MÁKOS TURBÁNOK

2014-06-10

sponsored links


Ezt a frappáns, dekoratív formázást elõször trollanyunálláttam, Erzsó fahéjas, vaníliás, kardamomos vajjal töltötte meg, majd Gabicseknél is, aki mogyorókrémmel. Bármilyen kalács tésztából megformázható és tulajdonképpen bármivel tölthetõ!
Nagyon egyszerû és élvezet készíteni (hát még enni)! :) Kezdõ háziasszonyoknak is ajánlom- biztos siker!
Ez dupla adag, lehet fele mennyiségbõl is készíteni, de nem érdemes, mert nagyon finom :)


Hozzávalók a tésztához: 16 darabhoz

600 g liszt
100 g puha vaj
3 dl langyos tej
2 evõkanál cukor
1-2 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
30 g friss élesztõ

Töltelék:

a mák alá összesen 100 g puha vaj 
mák
ízlés szerint (kevés) cukor
1 citrom reszelt héja
Kevés tejben átfõztem, lehûtöttem.

A tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 evõkanál tej
- csipet cukor

Cukros, langyos tejben felfuttattam az élesztõt. A hozzávalókból bedagasztottam a tésztát, letakarva duplájára kelesztettem. 

A megkelt masszát 12 egyenlõ részre osztottam, egyenként vékony ovális formára nyújtottam, lekentem vajjal, a mákos keverékkel, a széleinél 1-2 mm-t kihagytam, és átlósan, ferdén bevagdaltam pizzavágó koronggal, lehet késsel is. Rúddá feltekertem és a szélétõl csigavonalban beforgattam, ahogyan a fotókon látható. Készen is van a formázás, nem bonyolult!

A fotók este készültek, nem megfelelõ fényviszonyok között, de megosztom, hogy könnyebbé és érthetõvé tegyem az elkészítését.








Sütõpapírra helyezve még negyed órát kelesztettem és 180C fokra elõmelegített légkeveréses sütõben 10-12 perc alatt készre sütöttem a csinos kis turbánokat.





vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... vicuska13.blogspot.com/2014/06/makos-...

sponsored links

Keres?s