MÁGLYARAKÁS

2014-04-23

sponsored links

MÁGLYARAKÁS


Volt itthon megint egy kis száradófélben lévõ kenyerem, azt használtam fel máglyarakásnak. Tudom, hogy a legjobb ehhez kalácsot vagy kiflit használni, de ugyanúgy, ahogyan a mákosgubánál is kenyeret használtam, ennél is azt tettem és szerintem semmivel nem lett rosszabb az íze, mintha egy kalácsot tettem volna bele.

Férjem még nem kóstolt ezelõtt máglyarakást, de azt mondta, hogy beiktathatom többször is, mert nagyon ízlett neki. Tényleg finom lett, szóval alig várom már, hogy megint legyen egy kis száraz kenyér/kalács/kifli itthon, hogy megint elkészíthessem.

Én leegyszerûsítve készítem, nem párolom az almát hozzá, mert a sütõben teljesen átpárolódik/átsûl az alma. A mazsolát sem áztatom rumba, csak úgy simán megszórom a "tésztát". Lehet variálni ezerképpen, dióval megszórva, a lekvárt nem a habba téve. Nekem így jött be a máglyarakás. Finom, puha, eteti magát és csak ajánlani tudom mindenkinek. :)

HOZZÁVALÓK

20-25 dkg száraz kenyér / vagy kifli, kalács
2 db tojás
5 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dl tej
5 dkg mazsola
16 dkg dió (darált)
2 közepes db alma (savanykás)
2 ek sárgabaracklekvár

ELKÉSZÍTÉSE
  1. A kenyeret felszeleteljük apró darabokra, vagy ha egyszerûbb, akkor csak tépkedjük bele egy nagyobb tálba.
  2. A tojássárgákat kézi habverõvel kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tejet, majd ezt a masszát a száraz kenyérre öntjük és egy kicsit állni hagyjuk. Ha a 4 dl tej nem elegendõ ahhoz, hogy átnedvesítse az összes szikkadt kenyérdarabot, akkor pótoljuk egy kicsit a tejet, vigyázva, hogy azért ne öntsünk túl sokat a kenyérre, szinte csak annyit, amennyit a kenyér fel tud venni.
  3. Egy kb. 25 x 25 cm-es hõálló tálat kivajazunk és egy réteg áztatott kenyeret teszünk az aljára. 
  4. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és beborítjuk velük a kenyeret, meghintjük mazsolával és beledjük a maradék kenyérrel.
  5. 200 fokra elõmelegített sütõbe dugjuk a tálat, kb. 25 percre.
  6. Közben a két tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén óvatosan belekeverjük a lekvárt.
  7. Amikor letelt az elsõ sütési idõ, mérsékeljük a hõt 150 fokra, a lekváros habot az almákra simítjuk és visszatoljuk a tálat a sütõbe.
  8. 10-13 perc alatt készre sütjük. Ez idõ alatt a hab szépen megemelkedik a tetején, és kissé megpirul.

A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.

Folytats a blogon ... splitinapok.blogspot.com/2014/04/magl...

sponsored links

Keres?s