Mr. Morris almás kenyere

2014-08-07

sponsored links

Amerikai almás zabpelyhes kenyér

Amerikai almás zabpelyhes kenyérMorris Úr nem szereti az almás pitét, pedig amerikai.
Egyen akkor almás kenyeret! De csak olyat, ami nem idegen az õ becses szája ízétõl, azaz kellõképpen amerikai, és ugyanakkor nekünk is kedvünkre való, és felhasználható pörköltszaft tunkolástól kezdve igényes szendvicsek alapanyagául, bármire.
Neki és mindannyiunknak készítettem ezt a szokatlan összetételû, a pitének emléket állítani hivatott, de konzervatívabb ízlésû fogyasztókat is elcsábítani képes kenyeret.
Néhány furcsaságtól eltekintve (mint a zabpehely, almahéj és õrölt bors) ez is csak olyan mint a többi kenyerem.
Mégis kicsit más: a tésztát alma illat hatja át. Íze édeskés, sós, utóíze csípõs a borstól.
Fûszeres kenyér, izgalmas kaland, érdemes kipróbálni.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a két 25 dkg-os kenyérhez

  •  3 g élesztõ
  • 30 dkg BL80 fehér kenyérliszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 2,5 dl víz
  • 2-3 alma héja
  • 7 g só
  • késhegynyi õrölt bors

Praktikák

A lisztféleségekkel szabadon variálhatunk (BL80, BL112, rétesliszt, TK liszt, rozsliszt keveréke, stb.), de lehetõleg a fehér liszt legyen túlsúlyban, hogy kellõképpen fel tudja húzni az élesztõ a tésztát.

Az almahéjat durván vágjuk össze. Én savanyú almával készítem, de nem kizárt, hogy sokkal jobb lesz édes almából. Savtartalom nem számít.

Nem muszáj kétfelé vágni a tésztát, süthetünk egy veknit is, de akkor emeljük a sütési idõt 5 perccel.

Ha valakinek van friss szemesborsa, azzal készítse! Én csak jobb híján dolgozom õrölttel. Egyébként a bors el is hagyható.

Elkészítés

  1. Szitáljuk tálba a lisztet. Keverjük hozzá a zabpelyhet, a sót és a hideg vízben oldott élesztõt. Fél perc alatt dolgozzuk egynemûvé a masszát.
  2. Tegyük hûtõszekrénybe, óvjuk a kiszáradástól, zárjuk/fedjük le légmentesen.
  3. 13 óra elteltével vegyük ki, és várjuk meg amíg felmelegszik.
  4. 2 óra után már újra virgonc a tészta, megindul a gázképzõdés, de ne hagyjuk nagyon elszaladni, durvára vágott almahéjjal és a borssal gyúrjuk meg, eresszük le 5 perc alatt. Ragacsos, de kezes tésztánk lesz. A kissé olajos hatás az almahéjban található pektinnek köszönhetõ.
  5. Letakarva kelesszük szobahõmérsékleten 1 órán keresztül.
  6. Gyúrjuk át 2-3 perc alatt.
  7. Szakítsuk ketté a tésztát, és formázzuk kedvünk szerint. Szép, rusztikus külsõt ad a héjnak a lisztes felület. Ennek eléréséhez lisztezett deszkán végezzük a formázást.
  8. Sütõpapírral bélelt tepsire emeljük, visszatakarjuk és készre kelesztjük további 1 óra alatt.
  9. Közben elõmelegítjük a sütõt 220?-ra. Száraz legyen a sütõtér, ezt a kenyeret nem gõzöltetjük.
  10. Ha megkelt a tészta, bemetsszük, és a sütõbe vetjük.
  11. 35 perc után kivesszük, és rácson hagyjuk kihûlni. Csak hidegen adja ki az ízét és az illatát.

És hogy ki az a Morris Úr?


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/mr-morris-almas-ke...

sponsored links

Keres?s