Nagy ropi teszt

2014-07-02

sponsored links

Ropi a.k.a. sĂłs pĂĄlcika. Egy nemzetközileg ismert ropogtatni valĂł, talĂĄn ember nincsen az orszĂĄgban aki legalĂĄbb egy szĂĄllal ne rĂĄgcsĂĄlt volna el eddig Ă©letĂ©ben. Egy igazĂĄn egyszerĂ» elemĂłzsiĂĄrĂłl van szĂł, lisztbĂ”l kĂ©szĂŒl Ă©s egyes fajtĂĄi kĂŒlönbözĂ” Ă­zesĂ­tĂ©st is kaphatnak, de mi szigorĂșan maradtunk a hagyomĂĄnyos natĂșr kizĂĄrĂłlag sĂłval megbolondĂ­tott verziĂłknĂĄl.

Valamilyen kĂŒlönleges okbĂłl kifolyĂłlag sokan abban a hitben Ă©lnek miszerint a ropi is egyfajta hungarikumnak szĂĄmĂ­t, de ez rohadtul nem igaz mert ezt mindenhol nyomjĂĄk a Földön, nem csak szerĂ©ny kis hazĂĄnkban. Egyre több sajĂĄt mĂĄrkĂĄs ropi jelenik meg a kĂŒlönbözĂ” Ă©lelmiszerlĂĄncok kĂ­nĂĄlatĂĄban, de szerencsĂ©re vannak olyan pĂ©ldĂĄnyok is melyek kifejezetten magyar termĂ©knek szĂĄmĂ­tanak.

A hitelessĂ©g vĂ©gett kizĂĄrĂłlag vakteszt jöhetett szĂłba, mivel sokan egy-egy fajtĂĄval szemben tĂșlontĂșl elfogultak pozitĂ­v illetve negatĂ­v irĂĄnyba. 11 egy kĂŒlönbözĂ” tĂ­pus, de van közte mely egy diszkontlĂĄnc kĂ­nĂĄlatĂĄbĂłl kerĂŒlt ki, illetve egyes esetekben nem vennĂ©nk rĂĄ mĂ©rget, hogy sikerĂŒlt a legolcsĂłbb forrĂĄst megtalĂĄlni beszerzĂ©sĂ©hez. A csomagolĂĄs eltĂ©rĂ” mĂ©retileg, van amit lehet kis 40 grammos kiszerelĂ©sben is kapni, de van aminĂ©l a minimum a fĂ©l kilĂł. ÖsszeĂĄllt egy fĂŒggetlen szakĂ©rtĂ”i csoport, Ă­gy talĂĄn jobban tĂŒkrözi az ĂĄtlagvĂ©lemĂ©nyt mintha csupĂĄn egy ember kĂłstolna volna vĂ©gig az összeset.

1

Chio Slims

Az egyik legnagyobb snack gyĂĄrtĂłja a Chio. 85%-os bĂșzaliszt tartalmĂĄval Ă©s 6.5%-os sĂłtartalmavĂĄl ĂĄtlagosnak mondhatĂł, egyik irĂĄnyban sem lĂłg ki a mezĂ”nybĂ”l. Volt aki egybĂ”l a gyĂĄrtĂł sajĂĄt konkurenciĂĄjĂĄhoz a Stickletti-hez hasonlĂ­totta, de csak kĂŒlsĂ”leg belsĂ” ĂĄllagra egysĂ©gesen mindenki kellĂ”en ropogĂłsnak Ă©s alaposan ĂĄtsĂŒltnek Ă©rezte. A sĂł mennyisĂ©ge nincsen eltĂșlozva,  enyhĂ©n sĂłs Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt. EgĂ©szen tömött mindegyik szĂĄl, az ĂĄtlagos ennĂ©l talĂĄn szellĂ”sebb textĂșrĂĄval bĂ­r. 40 grammos kiszerelĂ©sben sikerĂŒlt beszerezni ami ott Ă©ppen akkor 109 forintot jelentett. Egy ĂĄtlagos ropi, semmi kĂŒlönös ismertetĂ”jelet nem hordoz magĂĄval.

