Málna

2014-05-06

sponsored links

...avagy, a boldogasszony csipkéje.
A málna egészségügyi elõnyei:
1. A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erõsíti az immunrendszert és megelõzi a rákos megbetegedéseket.
2. Kitûnõ vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat.
3. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.
4. Különbözõ vérzések csillapítására is alkalmazható.
5. Ezeken kívül jelentõs mennyiségû B1, -és B2-vitamint is tartalmaz.
6. Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzõanyagokban és növényi rostokban.
7. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert.
8. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedõ,  mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10%-át fedezi.
Jól teszed, ha frissen és nyersen fogyasztod, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévõ vitaminok jótékony hatása.
9. Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztõrendszert és a károsodott bélflórát.
10. Sõt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhetõ, amely szépíti a bõrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.
11. Antocianin-tartalma révén mérsékli a magas vérnyomást;
emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.
12. Megfázás esetén készíts málnaszörpöt, majd szobahõmérsékletû állapotban kortyolgasd el!
13. Levelei értékes gyógynövény-alapanyagnak számítanak,
a málnából készült tea pedig antibakteriális, ér, -és pórusösszehúzó hatású.
14. Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghûlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni.
15. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.
16. Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.
A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs,
így oda kell figyelni a megfelelõ tárolására.
A legjobb, ha hûtõben tartod, itt 2-3 napig is eláll,
napon és szobahõmérsékleten nagyon hamar megromlik.
Kiválóan alkalmas mélyhûtésre,
ízét, zamatát jól megõrzi.
Csak közvetlenül fogyasztás elõtt mosd meg!
A málnát sokféleképpen használhatod fel a konyhában. 
Készíthetsz belõle szörpöt, lekvárt vagy teát.
Feldobhatod vele a reggelidet, vagy a desszertedet
például úgy, ha natúr joghurtba, tejszínbe
vagy mézbe kevered.
Sütemények készítésénél is nagy hasznát veheted.



Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2014/05/maln...

sponsored links

Keres?s