Mákos sárgabaracklekvár

2014-08-06

sponsored links

Már tavaly is fõztem mákos sárgabarack lekvárt néhány üveggel, de mire lefényképeztem és megírtam volna, már régen vége volt a szezonnak. Idén újra fõztem, idõben le is fényképeztem, de a blogra valahogy mégsem került fel. Most viszont már nem várok vele jövõ nyárig, jöjjön szezon után, megkésve, vagy a jövõ nyári fõzéshez igen-igen idõben a mákos sárgabarack lekvár! ;-)

A sárgabarackhoz nagyon passzol a mák, nagyon finom lekvárnak is!

Tartósítószer nélkül, pektinnel, nagyon kevés cukorral.


Hozzávalók 5-6 kisebb üveghez (pontosan nem tudom mekkorák, van közötte 2 dl-s is, a legnagyobb üveg 5 dl-s)


2 kg magozott sárgabarack (a hibás részeket természetesen kivagdosom, de meghámozni nem szoktam)
10 dkg cukor
3-4 evõkanál mák darálva
12 gramm pektin

A sütõt 130 fokra állítva bekapcsoltam és egy tepsiben betettem az alaposan elmosogatott befõttes üvegeket. A sárgabarackot megmostam, kimagoztam, a hibás részeket kivagdostam és feldaraboltam. Meghámozni nem szoktam a barackokat. Nagyon kevés vizet öntöttem alá a lábosban és feltettem fõni. Mikor felforrt, belekevertem a pektint, botmixerrel pürésítettem és belekevertem a mákot is. 2-3 percig folyamatosan kevergetve forraltam. Mikor a lekvár készen volt, kikapcsoltam a sütõt és kivettem az addigra (remélhetõleg) sterilizálódott üvegeket. Forrón beletöltöttem a lekvárt, fóliát tettem a tetejére és jó szorosan rácsavartam a tetejét. Fejre fordítva letettem az üvegeket kb. 5 percre, majd betetettem õket a kikapcsolt, de még meleg sütõbe és ott hagytam õket kihûlni.

Sajnos a sárgabarack szezonon már túl vagyunk, de õszibarackból is ki fogom próbálni. A tavalyi õszibarack lekvár nagyon finom lett, bár abban még nem volt mák... :-) 

Folytats a blogon ... gyzsuzska.blogspot.com/2014/08/makos-...

sponsored links

Keres?s