Málna & csokimousse torta

2014-06-06

sponsored links



Apa születésnapjára készült ez a torta. A kiindulópont a málna & csoki örökzöld párosa volt: készültek ropogós kakaóbabtörettel gazdagított puha vajas lapok, és közéjük málnazselé, illetve habos, légiesen könnyû csokimousse került. A macskanyelveket pedig még mindig imádom, így ezek díszítik körben a tortát. Ugye nem kell mondanom, hogy brutálisan finom lett? 



Hozzávalók 20 cm-es tortakarikához:
Vajas lapok (Desszert.Neked alapreceptjébõl kiindulva):
- 160 g szobahõmérsékletû vaj
- 160 g porcukor
- 160 g tojás (kb. 3 nagyobb tojás)
- 125 g liszt
- 35 g kakaópor
- 3 tk. kakaóbabtöret
Mousse:
- 110 g tej
- 2 tojássárgája
- 2 lap zselatin (4 g)
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 200 g habtejszín
Málnazselé:
- 200 g málnapüré*
- 30 g cukor
- 5 g pektin
Málnazselé a tetejére:
- 120 g málnapüré*
- 30 g cukor
- 3 g pektin

- díszítéshez kb. 30 db macskanyelv (én ebbõl a csokoládéból készítettem)

* A recepthez szükséges összes málnapürét én kb. 500 g málna leturmixolásával és átpasszírozásával kaptam.



A vajas lapokhoz a szobahõmérsékletû vajat a porcukorral kihabosítom kézi mixer segítségével. Ezután fokozatosan hozzáadom a tojást, végül pedig a lisztet és a kakaóport. A masszát három egyenlõ részre osztom. Sütõpapírra 20 cm átmérõjû köröket rajzolok, és erre kenem ki a három lapot. Mindegyiket megszórom egy-egy teáskanálnyi kakaóbabtörettel, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 10 perc alatt megsütöm. Minimálisan terül a massza sütés közben, így a kisült lapokra egyenként ráteszem a 20 cm-es tortakarikát, és körbevágom. Hagyom kihûlni.

A mousse-hoz a tojássárgákat összekeverem a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatos keverés közben besûrítem: akkor jó, ha maghõmérõn mérve kb. 80 fokig melegítjük, illetve ha már határozottan bevonja a fakanál hátát. Ekkor feloldom a tojásos krémben az elõzõleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat, utána beledobom az apróra vágott ét- és tejcsokoládét, és egynemûvé keverem. A tejszínt habbá verem, majd két részletben a csokis masszához forgatom. 

A málnazselé-rétegekhez a málnapürét melegíteni kezdem. A cukrot összekeverem a pektinnel, majd amikor már csípõsre melegedett a málnapüré (már gõzöl, de még nem forr), akkor fokozatosan, folyamatos keverés mellett a málnapüréhez adom. A pürét egy percig forralom.

Jöhet az összeállítás. 20 cm-es tortakarika aljába teszek egy vajas lapot, erre jön a málnazselé fele, majd rá a mousse fele. A mousse-ra egy újabb vajas lapot helyezek óvatosan, majd erre jön a maradék málnazselé (ha közben megszilárdulna, kicsit meg lehet langyosítani), a maradék mousse, végül pedig a harmadik vajas lap. Egy éjszakára hûtõbe teszem a tortát.

Másnap elkészítem a málnazselét a torta tetejére is ugyanúgy, ahogy a málnazselés rétegekhez készült. Miután megdermedt a málnazselé, hajszárítóval körbemelegítem a tortakarikát, majd óvatosan lehúzom a tortáról. A macskanyelvek egyik végét levágom (túl magasak lennének), majd körberakom a tortát a macskanyelvekkel, és körbekötöm egy selyemszalaggal. Málnaszemekkel díszíthetjük még.



Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/06/maln...

sponsored links

Keres?s