Mákos kalács

2014-04-19

sponsored links

Kunné Bea oldala “Paleo, Büntetlen örömök”; az alábbi receptet és képeket egyelõre egy paleos csoportban osztotta meg

Tészta (A tészta leírása némi Bea által javasolt módosítással egyezik a Gesztenyés kalács tésztáéval!):mákoskalács0

 

  • 7 dkg kókuszliszt
  • 2,5 dkg gesztenyeliszt és 2,5 dkg makadámliszt /a makadám helyett jó a mandulaliszt, de akár a szezám is/
  • 3 evõkanál útifû maghéj + 2 evõkanál útifû maghéj liszt (õrölt maghéj)
  • A fentieket keverd el!
  • 5 egész tojást keverj el habverõvel, nem kell habosítani és 1 nagyobb, pürésített banánt adj hozzá, továbbá egy csipet sót, valamint 2 evõkanál langyos libazsírt
  • Másfél dl kókusztejbe tegyél  7 gr élesztõt és 1 teáskanál mézet (ezzel nem futott fel!); 7 dkg élesztõt nyugodtan keverj el kókuszvirág cukorral, vagy répacukorral, mert az élesztõgombák a cukrot felfalják! Ha valaki nem szeretne élesztõt használni, nyugodtan tegyen a tésztába szódabikarbónát
  • A liszteket, zsírt, kókusztejet keverd hozzá a tojásos masszához, és pihentesd, amíg olyan állagú nem lesz a tészta, hogy a kézbe véve gombócot tudunk belõle formázni

A máktöltelék a következõ:mákoskalács

  • 15 dkg frissen darált mákhoz 30 gramm mandula lisztet, 8 dkg langyos kókuszzsírt, 1 kezeletlen narancs reszelt héját és levét, 1 mokkáskanál fahéjat, 40 gramm porrá tört eritritet, 1 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónát kevertem
  • A tésztából 15 gombócot készítettem, ellapítottam szilikon formán az ujjaimmal egyenletesre
  • A töltelékbõl arányosan elosztva golyókat formáztam, a tészta közepébe tettem, majd “becsomagoltam” :)))
  • Mint látható a tepsin szilikon sütõlap van, de szerintem a zsírpapíron jobb sütni
  • Egy kapcsos tortaformát, 25 cm-est ráraktam, a forma szélére zsírpapír csíkot vágtam és az elkészült gombócokat szépen beletettem
  • 190 fokon légkeverésen 25 percig sütöttem, ekkor kivettem, lekentem egész tojással, visszatoltam.
  • Újabb 15 perc sütés, majd megint kivettem, lekentem újból tojással, megszórtam egész mákkal, a formát is levettem a tésztáról, mivel stabil körformát kapott már, majd 10 percig felsõ sütésen színt adtam neki.
  • Ha nagyon pirulna, akkor zsírpapírt kell tenni rá.

Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=22346

sponsored links

Keres?s