25/40 pont


 

2

CsalĂĄdi ropogĂłs sĂłs pĂĄlcika

EgĂ©szen puritĂĄn csomagolĂĄst kapott Ă©s a leĂ­rĂĄs alapjĂĄn az Unio Coop Zrt gyĂĄrjta, akik ezt tökĂ©letesen a Spar-ban is terjesztik. LeĂ­rĂĄsa alapjĂĄn egy dolgot tudunk csupĂĄn meg, hogy sĂł tartalma csupĂĄn csak 2%. KĂŒlsĂ”re inkĂĄbb a vilĂĄgosabb fajtĂĄk közĂ© sorolandĂł, de a barĂĄzdĂĄi azĂ©rt kellĂ”en megĂ©gtek. Ízre lehetne valĂłban sĂłsabb, illetve mintha kicsit tĂșlzottan kapott volna a hĂ”bĂ”l a sĂŒtĂ©s sorĂĄn, mivel egyrĂ©szt extrĂ©m mĂłd ropogĂłs ami nem is lenne baj, viszont ezzel pĂĄrhuzamosan szĂĄraz is. BĂĄrmilyen film vagy sorozatnĂ©zĂ©shez talĂĄn ez a legalkalmatlanabb fogyasztĂĄs közben tĂ©nyleg csoda, hogy nem sĂŒketĂŒlĂŒnk meg bentrĂ”l kifele, durvĂĄn hangosan lehet csak enni. Egyetlen kiszerelĂ©sben talĂĄltam az pedig a 250 grammos, amit egy ĂĄtlagos SPAR-ban 329 forintĂ©rt vesztegetnek.

28/40 pont


 

3

Minimax Robi

A cĂ©lközönsĂ©g ennĂ©l egyĂ©rtelmĂ»en a 10 Ă©v alatti korosztĂĄly. A ropit egyszerĂ»en Robira cserĂ©ltĂ©k ami nem kis kreativitĂĄsra vall ismerjĂŒk be. CsomagolĂĄsa ĂĄtlagos pĂĄr mesefigurĂĄval feltĂșrbozva. Ami viszont mindenkĂ©ppen dicsĂ©retes, hogy 100%-ig mestersĂ©ges szĂ­nezĂ©k Ă©s tartĂłsĂ­tĂłszer nĂ©lkĂŒl kĂ©szĂŒl ami a suhancokra nĂ©zve nem is hĂŒlyesĂ©g, sĂ”t! EbbĂ”l kifolyĂłlag a mezĂ”ny albĂ­nĂłjĂĄnak lett kihirdetve, tĂ©nyleg sokkal vilĂĄgosabb, mint a többi. FelĂŒlete Ă©rdekes szinte csĂșszĂłs, sĂłt pedig szinte alig lĂĄtni rajta ami nem is csoda hisz elvileg csupĂĄn 0.2% tengeri sĂłt tartalmaz. Állagra szinte nem is ropog, leginkĂĄbb csak szĂ©tmĂĄllik szĂĄnkban. Íz szinte semmi, leginkĂĄbb vĂ­zĂ­zĂ» az egĂ©sz, de helyenkĂ©nt hasonlĂ­t a legrosszabb mirelit pizza tĂ©sztĂĄjĂĄnak Ă­zĂ©re, egy szĂł, mint szĂĄz ezzel leginkĂĄbb kĂ­nozni lehet a porontyokat. 45 grammos kiszerelĂ©sben kaptuk el amiĂ©rt 99 forintot kĂ©rtek egy Tesco Express ĂŒzletben.

16/40 pont


 

