Narancsos triplacsokis torta

2011-01-24

sponsored links


Az eskĂŒvĂ”i torta pillĂ©re. Tekintve, hogy az eskĂŒvĂ”i tortaszelet magasabb Ă©s vĂ©konyabb a megszokott tortaszelet mĂ©reteknĂ©l, ez a recept kĂ©nyelmesen 50-60 szemĂ©lyre van kalibrĂĄlva. VanĂ­lia helyett narancs eszenciĂĄt hasznĂĄltam, amĂșgy tartottam magam a recepthez.

Nem Ă©ppen szerĂ©ny, mĂĄr ami a mennyisĂ©geket illeti, kĂŒlönös tekintettel a vaj, csokolĂĄdĂ© Ă©s cukor volumenre (ezĂ©rt is triplacsoki). Extragazdag, tömör tĂ©sztĂĄrĂłl van szĂł, mely hĂ»tött ĂĄllapotĂĄban egĂ©szen hihetetlenĂŒl barĂĄtsĂĄgosan viselkedik: lapjĂĄban 3 felĂ© vĂĄgni sokkalta könnyebb, mint amire szĂĄmĂ­tottam (Ă©s mint a többit).

KönnyĂ» recept, igazĂĄn nem nagy truvĂĄj megsĂŒtni, de mivel Ă©n mindenkinĂ©l mindig okosabb vagyok, jĂłl megszĂ­vtam, Ă©s kĂ©tszer futottam neki. TehĂĄt az Ășgy volt, hogy elsĂ”re is minden remek lett volna, ha komolyan veszem azt a pontot, miszerint sĂŒtĂ”papĂ­rral ki kell bĂ©lelni a forma belsĂ” falĂĄt. Nem viccbĂ”l Ă­rtĂĄk. AzĂ©rt KELL KIBÉLELNI A FORMÁT, mert kĂŒlönben emelkedĂ©s helyett a vajas tĂ©szta a forma peremĂ©n ĂĄtbillenve a sĂŒtĂ” aljĂĄba potyog, ami a sĂŒtĂ©s utĂĄn pont Ășgy nĂ©z ki, mintha egy kecske szarta volna gondosan körbe. A torta meg 2/3 olyan magas, Ă©rtelemszerĂ»leg. SzerencsĂ©re ettĂ”l mĂ©g fogyaszthatĂł Ă©s fagyaszthatĂł maradt, azĂłta is ott figyel a 2/3 adag a fagyasztĂłmban.. 

MĂĄsodik nekifutĂĄsra alĂĄzatom megkerĂŒlt, minden ment, mint a karikacsapĂĄs.

ÖnmagĂĄban tejszĂ­nhabbal ajĂĄnljĂĄk, az eskĂŒvĂ”i vĂĄltozathoz viszont strapabĂ­rĂł (nem csöpög, nem olvad, nem folyik, nem lep meg csak jĂłl viselkedik Ă©s szĂ©pen marad a helyĂ©n) krĂ©met javasolnak. Nem szeretem a vajas krĂ©meket, konkrĂ©tan Ăłdzkodom tĂ”lĂŒk, de az alkalomhoz ilyen kellett, Ă©s minden elÔítĂ©letem ellenĂ©re csodĂĄsan finom volt Ășgy, ahogy volt!

Készítés elÔtti fontos tudnivalók:
  • ?         tekintĂ©lyes mennyisĂ©g, tehĂĄt nagyon nagy keverĂ”tĂĄllal Ă©s 30cmes sĂŒtĂ”formĂĄval kell kĂ©szĂŒlni
  • ?          viszonylag gyorsan összedobhatĂł, viszont szĂĄmolni kell 2,5 Ăłra sĂŒtĂ©si idĂ”vel valamint a hĂ»tĂ”ben lehĂ»tĂ©ssel (hidegen sokkal-sokkal könnyebben kezelhetĂ”, vĂĄghatĂł, kenhetĂ”)
  • ?         fĂłliĂĄba csomagolva  4 napig elĂĄll a hĂ»tĂ”ben, jĂłl lehet vele elĂ”re dolgozni.


