Napközis császármorzsa

2018-05-22

sponsored links

A szombati napokat szeretem a legjobban, ez az egyetlen olyan a nap a héten, amikor senkinek sem kell korán kelnie - bár ezt a gyerekeink néha elfelejtik :) -, lehet családilag együtt lustálkodni, kényelmesen reggelizni, sokáig pizsamában lenni, és csak egy gyors és könnyû ebédet összedobni, ami után jöhet a jól megérdemelt délutáni pihenõ. 
Mostanában a szombatjaink nem néznek ki ilyen idillien a sok program miatt, de ezt a pörgést is szeretjük, viszonyt egy egyszerû ebéd azért valóban jól jön. Az elõzõekben ajánlott recept inkább egy vasárnapi ebédnek felel meg, egy gyors szombatra ez az étel kiválóan alkalmas, így nem megy el az egész szombat is a fõzéssel. Nálunk ez készült, de persze bármelyik hétköznap is kipróbálhatjátok, ha nem akartok hétvégéig várni :)

Hozzávalók:
4 tojás szétválasztva
5 dl tej
20 dkg búzadara
csipetnyi só
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart magjai
10 dkg mazsola
12 dkg vaj a sütéshez

Elkészítési idõ: 45 perc+pihentetés

A tojások sárgáját kikeverem a tejjel, hozzáadom a búzadarát, a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliamagokat. Letakarom és hûtõben egy órát, de még jobb, ha egy éjszakát állni hagyom. Sütés elõtt felverem a fehérjéket, és ezt is óvatosan a masszához forgatom. Sütésnél felolvasztom a vajat, beleöntöm a masszát és 30-35 perc alatt, közepes hõfokon, állandó kevergetés mellett sütöm, amíg szép barna lesz és morzsás állagú. Fontos, hogy a sütés elsõ 5 percében nem kell hozzányúlni, hogy az elsõ réteg jól lepiruljon, a mazsolát pedig érdemes csak a vége fele hozzá keverni.


Sült barackpürével kínálhatjuk, amikor szezonja van, de amikor friss barackot nem kapni, akkor házi baracklekvárral is nagyon finom.

Barackpüré
10 dkg cukor
1,5 dl víz
fél vaníliarúd kikapart magjai
fél citrom leve
10 db érett sárgabarack

Elkészítési idõ: 25-30 perc
Sütési hõfok: 170°

A sütõt elõmelegítem, a cukrot és a vizet összeforralom, majd jöhet bele a vaníliamag és a citrom leve. Néhány percig erõs lángon fõzöm, majd beleöntöm egy hõálló tálba és ráhelyezem a héjastól félbevágott barackokat, vágott felükkel lefele és 10 percig sütöm. Megfordítom õket, meglocsolom a sziruppal és további 8 percig sütöm, majd az egészet botmixerrel pürésítem.

Folytats a blogon ... mindenamiszep.blogspot.com/2018/05/na...

sponsored links

Keres?s