4

NĂłgrĂĄdi RopogĂłs

A legnagyobb favorit akĂĄrhogy is nĂ©zzĂŒk. TĂ­z emberbĂ”l legalĂĄbb 7 erre eskĂŒszik, hogy bizony ez a ropik bajnoka, a kirĂĄlyok kirĂĄlya. Több, mint 40 Ă©ve a rajongĂłk szolgĂĄlatĂĄban ami a csomagolĂĄson remekĂŒl lĂĄtszik, szinte semmit nem vĂĄltozott. SzĂ­nre ez a legsötĂ©tebb fĂ”leg a vĂ©geinĂ©l, ott mĂĄr kifejezetten odaĂ©gett Ă©rzĂ©st kelt az emberben. Ízre kellemes, ropogĂłs viszont kicsit Ă©rezni egy enyhe Ă©gett bukĂ©t benne ez kicsit ront az összkĂ©pen. A csoport egyetĂ©rt abban, hogy lehetne egy kicsit sĂłsabb a leĂ­rĂĄs pontos szĂĄzalĂ©kot nem tĂŒntet fel, de kis matek Ă©s kijön, hogy kb. 1% alatti ezen Ă©rtĂ©k. A tĂșlsĂŒtöttsĂ©g picit szĂĄrazzĂĄ teszi, illetve egyik tesztalanyunknĂĄl szokatlan nyikorgĂĄst eredmĂ©nyezett fogai között. SzintĂ©n 45 grammos kiszerelĂ©sben kaphatĂł, ezt Ă­gy speciel 89 forintĂ©rt sikerĂŒlt megvenni.

24/40 pont


 

5

Tesco sĂłspĂĄlcika

Nem keverendĂ” össze az ĂĄruhĂĄz gazdasĂĄgos fĂ©lkilĂłs tĂ­pusĂĄval, az merĂ”ben mĂĄs Ă©s nem is sikerĂŒlt most beszerezni. Ez egy lila köntöst kapott viszonylag pofĂĄs dizĂĄjnnal. SĂłtartalmĂĄt minimum 2%-ban hatĂĄrozta meg a gyĂĄrtĂł Ă©s a hĂĄtoldalon feltĂŒnteti, hogy bizony allergĂ©n anyagokat is tartalmaz, nem nagy dolog, de kellemes figyelmessĂ©g.  Ízre kellemesen ropogĂłs amihez pont ideĂĄlis sĂłmennyisĂ©g pĂĄrosul. EgyedĂŒl talĂĄn hibĂĄnak a nem egyenletes sĂłzĂĄst lehet felrĂłni, de ebben ez a kategĂłriĂĄban elĂ©ggĂ© vĂĄltozĂł lehet zacskĂłkkĂ©nt. Legnagyobb meglepetĂ©st talĂĄn ez okozta mindenki szĂĄmĂĄra a mezĂ”nyben, sokan elĂ”re temettĂ©k neve miatt. A 45 grammos pĂ©ldĂĄny 59 forintĂ©rt vĂĄsĂĄrolhatĂł meg Tesco ĂŒzletekben. BĂĄtran rĂĄcsaptĂĄk a “hazai termĂ©k” plecsnit ami jogos is, elvĂ©gre idehaza kĂ©szĂŒlt.

31/40 pont


 

6

Tesco tönkölybĂșzĂĄs sĂłspĂĄlcika

EgybĂ”l duplĂĄzĂĄs, de ez azĂ©rt Ă©rdekes mert nem finomlisztbĂ”l kĂ©szĂŒl hanem tönkölybĂșza Ă©s teljes kiĂ”rlĂ©sĂ» bĂșzaliszt vegyesĂ©bĂ”l ami kevesebb szĂ©nhidrĂĄtot jelent. A sĂł tartalom itt is ugyanĂșgy minimum 2%-ban van meghatĂĄrozva. Ennek csomagolĂĄsa egyĂ©rtelmĂ»en pofĂĄsabb illetve lĂĄtszik, hogy rĂĄgyĂșrtak a tönkölybĂșza körĂŒli hĂ­rverĂ©sre. Ízre Ă©rezhetĂ”en mĂĄs, mint a többi. SĂł tartalma nem tĂșl erĂ”s, vannak olyan szĂĄlak amire 0 gramm kerĂŒlt, de szerencsĂ©re azok sem hatnak Ă©desnek. Állagra kicsit puhĂĄbb, ebbĂ”l kifolyĂłlag olyan nagyon nem is ropog, de nem mĂĄllĂłs mĂ©g azĂ©rt. SzokĂĄsos 45 grammos kiszerelĂ©s, de ez drĂĄgĂĄbb, mint hagyomĂĄnyos testvĂ©re ez mĂĄr 99 forintot kĂłstĂĄl.

