Mítoszok és igazságok a vajról
sponsored links
Hasznos vagy ártalmas e a vajfogyasztás?
A vaj valóban nagyon magas telített zsírtartalmú állati eredetû élelmiszer.
Legnagyobb pozitívuma a természetes volta, és gazdag nyomelem és vitamintartalma.
Napi 50 g gyakorlatilag az átlagosan elfogyasztandó táplálékmennyiség egy harmadát teszi ki.
A dietológusok heti 50 grammot még optimálisnak tartanak.
Az állati zsírokra szükségünk van a bõr, és az inak rugalmasságának megõrzéséhez. Ugyanúgy elengedhetetlen a sejtjeink különösen a bõr megújulásához.
Ha táplálékunk nem tartalmaz elegendõ zsírt, annak következményei rögtön meglátszanak külsõnkön. Törékeny haj, körmök, és hámló bõr formájában.
tartsuk szem elõtt azt a látszólagos ellentmondást, hogy amikor fogyunk, elegendõ zsírt fogyasszunk. Hiszen ilyenkor az állati zsírnak fontos szerepe van a bõr regenerálódásában, megújulásában, hogy a csökkenõ zsírréteg nyomán feszes maradjon a bõrünk.
Fogyáskor a vaj mellõzésével megkockáztatjuk a bõrredõk kialakulásának esélyét, melyet csak komoly beavatkozásokkal lehet eltüntetni. Ezért érdemes megfogadni, hogy ilyenkor is legalább 25g vajat fogyasszunk hetente.
Fontos hogy a napi étrendünk együttesen megfeleljen a számunkra optimális és szükséges mennyiségnek, és ezen kívül tartalmazzon fehérjéket, zsírokat, és szénhidrátokat egyaránt.
A vaj fogyasztás mértékletessége kell ahhoz, hogy ahhoz hogy maximálisan hasznos legyen a számunkra és a súlyunkat se növeljük általa.
És szólni kell még a természetességrõl ? az a minõség, amellyel rendelkeznie kell a vajnak? kizárólagosan legalább 80-85%-os tejszínbõl kel hogy készüljön. Ha a csomagoláson ettõl eltérõ mennyiség van megadva lehetséges, hogy növényi zsírokat is felhasználtak hozzá ? az ilyen terméket legjobb, ha elkerüljük.
A tisztított vaj vagy ghí, az indiai, és ájurvédikus konyha értelmezése szerint az ember számára legideálisabb zsiradék. Ide kattintva részletesen olvashatsz a ghí hasznos tulajdonságairól és elkészítésérõl.