HozzĂĄvalĂłk:

650g sĂłzatlan vaj
650g étcsokolådé (minél magasabb kakaótartalommal, én 65 és 75%osakat kevertem be 50-50% arånyban)
100ml erÔs eszpresszó
kb. 2-3 tk. narancs eszencia (vagy amennyi jĂł esik; eredetileg 3tk. vanĂ­lia eszencia)
650g fehérliszt
2 tk sĂŒtĂ”por
2 tk szĂłdabikarbĂłna
950g cukor (eredetiben barnacukor)
10 tojĂĄs
2 x 284ml tejföl

Krémhez:
300g sózatlan vaj , szobahÔmérsékleten puhult
600g porcukor ĂĄtszitĂĄlva
142ml habtejszĂ­n
200g étcsokolådé, 70%os, darabokra törve
Kell még: kevés narancs dzsem (nem darabos)


Elkészítés:

  • SĂŒtĂ”t 160 fokra (lĂ©gkeverĂ©s esetĂ©n 140 fok, gĂĄzsĂŒtĂ” 4es fokozat) kapcsolom.
  • A 30cm-es sĂŒtĂ”formĂĄt vajjal kikenem, Ă©s az oldalĂĄt körbe kibĂ©lelem duplĂĄn hajtott sĂŒtĂ”papĂ­rral Ășgy, hogy a tĂșlnyĂșlĂĄs kb 6-7 cm legyen.
  • A csokit feltördelem nagyobb darabokra, Ă©s a vajjal egyĂŒtt, sĂ»rĂ» kevergetĂ©s közben, alacsony lĂĄng felett felolvasztom. Ha sima, fĂ©nyes krĂ©mmĂ© olvadt, hozzĂĄkeverem a kĂĄvĂ©t, a narancs eszenciĂĄt. A lisztet, sĂŒtĂ”port Ă©s szĂłdabikarbĂłnĂĄt összekeverem, Ă©s az egĂ©szet ĂĄtszitĂĄlom egy JÓ NAGY tĂĄlba.
  • HozzĂĄadom a cukrot, ĂŒgyelve, hogy ne maradjanak benne összeragadt cukorgöbök.
  • A tojĂĄsokat a tejföllel felverem, majd a lisztes tĂĄlba öntöm Ă©s elkeverem.
  • A csoki masszĂĄt is hozzåöntöm a tĂ©sztĂĄhoz, Ă©s fakanĂĄllal elkeverem, mĂ­g egyenletes, sima tĂ©sztĂĄt nem kapok.
  • A csokis tĂ©sztĂĄt a kivajazott formĂĄba öntöm, elegyengetem, majd 2,5 ĂłrĂĄn ĂĄt sĂŒtöm. FONTOS: a sĂŒtĂ”t NEM nyitom ki 2 ĂłrĂĄig, mert a tĂ©szta összeeshet.
  • Ha kĂ©sz, hagyom kihĂ»lni a formĂĄban. Ha kihĂ»lt, hĂ»tĂ”be teszem, hidegen könnyebb lapjĂĄra vĂĄgni Ă©s krĂ©mmel megkenni.


Krém elkészítése:

  • A vajat robotkrĂ©mmel krĂ©mesre keverem, majd fokozatosan hozzåöntöm a porcukrot. 
  • A feldarabolt csokit egy tĂĄlba teszem.
  • Egy kisebb lĂĄbosban a tejszĂ­nt Ă©ppenhogycsak felforralom Ă©s a csokira öntöm.
  • Hagyom ĂĄllni 2 percig, majd addig keverem, mĂ­g teljesen sima krĂ©met nem kapok.
  • Ha kihĂ»lt (de mĂ©g folyĂ©kony), a vajas krĂ©mmel egyenletesen elkeverem.



Torta megkenése

  • A hĂ»tĂ”ben lehĂ»lt piskĂłtĂĄval könnyebb bĂĄnni. A vajkrĂ©m szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» legyen.
  • A piskĂłtĂĄnak a pĂșpos tetejĂ©t egyenesre skalpolom egy Ă©les recĂ©s kĂ©ssel.
  • A tortĂĄt kiborĂ­tom a lapra, fejjel lefelĂ© (Ă­gy a tökĂ©letesen egyenesre sĂŒlt alja lesz a teteje.
  • A piskĂłtĂĄt egy damil vagy hosszĂș kĂ©s segĂ­tsĂ©gĂ©vel Ăłvatosan hĂĄrom lapra vĂĄgom, Ă©s az egyes rĂ©tegeket Ăłvatosan kĂŒlön fektetem.
  • A legalsĂł lapot vĂ©konyan megkenem a narancslekvĂĄrral, majd a szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» vajkrĂ©mmel. RĂĄhelyezem a mĂĄsodik lapot, Ă©s azt is ugyanĂ­gy megkenem. A harmadik, legfelsĂ” rĂ©teget is felteszem, ĂĄtkenem a lekvĂĄrral az egĂ©sz torta felĂŒletĂ©t, majd erre kenem a vajkrĂ©met. Egy simĂ­tĂłkĂ©ssel szĂ©pen elegyengetem.

A torta kĂ©szen ĂĄll a fondanttal (marcipĂĄnmassza) törtĂ©nĂ” bevonĂĄsra. Ebben a csupasz ĂĄllapotban 3 napig ĂĄll el. 

Folytatás a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Gourmandula/~...

sponsored links

Keres?s