Mr. Morris almás kenyere
sponsored links
Morris Úr nem szereti az almás pitét, pedig amerikai.
Egyen akkor almás kenyeret! De csak olyat, ami nem idegen az õ becses szája ízétõl, azaz kellõképpen amerikai, és ugyanakkor nekünk is kedvünkre való, és felhasználható pörköltszaft tunkolástól kezdve igényes szendvicsek alapanyagául, bármire.
Neki és mindannyiunknak készítettem ezt a szokatlan összetételû, a pitének emléket állítani hivatott, de konzervatívabb ízlésû fogyasztókat is elcsábítani képes kenyeret.
Néhány furcsaságtól eltekintve (mint a zabpehely, almahéj és õrölt bors) ez is csak olyan mint a többi kenyerem.
Mégis kicsit más: a tésztát alma illat hatja át. Íze édeskés, sós, utóíze csípõs a borstól.
Fûszeres kenyér, izgalmas kaland, érdemes kipróbálni.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a két 25 dkg-os kenyérhez
- 3 g élesztõ
- 30 dkg BL80 fehér kenyérliszt
- 5 dkg zabpehely
- 2,5 dl víz
- 2-3 alma héja
- 7 g só
- késhegynyi õrölt bors
Praktikák
A lisztféleségekkel szabadon variálhatunk (BL80, BL112, rétesliszt, TK liszt, rozsliszt keveréke, stb.), de lehetõleg a fehér liszt legyen túlsúlyban, hogy kellõképpen fel tudja húzni az élesztõ a tésztát.
Az almahéjat durván vágjuk össze. Én savanyú almával készítem, de nem kizárt, hogy sokkal jobb lesz édes almából. Savtartalom nem számít.
Nem muszáj kétfelé vágni a tésztát, süthetünk egy veknit is, de akkor emeljük a sütési idõt 5 perccel.
Ha valakinek van friss szemesborsa, azzal készítse! Én csak jobb híján dolgozom õrölttel. Egyébként a bors el is hagyható.
Elkészítés
- Szitáljuk tálba a lisztet. Keverjük hozzá a zabpelyhet, a sót és a hideg vízben oldott élesztõt. Fél perc alatt dolgozzuk egynemûvé a masszát.
- Tegyük hûtõszekrénybe, óvjuk a kiszáradástól, zárjuk/fedjük le légmentesen.
- 13 óra elteltével vegyük ki, és várjuk meg amíg felmelegszik.
- 2 óra után már újra virgonc a tészta, megindul a gázképzõdés, de ne hagyjuk nagyon elszaladni, durvára vágott almahéjjal és a borssal gyúrjuk meg, eresszük le 5 perc alatt. Ragacsos, de kezes tésztánk lesz. A kissé olajos hatás az almahéjban található pektinnek köszönhetõ.
- Letakarva kelesszük szobahõmérsékleten 1 órán keresztül.
- Gyúrjuk át 2-3 perc alatt.
- Szakítsuk ketté a tésztát, és formázzuk kedvünk szerint. Szép, rusztikus külsõt ad a héjnak a lisztes felület. Ennek eléréséhez lisztezett deszkán végezzük a formázást.
- Sütõpapírral bélelt tepsire emeljük, visszatakarjuk és készre kelesztjük további 1 óra alatt.
- Közben elõmelegítjük a sütõt 220?-ra. Száraz legyen a sütõtér, ezt a kenyeret nem gõzöltetjük.
- Ha megkelt a tészta, bemetsszük, és a sütõbe vetjük.
- 35 perc után kivesszük, és rácson hagyjuk kihûlni. Csak hidegen adja ki az ízét és az illatát.
És hogy ki az a Morris Úr?