Morzsás meggyes pite

2014-07-21

sponsored links

Amíg van friss meggy, addig érdemes elkészíteni ezt a finom, linzertészta alapú meggyes pitét. Nagyon jó ízû, egyetlen hátránya van csak: kissé morzsálódik. Ha valakit ez zavar, finomíthat az arányokon - több meggyel, kevesebb darált keksszel, vagy friss meggy helyett befõttel is készülhet -,  nekem így is nagyon ízlik.

Felül ropogós, alul puha, középen nagyon gyümölcsös. Kell ennél több? :)


A recepttel már régóta tartozom, hiszen lassan egy hónapja készítettem anyuék szülinapjára. Szerencsére még nem késtem el vele, mert ma reggel is láttam a piacon meggyet, úgyhogy ha valakinek megtetszik, már el is készítheti a sütit.

Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg vaj
- 37 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor

A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és belemorzsoljuk a hideg vajat. Igyekezzünk minél gyorsabban összegyúrni egynemû tésztává, mielõtt teljesen felmelegedne a vaj.

A tészta egyharmadát leválasztjuk a többirõl, gömbbé formáljuk, celofánba csomagoljuk és betesszük a mélyhûtõbe. A kétharmadát szintén gömbbé formáljuk, becsomagoljuk és a hûtõbe helyezzük.



Hozzávalók a töltelékhez:
- 75 dkg magozott meggy (vagy meggybefõtt)
- 10 dkg darált keksz
- 2 teáskanál õrölt fahéj
- 15 dkg cukor

A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk (ha befõtt, akkor lecsöpögtetjük) és egy tálban összekeverjük a cukorral, fahéjjal, darált keksszel.


Kivesszük a hûtõbõl a tésztánkat és lisztezett deszkán akkora kör alakú lappá nyújtjuk, hogy egy kerek sütõforma oldalára is jusson a tésztából. Óvatosan beleemeljük a formába, jól belenyomkodjuk. A tészta alját szurkáljuk meg villával, majd a tálat helyezzük 200 fokra elõmelegített sütõbe kb. 8 percre.

Ezután az elõsütött piténkbe simítsuk bele a meggyes keveréket és a mélyhûtõbõl kivett tésztát almareszelõ segítségével reszeljük egyenletesen a gyümölcs tetejére.

Süssük további 20-25 percig, amíg a teteje szép piros-barna lesz.


Ha valaki szereti, tálalás elõtt megszórhatja a tetejét fahéjas porcukorral. Nekem nélküle is tökéletes volt, inkább a savanykás meggy domináljon benne mint a sok cukor.

Körülbelül 2 nap pihentetés után az igazi, amikor már kellõen összeért a meggy a linzertésztával.

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/07/morzsa...

sponsored links

Keres?s