Nagymama egyszerûen finom krumplilevese

2014-01-15

sponsored links

Annyi mindent terveztünk szombatra, hogy azt gondoltam, csak egy gyors krumplileves fõzés fér bele az idõmbe korán reggel.
Igazából mi nagyon kevés levest eszünk, annak nagy részét is télen. Van egy finom, csípõs-fûszeres, amit minden hideg idõszakban megfõzünk, általában 1-2 alkalmat jelent ez évente. Úgy gondoltam, az idei télen a szombati lesz az elsõ.
Igaz, az elmúlt szombat nem volt hideg, de a rövid elkészülési idõ miatt krumplilevest igényelt.
Valamiért hajnalban ébredtem, jóval korábban a tervezettnél, és kávézgattam, zenét hallgattam itt a gépnél, aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, nagyinál kötöttek ki a gondolataim. Addig-addig belsõmoziztam a régmúlt idõkön, hogy egyszercsak eszembe jutott nagyi kruplilevese. Az, amit máshol még soha nem láttam, és gyerekkorom egyik kedvence volt, bár ritkán ettünk ilyet. Úgy gondoltam, inkább ezt fõzöm.

Úgy készül, mint a paprikáskrumpli, csak sok köménnyel és tejföl kerül bele a végén. Ez a leves attól jó, hogy rendkívül egyszerû ízvilágú, kicsit savanykás. Olyan paraszti étel, amihez a hozzávalók minden kamrában megvoltak, gyorsan elkészült, ízletes, és jól is lakott vele az egész család. Én nem is emlékszem arra, hogy emellé fõzött volna nagyi valaha is második fogást.

Azt tudni kell, hogy nagymamám nem volt egy dizájner fõzõasszony. A sok gyerek mellett kevés ideje volt, hétköznapokon nagyon gyorsan fõzött valamit, ami inkább laktató volt, mintsem szép és tervezett kinézetû. Lehet ezért, lehet a magam kényelméért ezt a levest én sem úgy csinálom, hogy egyforma krumplikat válogatok, és odafigyelek a szeletelésre. Egyszerûen csak cikkekre vagdalom, ahogyan sikerül. A kevésbé formás, vékonyabbra sikerült szeleteknek is akad funkciója azért, hiszen hamarabb megfõnek, szétesnek a kavargatásban, és azok adják a leves sûrûségét.Mindent úgy cinálok, ahogy nagyi csinálta, kivéve a zsiradékot. Étolaj helyett olívaolajjal fõzöm. Most még egy picikét változtattam. A fûszerpaprika kb. harmada füstölt paprika volt.

Hozzávalók (kb. 6 fõre):
  • 1 nagy vöröshagyma
  • fél evõkanálnyi köménymag
  • 2 evõkanálnyi olívaolaj
  • õrölt bors
  • fûszerpaprika
  • 10-12 szem krumpli
  • 2-3 dl-nyi tejföl
A hagymát kockákra vágom és a köménnyel megszórva  az olajban megpárolom. Vigyázok, ne fonnyadjon túl hamar a hagyma, sót is adok hozzá kb. félidõben, hogy legyen ideje a kömény ízének kioldódnia.
A párolt hagymára õrölök borsot, megszórom paprikával, amikor már szép sötétpiros, akkor  teszem rá a hasábokra vágott krumplit. Alaposan átkeverem többször is, mielõtt felöntöm vízzel, hogy kicsit "pörkölõdjön".
Miután a paprikás szaft és a köménymagok egyenletesen bevonták a krumpliszeleteket, felöntöm vízzel és lassan forralom. Ha puha a krumpli, kiveszek a levesbõl, elkeverem a tejföllel, majd visszaöntöm a fazékba. Még egy kicsit forr, és már kész is.










Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s