Narancs-maracuja jégkrém egészségesen, házilag

2014-07-24

sponsored links

A cím igaz, és ne lepõdjetek meg, még mindig a Sütit akarok! oldalon vagytok. Nem történt velem sem semmi baj ? mondjuk lehet, hogy hõgutát, azt kaptam az elmúlt napokban ? csak néha nekem is van ilyen ?egészséges? fejlövésem. Amúgy nehezen hiszem el, hogy a mindenmentes sütik tényleg finomak, igazán ízletesek. Elhiszem, hogy pillanatokra csillapíthatják az édesség iránti vágyat, meg mennyire jó a lelkünknek, hogy tudjuk, hogy nyírfacukor volt a muffinban, de õszintén: ha eléd tolna valaki egy Oreos brownie szeletet, meg egy cukor-, glutén-, laktózmentes tönköly-tofu muffint, akkor mégis melyikért nyúlnál a kisvilláddal?!? Na ugye! :)

Úgyhogy amikor nálam arról van szó, hogy egészséges, akkor az azt jelenti, hogy csupa természetes anyagból készül, semmi (vagy csak nagyon kevés) cukorral. Nekem ez a kompromisszum: úgysem bírom ki édesség nélkül, és akkor legalább egyek olyat, ami nem árt annyit.

Így született ez a jégkrémrecept is?na meg úgy, hogy a Metroban vásárolva végre találtam passion fruitot, azaz maracuját. Kis lilás feketés golyó, aminek a belsejében nagyon egyedi ízû, savanykás magocskák találhatóak. Isteni finom, én nagyon szeretem, csak sajnos kevés helyen kapható. Pont ezért igyekszem beosztani, például ehhez a fagyihoz csak egy darabot használtam fel, és még így is érvényesül az íze.



1



3



Ilyesmi jégkrém volt régen az Eskimonál is (igen, akkor még Eskimo volt), meg a Mövenpicknél is, és mindkettõt imádtam. Volt pár év, amíg apukám egy kis vegyes boltot üzemeltetett a lakásunk melletti üzlethelyiségben. Volt ott minden: csoki, rágó, gyümölcslevek, kisautók, szeszes italok, aztán az egyik nyáron érkezett egy Eskimos hûtõpult. Azt a boldogságot, kedves olvasók, nem tudom mihez hasonlítani: hazaslattyogsz a suliból, bemész a boltba, és csak úgy kiragadsz egy jégkrémet?és ez megy minden nap. Nem volt szar, az tény. Szóval most ezzel a jégkrémmel is nosztalgiázok egy kicsit, és ez a fotók hangulatán is meglátszanak. Ha a képeket végigpörgetve hirtelen felderengett a 80-90-es évek lakótelepi lakások fõ dekoreleme, akkor jó nyomon járunk. Emlékeztek a tengerpart-tapétára? :) Nekünk nem volt ilyen, de egy barátunknál igen, úgyhogy én csak vendégségben gyönyörködhettem a pálmafás tengerpartban. Aztán elköltöztek, és lejjebb adták egy erdõs tapétára. Micsoda csalódás. Tuti nem cseréltem volna.



2



Jöjjön végre a lényeg: narancsos-joghurtos fagyialap, belecsurgatva a maracuja. Pár órát várunk és már fagyizhatunk is, otthon, a kanapén ülve. Ráadásul tudjuk, hogy mit tartalmaz. Kell ennél több?



Hozzávalók (6 fakkos jégkrémformához):

100 gr görög joghurt (natúr joghurt)

1 narancs leve

1-2 ek. méz

1 dl tejszín habbá verve (ha ennyit sem szeretnénk bûnözni, akkor hagyjuk el, és duplázzuk a joghurt mennyiségét)

1 passion fruit



A tejszínt felverjük. A joghurtot a narancslével és a mézzel kikeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Krémes, habos állaga lesz. A formákba töltjük a masszát egy evõkanál segítségével, és egy-két töltés között a maracuja gyümölcsbõl is teszünk egy kicsit a formába. A formákba beletesszük a pálcikaként is szolgáló lezáró elemeket, és mehet is a fagyasztóba.

Ha nincsen ilyen jégkrémformánk (én az IKEA-ban vettem, de láttam már a hiper-szuperekben is, és talán a Tchibo webshopjában is), akkor sincs semmi baj, mert kisebb joghurtos poharakba is tölthetjük a fagyit, és ha belenyomunk egy pálcikát, vagy egy kiskanalat, akkor még jégkrém is lehet belõle.

Egy jó tanács, amit mindig minden körülmények között tartsatok be: soha, de soha ne használjatok kést a jégkrém kiszedéséhez. A mai napig egy két centis vágás éktelenkedik a gyûrûs ujjamon, mert régen egyszer egy kenõkéssel (amit aznap éleztek meg, csak én nem tudtam) próbáltam a mûanyagpohártól elválasztani a jégkrémet. A fagyizásból csúnya vérfürdõ lett. Maradjatok a meleg víznél, kicsit alátartjuk és már ki is szabadítottuk a jégkrémet! ;)

Éljen a gyors, egyszerû, otthoni fagyigyártás! A facebookon is lessetek meg, itt.



5


Hasonló bejegyzések:




2
Túró rudi pohárkrém piros bogyósokkal


photo 2
Tripla csokis cupcake


fotó 1
Szívecske minitorta ? kezdõtõl a haladóig


IMG_9986b
Balaton-felvidék, romtemplom, ereszdelahajam ? desszertasztal 2.




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/07/24/na...

sponsored links

Keres?s