Máktorta,mint lúgosító

2014-04-22

sponsored links

DSC_0371_2.JPG

 

 A magyar ember számára az elsavasodás jelent veszélyt, hiszen étrendünk bõvelkedik állati eredetû fehérjében, és a húsfélék mind savas jellegûek. Nagyon kedveljük az édes ízeket is, holott a répacukor, a csokoládé, a kakaó, a lekvár, a fagylaltok egyaránt a savasságot támogatják. Savasítanak a kenyérfélék és a különbözõ pékáruk, amelyekbõl szintén sokat fogyasztunk, valamint a sajtok.  Konyhakerti növényeink közül viszont egyedül a tök savasító hatású. 

 Lúgos hatású a legtöbb zöldség és gyümölcs, leginkább a fokhagyma és a hagyma, a fehér mustár, a málnalevél, a paprika, valamint a fahéj és a papaja. A  túlzott savasságot jól semlegesíti a burgonya, az endívia és a fejes saláta, a káposzta, a karalábé, a gyümölcsök közül a cseresznye, a görögdinnye, a mandarin, a mangó, a nektarin, a szeder, a szõlõ, valamint a lencse és a mák. 

Mákunk van, hogy ehetünk mákot, vannak országok, ahol tilos a termesztése!

Pedig jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítõképességet. Idegerõsítõ, idegfájdalom csökkentõ, nyugtató, altató hatású. A csontozat elsõ számú természetes segítõje.
A mákot sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a beigli sütése idején találkozik mákkal. Jó azonban tudni, hogy a mák sokféle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek.
B6 vitamint, E vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz,valamint kiemelkedõen magas vastartalommal bír, és a csontritkulás egyik legjobb ?si ellenszere.

A népnyelvben is benne van, hiszen ki ne hallotta volna a mákvirág kifejezést egy rosszalkodó gyerekre? 

Régóta fõznek  belõle mákteát is, mákonyt, amit altatószernek használnak.

Én csak egy mezei máktortát készítettem, gyógyhatások ide vagy oda! Be nem aludtunk tõle, sõt! Jelentõsen megdobta a hangulatom, milyen szépre is sikeredett!

Hozzávalók:

25 dkg darált mák

10 dkg liszt

15 dkg vaj

fél csomag sütõpor

6 tojás

1 citrom leve és héja

15 dkg porcukor

Töltelék:

25 dkg mascarpone

1 dl tejföl 

10 dkg túró

fél citrom leve

2 kiskanál zselatinpor

5 dkg házi vaníliáscukor,

lekvár a kenéshez,tortadara és aszalt áfonya a díszítéshez.

DSC_0360_2.JPG

A tojásokat kétfelé választjuk. A fehérjét felverjük. A sárgáját a vajjal és cukorral kikeverjük, majd beleöntjük a sütõporos-mákos lisztet. Belefacsarjuk a friss citrom levét és belereszeljük a héját.(Ha nem jutunk hozzá kezeletlen citromhoz, tegyük almaecetes vízbe bõ 10 percig a citrust!)

Végül óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjét.

Kerek formába simítsuk a tésztát.

DSC_0361_1.JPG

35 perc alacsony fokozatú sütõben amíg megsül (tûpróba).

Közben készítsük el a krémet: a túrót turmixoljuk, adjuk hozzá a tejfölt,mascarponét, cukrot, citromlevet.

Végül keverjük bele a zselatinport.

A kihûtött és kettévágott alsó lapra kenjünk tetszés szerint kiválasztott lekvárt. Én sárgabarackot választottam.

DSC_0369_5.JPG

Erre kerül a krém fele, majd rákerül a második lap. Ezt bevonjuk a maradék krémmel.

Étcsokis darával és aszalt áfonyával díszítve tálaljuk!

 

 DSC_0374_3.JPG

 

 

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/04/22/maktor...

sponsored links

Keres?s