Mákos köleskása reszelt almával 12+

2014-04-17

sponsored links

A mák miatt 12 hónapos kor fölött szólnak az ajánlások, bár a dr. Kerekes Judit féle babatáplálási kézikönyv már 8-10 hónapos kor körül javasolja megpróbálni az olajos magvakat.
Általában a kását vízben fõzöm meg, mivel mindketten azt reggelizünk, így igen nehéz meghatározni az 1 adagos mennyiségeket is, de kb. 5 dkg kölest gondolok két adagra elégnek egy kis ember számára. Újabban elkezdtük a mélyhûtõ tartalmát elhasználgatni, így anyatejjel hígítom fel neki a kását. Ha nincs, valamilyen növényi, vagy babatejjel egészíthetjük ki, vagy pedig hozzáadhatunk darált mandulát, vagy diót.
Ha a babus szereti az ínyenc dolgokat, egy kis biocitrom héjat is reszelhetünk a fõvõ kölesbe, az a mákhoz nagyon illik.
Egyébként nagyon finom, magam is azt reggeliztem, csak nem reszeltem olyan finomra az almát.

Hozzávalók:
Mini adag
5 dkg köles
15 ml víz
10 ml anyatej
1 púpos ek darált mák
pici citromhéj
1 tk méz
1 csipet vaníliapor
1 db alma

 A kölest a vízzel, citromhéjjal és vaníliával 15-20 percig fõzzük, míg elfõ a leve. Ilyenkor érdemes összeturmixolni, sokkal finomabb az íze is. Mikor már kicsit hûlt, az anyatejet belekeverjük, hozzáadjuk a mézet és a darált mákot is.
Az alma héját levágjuk, lereszeljük, és a kásához keverjük.

Felnõtt adag 1 személyre kb.
1/2 bögre köles
1 bögre víz
1 bögre szójatej
1 ek gyümölcscukor / sztívia
3 ek darált mák
citromhéj
vaníliapor
1 csipet só
2 db alma

A kölest a vízben a vaníliaporral, citromhéjjal, sóval addig fõzzük, míg elfõ a leve. Akkor beleöntjük a szójatejet, és összességében kb. 20 percig fõzzük, míg a szemek teljesen megdagadnak. Ha finom állagúra szeretnénk, turmixoljuk. Ezalatt az almát nagy lyukú reszelõn lereszeljük. A végén belekeverjük a gyümölcscukrot, majd ha kicsit hûlt, a darált mákot és a lereszelt almát is.



Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2014/04/makos-k...

sponsored links

Keres?s