Mákos-lekváros kosárkák (12-14 darab kosárkához)

2014-01-10

sponsored links

Nagyon tetszetõs kis sütemények, a gyerekeimnek különösen tetszett, és örömmel ették. A karácsonyi sütés-fõzésbe belelendülve készült, igazából már volt itthon elég sütemény, de valahogy nem tudtam abbahagyni :) . Járok így néha…

Mákos-lekváros kosárkák (12-14 darab kosárkához)

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg finomliszt, 5 dkg cukor, kb. 14-15 dkg margarin vagy vaj,1 tojássárgája, 1 evõkanál fehérbor vagy víz, csipet só; a máktöltelékhez: 15 dkg darált mák, 1,5 dl víz, 1,5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2-3 evõkanál szilvalekvár; a tetejére: 1 tojássárga, vaj a formák kikenéséhez.

Elkészítése: A lisztet a sóval és a cukorral összekeverjük, ezután a vajjal morzsalékos állagúra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a bort, és jól összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hûtõbe rakjuk. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket.  A töltelékhez a vizet és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd a mákra öntjük. Hozzáadjuk a vajat és lehûtjük, majd belekavarjuk a lekvárt (De készíthetünk csak lekváros vagy csak mákos kosárkákat, illetve vegyesen úgy hogy belekavarjuk a lekvárt).  A tésztát kinyújtjuk, és kerek formákat vágunk ki, majd kivajazott kosárkaformákba nyomogatjuk. Megtöltjük mákos-lekváros töltelékkel. Majd a maradék tésztából tetszés szerint formákat vágunk ki és rátesszük a töltelékre, majd lekenjük tojássárgával. Elõmelegített, 180 fokos sütõben sütjük, kb. 20 percig keresztül.

 


Folytats a blogon ... ottisfoz.szhblog.ro/2014/01/10/makos-...

sponsored links

Keres?s