Mángold töltike

2014-01-28

sponsored links


Jó pár  recepttel elvagyok maradva, így van ez a jó kis mángold töltikémmel is!
A mángold még késõ õsszel is szépen zöldellt a kertbe. Ha letakarjuk avarral télire, már tavasszal bõven hozza a leveleket, ellátva minket ismét egészen õszig.
Nagyon jól használható, mert bír a spenót és a káposztafélék tulajdonságaival, így bátran kísérletezhetünk vele. ;)
Hozzávalók:
Töltelék:
min. 50 dkg darált hús,
1 tk. só
õrölt bors
egy kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
1 púpozott tk. pirospaprika
1/2-3/4 csésze rizs, (2 dl-es csészében mérve)
1 csapott kk. majoránna
Szaft:
1 közepes hagyma
olaj
1-2 tk. pirospaprika
víz
1-2 tk. liszt( sûrítés céljából)
2-3 babérlevél,
rozmaring,
Amire még elengedhetetlenül  szükségünk van:
mángold levelek( ahány tölteléket szeretnénk)


Elkészítés:
A darált húst sózzuk, borsozzuk,  tegyük bele a majoránnát és pirospaprikával ízesítsük. Beleütjük a tojást, az apróra vágott hagymát, a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát. Az elõzõleg félig megfõzött rizst is adjuk hozzá.( kb. 20 perc elõfõzés, kevés sóval, annyi vízzel, hogy ellepje. Ha nem issza be a vizet fõzés közben, szûrjük és csepegtessük le)
A mángoldot alaposan mossuk meg, hagyjuk lecsepegni és vágjuk ki a vastagabb szárrészt a levelek végén, éppen úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk.
Tegyünk bele valamennyi tölteléket, mely mennyiséget a levél mérete tesz függõvé.
Közben vágjuk apróra a nagyobb hagymát. Pirítsuk meg kevés sóval olajon, szórjuk meg pirospaprikával, mint a pörkölteknél szoktuk, engedjük fel kevés vízzel,  liszttel sûrítsük  a szaftját, majd még tegyünk hozzá vizet, ezt követõen rendezzük bele a töltelékeket.
A maradék leveleket vágjuk fel és szórjuk rá ill. közé.
Tegyük bele a babért és szórjuk meg rozmaringgal, majd fõzzük puhára.
Melegen tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
A mángold leveleket nem ajánlanám elõfõzni, mert akkor képlékenyebb, így kicsit nehezebb betölteni, de nem lehetetlen! Ha marad ki töltelék, simán gombóccá formázva tegyük a töltelékek közé! ;)


Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/01/ma...

sponsored links

Keres?s