Mozart minitorta

2014-03-05

sponsored links

Mozart torta
Már nagyon régen szerettem volna kipróbálni az édességek egyik legjobbját tortaként. Mivel igen erõteljes ízvilág, inkább csak kisebb tortácskákban próbálkoztam meg vele. Elõször is alapos elõtanulmányt végeztem, átolvastam a Mozart golyó történetét, a sokféle elkészítést. Aztán a mogyorónugát következett, hogy képben legyek a pontos arányokkal kapcsolatban. Mivel osztrák hagyományos édesség, csakis erõteljesen csokoládés, Sacher-jellegû tészta jöhetett szóba. Valamikor január közepén kezdett foglalkoztatni a dolog, és sok-sok éjjel errõl fantáziálva aludtam el, újra és újra átgondolva a részleteket. Végül a találkozóra idõzítve elkészült a nagy álom, fogadjátok tehát szeretettel a Mozart minitortát Dina módra. :)

A torta felépítése a következõ alulról felfelé:

piskótalap
mogyorónugát-krém (kb. 35 dkg kellett)
pisztáciamarcipán (kb. 30 dkg)
csepp nugátkrém
marcipán (kb. 30 dkg)
nugátkrém
piskótalap
a tetejére étcsokoládés vaj-ganázs rózsák



Tészta

4 tojásfehérje és -sárgája
130 g cukor
130 liszt
130 vaj
100 g étcsokoládé
20 g holland kakaó

A tojások fehérjét 100 g cukorral fényes habbá verjük. A vajat habosra keverjük a 30 g cukorral, hozzáadjuk a sárgáját, az olvasztott, de nem forró csokoládét, végül a kakaóporos lisztet. Gyengéden összeforgatjuk a habbal, és nem túl nagy tepsibe simítva 160°C-on 40-45 perc alatt készre sütjük. (Az én tepsim 22*32 cm-es volt) Mikor megsült, rácsra borítva kihûtjük. Két lapba vágjuk, mindkét lapból 12 karikát szúrunk. Ezek a tortácskák 7,5 cm-es kiszúróval készültek.

A házi mogyorónugátot a leírt módon még 50 g vajjal kikavarva krémmé varázsoltam, majd habzsákba töltöttem.

Elõkészítettem, azaz átgyúrtam kb. 30 dkg marcipánt, és ugyanazzal a kiszúróval, mint amivel a piskótakorongok készültek, 12 kört szúrtam ki, amiket fóliával takartam le felhasználásig.

Ugyanígy jártam el a pisztáciamarcipánnal is.

12 darab kis piskótakorongot tálcára helyeztem egymás mellé, mindegyikre nugátkrémet tettem a habzsákból. Kicsi, 3 mm-es csõvel dolgoztam, kis csigákat rajzoltam a tésztára vele. Erre került egy-egy pisztáciamarcipán lapocska, majd mindegyikre pici nugátkrém, amit késsel elsimítottam, ez azért kell, hogy a két marcipánlap összetapadjon. Most jött a sima marcipán lap. Ezek tetejére megint nugátkrém, majd a második piskótalap. Így mentek pár órára hûtõbe. Kicsit nehezítette a munkát, hogy csak 4 darab desszertgyûrûm van, így három hullám volt ezt kivitelezni. :) Végre nekiállhattam a vajkrémnek.

100 g étcsokoládé
100 g vaj

A csoki megolvasztva, de lehûtve, a vaj kihabosítva, összedolgozva. Ennyi. Picit hûtõben visszahûtve, hogy jól formázható legyen. (Ne nagyon, mert nagyon megköt, csak ne legyen túl lágy.)

A kis tortácskák oldalát és tetejét nagyon vékonyan vajkrémmel bevontam, majd a maradék krémet habzsákba töltve mindegyik kapott egy rózsát. Elõtte azonban durvára tört pisztáciával fel lehet dobni a sütemények szélét, ha már kövirózsát ígértem Andinak, hát hasonlítson kicsit. :D


Végül minden tortácskát halványzöldes mintájú wax-papírba tekertem, hogy megóvjam a szállítás során az esetleges sérülésektõl, elkenõdéstõl.


A végeredményt én is csak a találkozón tudtam egészében megkóstolni, hát tényleg jól sikerült. Szegény Andi volt az elsõ, aki nekikezdett, én meg végig bombáztam, nem hagytam élvezkedni.

- Nem túl édes?
- Nem.
- Nem túl száraz a piskóta?
- Nem, pont jó.
- Lehet érezni a marcipánt?
- Igen, persze.
- És a pisztáciát is?
- Jaj, hagyjál már, k..va jó, mindent lehet érezni, és nagyon finom!
- Tényleg?
- Dina, megütlek! :D

Végül Markával közösen bevágtunk egyet, és megnyugodtam. Nagyon laktató, nagyon csokis, nagyon mogyorós, nagyon marcipános, nem túl édes, szóval tényleg jól sikerült. :))

A pisztáciamarcipán is jön hamarosan, hiszen az is házi volt. :)


Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Folytats a blogon ... dinavilaga.blogspot.com/2014/03/mozar...

sponsored links

Keres?s