szegfûszeget, fûszereztem a citromborssal. Meglocsoltam 2 ek. balzsamecettel és 2 kupak rózsavízzel, végül hozzáadtam 2 ek. sötétbarna lágy nádcukrot. Elkevertem. A kacsacombokat is az edénybe tettem, az egészet meglocsoltam a Nespresso Rosabaya kávéval, kicsit megráztam az edényt, hogy elkeveredjen a kávé is. Lefedve bõ 2 órára a 160 fokos sütõbe tettem.

2 óra elteltével ellenõriztem a húst. Még negyed órára visszatettem, majd fedõ nélkül még 10 percig a sütõben hagytam, hogy a bõre kissé ropogósra süljön. A slow cookert kivettem a sütõbõl, a kacsacombokat tányérra tettem, amíg a gyümölcsös kávés keveréket szûrõn átpasszíroztam, hogy a magokat eltávolítsam. Kiigazítottam az ízeket egy csipet sóval, egy csipet citromborssal, 1 ek. balzsamecettel és még egy kis nádcukorral. Egy késhegynyi Cayenne borssal csavartam még egyet az ízeken. Ennyi éppen elég volt ahhoz, hogy csak egy lehelletnyit csípjen, ne legyen tolakodó.

Friss, nyers bébispenótot tettem a tányérra a kacsacombok mellé, megszórtam néhány szem szederrel és ribizlivel, és meglocsoltam kevés szósszal. Házi bodzaszörpöt adtam hozzá. De egy pohár száraz vörösbor is jól passzol hozzá.

Facebook-on pedig továbbra is itt találtok meg.

presszos_kacsa (5)


Innen is szemezgethettek




1kacsamaj sutotokos kortes bebispenottal (1024x683)
Kacsamáj sütõtökkel, körtével


1kacsasult (1280x853)
Kacsasült


rosinante_rebarbara_merge4
Nespresso. Gourmet. What else?



Káposztás kacsa remoskában




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/07/14/nes...

sponsored links

Keres?s