Nespresso Coffe Challenge: Tarte au Vivalto

2014-07-18

sponsored links


Lassan egy hónapja, megkeresett Eszter, és még 9 bloggerkollégát:), hogy lenne e kedvünk a Nespresso játékban részt venni. Van egy sejtésem, hogy mindenki nagyon örült neki, de én egyenesen kiugrottam a bõrömbõl.
Én ugyanis függõje vagyok a kihívásoknak. És nem a versenyre gondolok, de nem ám. Számomra a legnagyobb kihívás, nem az amikor magamtól leülök és kitalálok egy desszertet megkötések nélkül. Az valahol könnyített pálya. Egy megrendelõnek, és most jelen esetben a Nespressonak elkészíteni egy olyan desszertet, ahol három típusú kávé közül: 
Arpeggio, mely egy erõs, intenzív kakaó ízzel megálmodott kávéõrlemény,
a gyümölcsös Rosabaya de Colombia
és...
az én választásom a Vivalto Lungo, mely visszafogott, könnyed kávé, virágos, de számomra szintén gyümölcsös aromákkal rendelkezõ kávéõrlemény lett.

De itt nem állt meg a megkötés, olyan fûszereket is fel kellett használni (ráadásul négyet), ami bevallom azt hittem megugorhatatlan egy desszertnél. Mert erõs, intenzív fûszerekrõl volt szó, ráadásul  minimum 4 felhasználása, nem egy könnyû eset (sõt határozottan ellenkezett az elveimmel, mert szeretem a letisztult dolgokat, egy kis csavarral). Persze bele lehet "szórni" egy adagban valamelyik elembe, de annak katasztrofális végeredménye is lett volna. Ilyen szempontból a nehezebb utat választottam, mert ha fene fenét is eszik, desszert lesz (hát mi más) és megoldom, hogy az intenzív fûszerek, mégiscsak nekem engedelmeskedjenek.
A fûszerek a következõek voltak:
szerecsendióvirág, szegfûszeg, narancs, citrombors, szerecsendió, római kömény, fekete kardamom, narancs, kakaópor, cayenne bors, kömény. likõrfa

Igen, nekem is így kikerekedett a szemem, mikor megláttam. ...:)

Szerettem volna valami izgalmasat létrehozni, olyat, ami nem mindennapi, de nem is kiugró. Ami egy jó kávé mellé, méltó lezárása egy étkezésnek, egy baráti beszélgetõs délutánnak, és persze olyan formába önteni ami tényleg méltóan képviseli a Nespresso eleganciáját,mert verseny ide vagy oda, én úgy fogtam fel, ez most egy megrendelés. :) Megmutatni a lelkes amatõröknek és háziasszonyoknak, hogy ez a desszert rengeteg variációval szolgálhat még, és kiemelve csak egy-két elemet is ha 1 óránk van a sütemény elkészítésére, akkor is megállja a helyét, vagy már bevált receptjeihez is könnyen beépíthetõ akár csak egy elem. De titkon azt remélem lesznek olyan elvetemültek, hogy ez az egyben elkészítik :)



TARTE AU VIVALTO

Végül  megszületett egy Tart, különbözõ textúrákkal: 
Csokoládés omlós tésztába csempészett szerencsendió fûszer, mely kiemeli a lágy vivalto gyümölcsös kávé étcsokoládékrémet. Benne kesernyésen édes kandírozott narancs és karamellizált törökmogyoró.
Mindezt roppanós étcsokoládé lap követi, egy habkönnyû karamellás tejcsokoládé mousse-szal, melyben a kardamom, mint egy finom utórezgés egészíti ki a komplex desszertet.


Csokoládés tart 6*8cm 

60g vaj
45g porcukor
1g só
1/2g szerecsendió
15g mandulaliszt
105g liszt
12g kakaópor
20g tojássárga

A szárazanyagokat elkeverjük, és keverõtálban (mixerben gitárfejjel ha van) a hideg (!) apróra kockázott vajjal morzsásra keverjük. (Elõször alacsony fokozaton indítunk, és fokozatosan emeljük a sebességet) Végül hozzáadjuk a tojássárgát. Folpackba csomagoljuk és hagyjuk pihenni a hûtõben 30 percet.
 Utána elõ a tart gyûrûkkel, vagy ha nincs, akkor egyszerûen egy  nagy piteforma is tökéletes lesz.
Nyújtsuk ki a tésztát 1:1 arányú porcukor és liszt keverékén kb. 3 mm vastagra. Óvatosan illesszük be a formába. Szurkáljuk meg az alját, szélezzük le egy késsel az oldalát. És most jön a trükk. Illesszünk rá folpackot, és szórjuk tele rizzsel, rájuk le a végét öngyújtóval, és tegyük vissza a hûtõbe megint fél órára. Fontos, hogy hideg legyen a tészta. Utána 150 fokon süssük 15 percig a rizzsel, majd vegyük ki belõle, és süssük tovább még 15 percet.


