Málnás joghurttorta

2014-04-18

sponsored links












A minap azon törtem a fejem, hogy milyen desszertben használhatnám fel a fagyasztóban lapuló málnakészletet. Belestem a hûtõbe, hogy ihletet merítsek és a következõ pillanatban már ott sorakoztak a hozzávalók a konyhapulton. :) ...a hozzávalók, ehhez a könnyû, fanyar, joghurtos finomsághoz. A piskóta receptje -amit nagyjából már vagy százszor megsütöttem :)- egy jó régi extra Finomságok-ból van.









Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû kapcsos tortaformához:
A tésztához:
3 tojás
1 csipet só
5 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítõ
8 dkg cukor
fél tk. sütõpor

A málnás-joghurtos krémhez :
20 dkg málna (lehet friss, vagy fagyasztott)
3 ek. málnadzsem
50 dkg natúr joghurt
1 tasak zselatin (20 g)
1,5 dl langyos víz

A díszítéshez:
2,5 dl tejszín
1 tasak habfixáló


  1. A málnát és a málnadzsemet összeforgatjuk a joghurttal, majd betesszük a hûtõbe.
  2. A sütõt elõmelegítjük 175 °C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal és kilisztezzük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni a csipet sóval, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a keményítõvel és sütõporral elkevert lisztet is beledolgozzuk. A tésztát a tortaformába simítjuk, majd ~25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kisült, rácsra téve hagyjuk kihûlni.
  4. A zselatint -egy kis lábasban- 1,5 dl langyos vízben feloldjuk, felforraljuk. Kicsit hûlni hagyjuk, majd belekeverjük a málnás joghurtba. A krémet félre tesszük kicsit dermedni.
  5. Míg a krém pihen, a piskótalapot tálra tesszük. A tortagyûrût rátesszük -kicsit bõ lesz rá, mert hûlés közben kicsit összemegy a piskóta-, majd a tészta és a gyûrû közé szilikonos sütõpapírt teszünk, hogy könnyebb legyen majd levenni a tortagyûrût, miután megszilárdult a krém.
  6. A krémet óvatosan a piskótára kanalazzuk és elegyengetjük. 1-2 órára betesszük a tortát a hûtõbe, míg a málnás-joghurtos krém megszilárdul. A krém vékony rétegben a torta szélét is bevonja.
  7. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A tortáról levesszük a tortagyûrût és a sütõpapírt, majd a tejszínhabbal tetszés szerint díszítjük.








A tejszínhabos díszítés kissé rusztikus lett. :)

    Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

    sponsored links

    Keres?s