Májusi piaci körkép receptekkel

2014-05-10

sponsored links

Eddig azért panaszkodtam, hogy tavaszt akarok. Most meg a bõség zavarával nem tudok mit kezdeni. ;) Szinte mindent hazahoznék a piacról. Úgy kell visszafognom magam, hogy csak annyit vegyek, amennyire tényleg szükségünk van. Ne hagyjátok ki, menjetek piacra májusban is. Van már zsenge zöldborsó (500 és 700 ft/kg közötti árakon), sóska és spenót, és hazai szamócát is lehet venni, a legtöbb helyen 1000 ft alatt (980, 880, 740 ft/kg és ehhez hasonlós árakat láttam).

Gondolom mindenkinek feltûnt, hogy virágzik a bodza. Készülhet a szörp, ipari mennyiségben. De ami még ennél is örvendetesebb, az az, hogy újra íze van a paradicsomnak.

marciusi_piaci_korkep

Zöldségek

Még mindig tombol a spárgaszezon. Vehetünk zöldet, fehéret, lilát. Itthon inkább a fehér és a zöld spárga kapható. Én jobban szeretem a zöldet, nyersen vagy kicsit meggrillezve, salátába vagy szendvicsbe.

zoldborso_piaci_korkep

Van isteni hónapos retek, újhagyma, friss zsenge spenót és végre itt van megint a zöldborsó is. A zöldborsóból fõzhetünk levest, fõzeléket, vagy egy kis citromlével, némi petrezselyemzölddel, olívaolajjal késes robotgépben zöldborsó pestot is készíthetünk belõle. Ha salátába teszitek, érdemes elõtte kb. 1 percig blansírozni. Három borsóféle ismert: 1) a cukorborsót, amit a hüvelyével együtt fogyasztunk, 2) a velõborsót, ami tovább zsenge marad, mivel a cukortartalma csak lassabban alakul át keményítõvé, és végül 3) a kifejtõ borsót, aminek a cukortartalma gyorsan keményítõvé alakul, így csak rövid ideig szedhetõ (ide tartoznak a száraz borsók (zöld, sárga). A zöldborsó gazdag a B1, B2 és C vitaminban, viszont jelentõs a szénhidrát tartalma, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Rozi imádja kiszedni a borsószemeket a héjából, jó móka, ahogyan kipattannak belõle. ;)

Isteni salátát készíthetünk, ha a zöldborsót és a zöld spárgát összeeresztjük. Nagyon üde, nagyon tavaszi salátát dobhatunk össze, ami tápláló és laktató is.

nagyon_zold_tavaszi_salata

Fõzhetünk egy kellemesen savanykás tejszínes tavaszi zöldséglevest, ami a citromtól és a fehérborecettõl különleges, a tejszíntõl pedig lágyan krémes ízt kap.

Nem felejthetem ki a sorból az újkrumplit. Az egyik piaci kofánál, akinél rendszeresen vásárolunk, isteni, apró parázs krumpli is van, amibõl az egyik legtutibb vacsorát készíthetjük el. A megtisztított újkrumplit forró zsiradékba tesszük (én a libazsírra, a férj az olívaolajra esküszik), sózzuk, borsozzuk és fedõ alatt, a serpenyõt gyakran megrázva nagyjából 15 perc alatt megpároljuk, kissé meg is pirítjuk. Friss petrezselyemzölddel és tejföllel tálaljuk.

ujkrumpli_majusi_piaci_korkep

Még mindig nagy kedvenc a spenót. Nem csak fõzelékként ehetjük, ami persze nagyon finom, de beletehetjük salátába is. Sõt, krémlevest is készíthetünk belõle. Érdemes nyersen is fogyasztani, ugyanis magas a C vitamin tartalma, káliumban folsavban gazdag.

keksajtos_spenotkremleves (9)

Még mindig jó a felhozatal a különbözõ salátákból is. A fejes saláta most éli fénykorát, de vehetünk jégsalátát, endíviát és  madársalátát is.  A fûszernövények is életre keltek, érdemes kísérletezni velük.

Gyümölcsök

Láttam már a piacon egrest (piszke, pöszméte), fekete ribizlit és meggyet is. Sõt, cseresznyét is. Szerintem még nem az igazi az ízük, türelmesen várok tovább. Ami viszont egyre jobb, az a szamóca. Az ára is egyre barátibb, és végre magyar szamóca (köznyelven a földieper) kapható a spanyol és a görög helyett. Kalciumban, vasban, magnéziumba, valamint C vitaminban igen gazdag, ezért érdemes fogyasztani. De azt tudni kell róla, hogy nagyon meg tudja nyomni a vércukorszintet, éppen ezért cukorbetegeknek nem, vagy csak igen korlátozott mennyiségben ajánlott a fogyasztása.

Általában sütibe tesszük, vagy pohárkrémekhez adjuk, de érdemes kipróbálni salátában is. A bazsalikommal különösen jó párost alkotnak, de a spenóthoz és a zöld spárgához is jól passzol. Én idén elõször egy mennyei, de annál egyszerûbb süteményt készítettem belõle egy jól bevált recept alapján.

tiz_husz_harminc_epertorta

A piacon ugyan nem igen kapunk bodzavirágot, de muszáj róla írnom, mert nekem ez az egyik legtavaszibb dolog. Amikor virágozni kezdenek a bodzabokrok és mindenhol érezni lehet az illatát, az valami csoda. Innen lehet tudni, hogy tényleg vége van a télnek és jön a jó idõ. Na meg a leégések és a napallergiás kiütések is, de ez már az én bajom. :)

A bodzaszörp szerintem a legjobb innivaló. Savanykásan, jéggel, kevés citromfûvel és levendulavirággal a legtökéletesebb nyári frissítõ. Egyébként a bodza régóta ismert a népi gyógyászatban, mivel számos jó tulajdonsága van. A és B vitamint tartalmaz, a C vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek. Folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Immunerõsítõ, izzasztó, enyhe hashajtó és fájdalomcsillapító hatása van. Csak arra vigyázzatok, hogy ne aludjatok el a bodzabokor alatt, mert elvarázsol benneteket.

bodzavirag_bodzaszorp


Innen is szemezgethettek




friss_spenot
Áprilisi piaci körkép receptekkel


marciusi_piaci_korkep (27)
Márciusi piaci körkép receptekkel



Januári piaci körkép receptekkel


maglyarakas
Februári piaci körkép (receptekkel)




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/05/10/maj...

sponsored links

Keres?s