27/40 pont


 

7

Chio Stickletti

KĂŒlsĂ”je alapjĂĄn ezt nagyon sokan egybĂ”l felismertĂ©k Ă©s nem kezdtek el ugrĂĄlni örömĂŒkben, sokan nem kedvelik. A doboz mindenkĂ©ppen jobb mint a több, mivel van tartĂĄsa Ă©s kibontĂĄs utĂĄn sem kell rettegnĂŒnk, hogy kicsĂșsznak a szĂĄlak. A fĂ©nyessĂ©ge kicsit mĂ» hatĂĄst kölcsönöz az egĂ©sznek. Állagra mindenkĂ©ppen puhĂĄbb, mint tĂĄrsai illetve egĂ©szen mĂĄshogy mĂĄllik szĂ©t egy roppantĂĄs utĂĄn. RopogĂĄsszintet nĂ©zve sem lenne bajnok mivel valahol a közĂ©pmezĂ”nyben foglal helyet ezen szempont alapjĂĄn. SĂł szint itt is a mĂĄr unalomig ismĂ©telt 2% felett van garantĂĄltan, de fogyasztĂĄs közben ez kevesebbnek Ă©rzĂ”dik, mint mĂĄshol. A szĂĄlak vĂ©konyabbak az ĂĄtlagosnĂĄl, viszont a kiszerelĂ©s itt 100 grammos amit a Tescoban 219 forintĂ©rt sikerĂŒlt beszerezni.

19/40 pont


 

8

Sunsnacks sĂłspĂĄlcika

OsztrĂĄk vonalra hangolĂłdva az AldibĂłl sikerĂŒlt ezt a pĂ©ldĂĄnyt beszerezni. Igazi fĂ©l kilĂłs megakiszerelĂ©s, a dizĂĄjnon semmi extra egyszerĂ» sĂĄrgĂĄs szĂ­nvilĂĄg uralja az egĂ©szet. HagyomĂĄnyos bĂșzalisztbĂ”l (70.5%) kĂ©szĂŒlt pĂĄlcikĂĄk amihez meglepĂ” mĂłdon minimum 2% sĂł is pĂĄrosul. SzĂ­nre inkĂĄbb a vilĂĄgosabb osztĂĄlyt erĂ”sĂ­ti, Ă­zre pedig egy picit szĂĄraz Ă©s tĂșl ropogĂłs. A sĂłmennyisĂ©g tökĂ©letes ezen nincs min vĂĄltoztatni. A szĂĄrazsĂĄg ellenĂ©re viszont az összhatĂĄs egĂ©szen kellemes, nem akarja szĂ©tszĂĄntani szĂĄnkat azĂ©rt nem kell megijedni. A leĂ­rĂĄs alapjĂĄn ez is magyar termĂ©knek szĂĄmĂ­t mivel a Csipet Land Kft forgalmazza, igaz ez nem jelenti egybĂ”l azt, hogy itt is gyĂĄrtjĂĄk. AkciĂł volt Ă©ppen a boltban ami annyit tesz, hogy 499 forint helyett 399-Ă©rt lehetett megvenni ami fĂ©l kilĂłra vetĂ­tve igencsak mĂ©ltĂĄnyos ĂĄrnak nevezhetĂ”.

30/40 pont


 

9

Star sĂłspĂĄlcika

Lengyel barĂĄtaink kezei közĂŒl kerĂŒlt ki ez a fajta Ă©s erĂ”sen harcban van a NĂłgrĂĄdival a legszerencsĂ©tlenebb csomagolĂĄs kitĂŒntetĂ©sĂ©rt. Az ĂĄtlagnĂĄl hosszabb szĂĄlakkal operĂĄl Ă©s mintha valamilyen lakk lenne a kĂŒlsejĂ©n, csillogĂĄsban a Sticklettivel van fej-fej mellett kĂŒzd a cĂ­mĂ©rt. A csillogĂĄs mellett csĂșszik is ami egĂ©szen meglepĂ” tulajdonsĂĄg egy ropinĂĄl. Egy kicsit dohos pinceszaga van a ropinak nem tĂșl bizalomgerjesztĂ”, szĂłval ezt nem kĂŒlönösebben ajĂĄnljuk maximum ellensĂ©geinknek. RopogĂĄsa sem bizalomgerjesztĂ”, sok helyen lĂ©gbuborĂ©k rejtĂ”zik a szĂĄlban, ami egy darabig vicces, de utĂĄna idegesĂ­tĂ”. 400 grammos kiszerelĂ©se 379 forintot Ă©r, de Ă­gy legalĂĄbb nem kell tartanunk tĂ”le, hogy a lengyelek lenyomnak minket a ropihĂĄborĂșban. Csak mazochistĂĄknak javallott.

