N?v?nyi tejf?l, napraforg?magb?l

2023-04-26

sponsored links

El?rebocs?tom, hogy irt?zom a "pestk?rny?ki"  szotyi megnevez?t?l, ett?l csak a sz?let?si helyemen szok?sos makuka irrit?l jobban, ?gyhogy maradok a napraforg?mag n?ven emleget?sn?l.

N?h?ny ?vvel  ezel?tt kerestem egy j? ?llag? ?s j??z? tejf?l alternat?v?t, akkor bukkantam r? a Z?ldElla blogra, ahol tal?ltam ezt a napraforg?mag tejf?lt. Igaz?b?l nem tudom, mi?rt nem "tal?ltam fel" magamt?l, mert egy finom, magvakb?l k?sz?l? szendvicskr?met szoktam csin?lni ?s nagy k?l?nbs?g nincs a kett? k?z?tt.

Az a tapasztalom a n?v?nyi tejf?l?kkel-joghurtokkal, s?t, a veg?n sajtokkal is, hogy nem pirulnak megfelel?en az ?teleken/szendvicseken. Miut?n ezt a magtejf?lt m?r j? ideje ett?k kr?mlevesekben (volt m?r, hogy az ?n h?sev? vejem is ezt tette a brokkoli kr?mlevesbe, pedig volt tejf?l is az asztalon), egy?b ?telekben, egyszer csak eszembe jutott, hogy  ha l?tezik pir?tott napraforg?mag, mi?rt ne l?tezhetne pir?tott napraforg?mag tejf?l is, ?s gyorsan kipr?b?ltam egy rakott krumpli tetej?n. Mondanom sem kell, fenomen?lis volt. Az?ta nem probl?ma, hogy finomra pir?tott tejf?l legyen a cs?ben s?lt veg?ncuccok, vagy a melegszendvicsek tetej?n.
N?zz?tek csak ezeket a szendvicseket (persze, hogy ?n s?t?ttem a kenyeret is :D), szerintem nagyon k?v?natosak. Finom is volt, eb?dre ezt ettem, direkt az?rt, hogy megmutathassam, milyen sz?pre meg lehet pir?tani a tetej?t.

Ezt a kupacot forr?leveg?s frit?zben s?t?tt?k 200 fokon 5 percig, a lentit als?-fels? s?t?sen, 200 fokon, kb. 10 percig.


Azt is meg akartam mutatni, hogy milyen finom szaftos marad a pirult r?sz alatt, ez?rt miel?tt megettem, h?rom helyen is beledugtam az ujjam, k?z?pen direkt ?gy, hogy kiszakadjon, l?tsz?djon, hogy kifolyik a belseje.


Ezekb?l k?sz?lt (kb. 3 dl-nyi tejf?l lesz bel?le):
  • 10 dkg h?ntolt napraforg?mag 
  • v?z
  • egy nagy csipet s?
  • kev?s (frissen) ?r?lt feketebors
  • 1 te?skan?lnyi citroml? (k?stold meg ?s tegy?l hozz? t?bbet, ha savany?(bb)ra szeretn?d
  • 2 gerezdnyi (nekem 3 picike volt) fokhagyma
  • 2 ev?kan?lnyi (extrasz?z ol?va)olaj
F?szereket, ol?vaolajat ?s h?ntolt napraforg?magot tudsz venni csomagol?smentesen is, pl. piacokon, vagy  F?ton a Czifra Cekkerben.

Ahogyan k?sz?lt:

A napraforg?magot el?z? este bele?nt?ttem egy t?lk?ba ?s le?nt?ttem v?zzel, reggelig ?llni hagytam. 



Azt olvastam L?n?rd Gitt?n?l - aki a nyers ?telek tud?sa -, hogy a napraforg?mag el?k?sz?t?st ig?nyel. A 12 ?r?nyi ?z?s alatt j?l ki?znak az enzimg?tl? anyagok, az enzimek fel?lednek, beindultak a cs?r?z?si folyamatok, jobban em?szthet?v? v?lik ?s az ?ze is sokkal finomabb, teljesebb lesz.

Az ?ztat?vizet le?nt?ttem a magokr?l ?s egy sz?r?ben j?l ?t?bl?tettem azokat, majd alaposan lecs?p?gtettem.


Ezt k?vet?en az ?sszes hozz?val?val betettem egy turmixg?pbe, r??nt?ttem annyi vizet, hogy j?l ellepje (ezzel lehet szab?lyozni a "tejf?l" s?r?s?g?t, el?sz?r ink?bb kevesebbet teszek hozz? ?s ha ?gy ?t?lem meg, hogy m?g sz?ks?ges, akkor apr?nk?nt teszek hozz?. L?nyeges, hogy teljesen homog?nre, kr?m ?llag?ra tudjuk turmixoljuk. Ne felejts?k el, hogy a citroml?t is ?vatosan adagoljuk, nehogy t?l savany? legyen.
Ha sz?nhidr?t felsz?v?d?si probl?m?id vannak, akkor a citroml?re figyelj, mert azzal egy?tt csak olyan ?tkez?sek sor?n eheted, amikor ehetsz gyors felsz?v?d?s? ?telt (pl.: kis?tkez?s, eb?d).



Sz?pen megmarad a keny?ren, enyh?n "rajzolni" is lehet bele, nem folyik sz?t.

V?gezet?l egy r?gebbi szendvics, ebben az esetben k?pia paprik?t is tettem bele (?s tal?n hagymasz?rat, arra m?r nem eml?kszem). J?l lehet j?tszani a f?szerez?ssel.



K?sz?n?m, ha le?rod a kapcsolatos gondolataidat a megjegyz?sek k?z? ?s k?sz?n?m, ha megosztod ezt a receptet, mert m?ni?m, hogy juttassuk el min?l t?bb emberhez, hogy az eg?szs?ges, rostd?s ?telek is lehetnek baromira finomak.







Folytats a blogon ... https://hogymegtudjuknezni.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s