Karamellizált törökmogyoró

50g  pörkölt török mogyoró
15g cukor
2 ek víz

Elõször is ez az a mennyiség amire szükségünk van, de érdemes duplával kezdeni, mert már magában is enni fogjuk, másrészt jobban lehet vele dolgozni. A cukrot a vízzel 118 fokig hevítjük. Félrehúzzuk, beleszórjuk a mogyorót, és addig keverjük, még a cukor rá nem ragad. Kifehéredik, a lábos alján is lesz, de ijedjünk meg:) Tegyük vissza a tûzre, és kevergessük tovább, még szép aranybarnák nem lesznek. Húzzuk félre, öntsük egy tálba, adjunk hozzá egy csöpp mogyoró olajat, vagy kakaóvajat, így a szemek azonnal elválnak, és szórjuk ki egy sütõpappírra õket hagyjuk kihûlni.

Vivalto kávés étcsokoládékrém

220g étcsokoládé (64%)
20g invert cukor
20 g glükóz
185g tejszín (32%)
25g aprított kandírozott narancs
2 kapszula vivalto (tejszínben infuzionálva)

Na ez a legjobb része, és a legfinomabb :)
A tejszínbe beleszórjuk a kávét (legjobb ha egy kis gézbe csomagoljuk), és hagyjuk egy éjszakán át állnia hûtõben. Teljesen át fogja venni az ízét! Utána leszûrjuk és elkészítjük a krémet.
A tejszínt, az invert cukorral és glükózzal, (én ne essünk kétségbe, ha nincs akkor mindent helyettesítsük kukoricasziruppal, vagy mézzel) felmelegítjük. Ráöntjük az összetört étcsokoládéra, átturmioljuk, és hozzáadjuk az apróra vágott narancsokat.

Roppanós étcsokoládé lap

200g étcsokoládé (64%)

Az étcsokoládét 45 fokig melegítjük vízgõz felett, majd, ahhoz, hogy ilyen kerek kis cilindereket nyerjünk, szükségünk lesz egy vastagabb fóliára (írásvetítõ is tökéletes). Én temperáltam a csokoládét, de ez tényleg egy nehezítettebb pálya, máshogy is elkészíthetitek, és ropogós lesz, csak nem lesz fényes. 
Ehhez a felolvasztott csokoládét a fóliára öntjük, lezárjuk egy másik fóliával, és egy sodrófával szépen egyenletesen elkenjük. Rátesszük óvatosan egy merev felületre, vagy már azon "nyújtuk" ki.  A trükk, a hûtõ. Tegyük be 2-3 percre, ekkora már kellõen megdermed, és kerek szaggató formával szúrjuk ki, felhasználásig pedig hagyjuk a hûtõben.

Karamellás tejcsokoládé mousse fekete kardamommmal

25g cukor
50g tejszín
35 tojássárga
4-5szem kardamom
100g tejcsokoládé
190g tejszín

A tejszínt, mint a étcsokokoládé esetében egy éjszakára összetört kardamommal hagyjuk állni. Elõször is a csokoládét felmelegítjük vízgõs felett. A 190g tejszínt pedig felverjük félig és betesszük a hûtõbe. A  900g tejszínt felmelegítjük, és a cukrot szárazon karamellizáljuk. Ráöntjük a tejszínt, ezt visszaöntjük egy tálba, amiben benne van a tojássárga, és elkeverjük. Fontos, hogy ne egyszerre, mert a tojássárga megfõ. Tegyük vissza a tûzre, és melegítsük 84 fokig, addig még a kanálra finoman nem tapad. Vegyük le a tûzrõl, keverjük el az olvasztott csokoládéval, turmixoljuk át és hagyjuk addig állni, még el nem éri a 35 fokot (tegyük bele néha az ujjunk és nézzük meg ha már nem meleg, tökéletes). Utána keverjük át a felvert tejszínnel két részletben óvatosan, hogy ne törjön meg a hab. Formába töltjük és fagyasztjuk, vagy lehet habzsákba is, és a kész tart alapot, majd kedvünk szerint díszíthetjük a mousse-szal (ilyenkor ne fagyasszuk csak pihentessük a hûtõben 2 órát).

Összeállítás:

A kihûlt tart alapba szórjunk bele egy kevés mogyorót. Öntsük rá az étcsokoládékrémet, illesszük rá a csokoládé lapot  és tegyük be a hûtõbe. Majd ha "megdermedt", tegyük rá a formából kipattintott mousse-t. Hagyjuk állni a hûtõben még kienged.  És díszítsük megint csokoládélappal, karamellás csokoládészósszal, pirított mogyoróval.  






Folytats a blogon ... angelastaste.blogspot.com/2014/07/nes...

sponsored links

Keres?s