12/40 pont


 

10

Sunsnacks sticks

Az Aldi mĂĄsodik versenyzĂ”je viszont ennek leĂ­rĂĄsĂĄban meg sem emlĂ­tik, hogy magyar termĂ©k lenne. A kĂŒlsĂ” talĂĄn egy csöppet ropisabb, mint a sĂĄrga rokonnĂĄl. A legizgalmasabb rĂ©sze, hogy sĂłs rudacskĂĄknak nevezik Ă©s nem pĂĄlcikĂĄnak vagy ropinak, hihetetlen! Ez is a fĂ©nyesebb fajtĂĄba tartozik viszont a mezĂ”nyben egyĂ©rtelmĂ»en ez a leggyengĂ©bb azaz szinte ha mĂ©rgesebben rĂĄnĂ©zĂŒnk akkor eltörik. SĂłssĂĄga egĂ©szen gyĂ©r, de nagyon sok sĂł a zacskĂł aljĂĄn van szĂłval gyanĂșs, hogy nem tapad meg rendesen magĂĄn a ropin Ă©s leesik a mĂ©lybe. A törĂ©kenysĂ©g visszavezethetĂ” ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ©re is, talĂĄn a legvĂ©konyabb cĂ­met is elhĂłdĂ­totta a mezĂ”ny elĂ”l. A kiszerelĂ©s 300 grammos Ă©s szintĂ©n 399 forintot kĂ©rtek Ă©rte, de ez nem volt akciĂłzva.

19/40 pont


 

11

Maxi sticks

A mezĂ”ny colosa. Egy ĂĄtlagos szĂĄl kĂ©tszer hosszabb, mint az eddigieknĂ©l szĂłval akinek a mĂ©ret a mĂ©rvadĂł annak megvan a gyĂ”ztes. A leĂ­rĂĄs besulykolja tudatunkba, hogy sĂłs mivel a hĂĄtuljĂĄn a leĂ­rĂĄs ennyi: “sĂłs ropi sĂłs”. Maximum 5% sĂł lehet benne, de ez szerintem inkĂĄbb fele mivel alig talĂĄlni rajta pĂĄr rendes sĂłszemet. Ízre nem tĂșl jĂł, inkĂĄbb rossz mivel kesernyĂ©s utóíze van minden egyes szĂĄlnak. Ezt tovĂĄbb fejeli a szĂĄrassĂĄg, szĂłval ezzel belenyĂșltunk a tutiba. Egy zacskĂł 170 grammot rejt Ă©s egy Ă©jjel-nappali kisboltban sikerĂŒlt lĂ”ni 239 forintĂ©rt. Remek pĂ©ldĂĄja annak, hogy milyet NE vegyĂŒnk ha vendĂ©get vĂĄrunk.

20/40 pont


 

ÍtĂ©let!

A legnagyobb favorit a NĂłgrĂĄdi vĂ©gĂŒl lecsĂșszott az aranyĂ©remrĂ”l, sĂ”t a dobogĂłra sem fĂ©rt fel. A Tesco Ă©s az Aldi viszont felkerĂŒlt ami kicsit meglepett. Nem sikerĂŒlt felĂĄsni az összes pĂ©ldĂĄnyt a piacrĂłl, ennek eredmĂ©nyekĂ©ppen valĂłszĂ­nĂ»leg lesz egy mĂĄsodik fordulĂł mĂ©g a ropi nagy tesztbĂ”l. A kilĂłnkĂ©nti ĂĄr nem tĂșl mĂ©rvadĂł, egyĂ©rtelmĂ»en lĂĄtszik, hogy a nagyobb kiszerelĂ©sek sokkal gazdasĂĄgosabbak, de sajnos nem sikerĂŒlt egyformĂĄkat venni.

eredmenyropi2


Folytatás a blogon ... mitettemma.hu/nagy-ropi-teszt/?utm_so...

sponsored links

Keres?s