Mákos charlotte

2014-04-20

sponsored links

Mákos charlotte
Hozzávalók:
Egy  piskótalap
sárgabarack lekvár (kb. 3 ek)
Krém:
1,5 deci tej
2 deka vaníliás pudingpor
2 tojássárgája8kifelejtettem)
10 deka porcukor
10 deka darált mák
10 deka kandírozott narancshéj (nálam ananász)
1 cs vaníliás cukor
2 deka zselatinpor(nálam habfixáló)
4 deci tejszínhab(nálam 2,5 deci)
Elkészítés:
A krémhez egy tûzálló edénybe tesszük a tojások sárgáját, a pudingport, a vaníliás cukrot, a darált mákot és az apróra vágott, kandírozott narancshéjat. A felforralt és lehûtött tejjel simára keverjük, majd vízgõzön vagy lassú tûzön, állandó keverés mellett besûrítjük. A krémet többszöri kevergetés mellett kihûtjük, majd lazán beleforgatjuk a habbá vert tejszínt és a vízgõzön felolvasztott zselatint. 
A piskótalapot csíkokra vágjuk, és barackízzel rétegesen összetöltjük, majd egy õzgerinc formát kibélelünk vele.
A kész krémet a kibélelt formába töltjük, a tetejét befedjük piskótalappal. Hûtõbe tesszük, majd a formából tálra borítva tálaljuk.
Oldalról egészben

A recept a Kiskegyed konyhájából származik, és nagyon örülök, hogy rátaláltam. Nemcsak mutatós, de nagyon finom is volt, méltó az ünnepphez.
Én 4 tojásból sütöttem piskótát a nagy gáztepsiben. Míg kihûlt, elkészítettem a krémet.
A ledarált mákot, porcukrot, vaníliás cukrot, pudingport egy lábasba tettem. Én kandírozott ananászt tettem kandírozott  narancshéj helyett. Ráöntöttem a tejet és állandóan kevergetve sûrûre fõztem. A  tojásságákat kifelejtettem belõle. 
Egy zacskó tejszínhabot (2,5 dl) másfél kanál porcukorral habbá vertem, és egy kis zacskó habfixálóval. Összekevertem a kihûlt mákos krémmel.
Egy õzgerinc formát folpackkal kibéleltem. A hosszához mérve 3 centi hosszú csíkokat vágtam a piskótalapból, amelyeket a hosszanti élükön házi baracklekvárral összeragasztottam.
Ezekkel kibéleltem az õzgerinc formát, beletöltöttem a mákos krémet. A tetejére (ami majd tálaláskor az alja lesz) is vágtam egy piskótalapot és egy éjszakára hûtõbe tettem.
Maradt egy kis piskóta, és bár a krémet kevesebb hozzávalóból csináltam, az is. Ebbõl pohárkrémet készítettem, ami két személynek elég volt.
A  kész süteményt a formából kiborítva tálaltam.
Ezen kívül most olyanokat  sütöttem, ami már van a blogon, fotókat se csináltam róluk. 
Nagypénteken két kakaós kuglófot, nagyszombaton egy kiló lisztbõl két fonott kalácsot, ami olyan kapós volt, hogy már el is fogyott. Azt hiszem, húsvéthétfõn jó lesz a sonka kenyérrel is.
Még pudingos gyümölcstorta készült fagyasztott erdei feketeáfonyával. Nagyon finom volt.
Áfonyás gyümölcstorta


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/04/makos...

sponsored links

Keres?s