Mézes ? chilis - narancsos kacsacombok medvehagymás ? bazsalikomos krumplipürével

2014-04-15

sponsored links






Mostanában kéthetente meglepem magam egy-egy nagyszerû kacsa vagy libacombból készült étellel:


Narancsos-rozmaringos kacsacomb pecsenyeleves karfiolpürével


Fokhagymás-kakukkfüves ropós kacsacomb vele sült almával ? sous vide


Omlós-ropogós libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás krumplipürével


Mandarinos-fûszeres olívaolajban pácolt ropogós libacomb libaaprólékos paellával/ludaskásával


Egyre bátrabban nyúlok a fûszerezéshez, bár maga a kacsa és libahús is olyan ízletes, hogy érdemes inkább csak arra szorítkozni, hogy kiemeljük és kiegészítsük eme felséges alapanyagok eredeti ízét, minthogy elnyomnánk azt.
A múltkori mézes ? chilis fûszerezést azért egészítettem ki naranccsal, mert a narancs nem csak friss, gyümölcsös ízt kölcsönöz az ételnek, hanem puhítja a rostokat, így még porhanyósabb textúrát eredményez a komótos sütés mellett.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

4 pecsenye kacsacomb
1 teáskanál morzsolt koriander
1 evõkanál Maldon sóvirág
frissen õrölt bors
8 gerezd fokhagyma
1 nagy narancs ? félbevágva, az egyik fele cikkekre vágva
1,5 dl száraz fehérbor

1 evõkanál akácméz
1 piros chili kimagozva, finomra vágva


Libazsírral (lehet kacsazsír is, nekem most libazsírom van készleten) kikent cseréptálba fektettem a fûszerezett combokat és 200 C fokra elõmelegített sütõbe toltam 15 percre. Kivettem a sütõbõl, felöntöttem a fehérborral, ráfacsartam a fél narancs levét, mellédobtam a fokhagyma gerezdeket és a narancs cikkeket és 130 C fokra mérsékelt sütõben 1,5 órán át pároltam. 15 percenként meglocsoltam a szaftjával. 

Közben felmelegítettem a mézet és elkevertem a chilivel, hogy a méz átvegye a chili ízét, mire felhasználom.


Az 1,5 óra eltelte után megcsorgattam a chilis mézzel a kacsacombokat, 190 C fokra emeltem a hõt és 15-20 perc alatt illatosra, ropogósra sütöttem a combokat. Ekkor már nem locsolgattam a combokat, hogy a máz szépen bevonja õket.





Közben elkészítettem a francia krumplipürét, de a nem a tejszínben olvasztottam fel a medvehagymás ?bazsalikomos fûszervajat, hanem elõször a fûszervajjal kevertem el a forró, összetört krumplit, majd a fûszeres tejszínnel kikevertem. 


Ronda dolog ilyet nyilvánosan kimondani, de zseniális ebédet készítettem! A méz, a chili, a narancs, a bazsalikom, a medvehagyma fantasztikus íz egységbe léptek az ételben. Méltó társai lettek a kacsacomboknak ? J




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s