Mogyoróvajas csokitekercs (fitt kókusztekercs)

2014-02-19

sponsored links

Mogyoróvajas csokitekercs - másnéven "ÓMÁJGÁD-tekercs" 
a hagyományos keksztekercs/kókusztekercs felújított változata

Ma találtam egy receptet a neten, amit ki akartam próbálni. Csokis masszáról és mogyoróvajról szólt... De ti is biztos ismeritek azokat a fotókat, amiken olyan csúnya sütik vannak, amik a recept melletti képen még jól néztek ki, ám a valóság meg se közelíti az ideált Na, hát ez is így kezdõdött, de egy ötlettõl vezérelve beletettem egy csavart - szó szerint - és feltekertem a kis masszát! Nekem se kellett több, még egy kis kókusszal is megszórtam, így lett az eredmény a klasszikus keksztekercshez hasonló, ám annál egy picit töményebb, édes csokis-mogyoróvajas-kókuszos tekercs. 

RECEPT - picit érzésre dolgoztam, nem egzakt mennyiségekkel, mert nem nagyon akart mûködni az eredeti recept

Csokis massza:
2 adag csokis fehérjepor
1 evõkanál kakaópor
kb. 3 evõkanál kókuszzsír
1 púpozott evõkanál darált zabpehely
édesítõ
vanília aroma
kb. 50 ml folyadék (én 50ml tejet hígítottam vízzel a háromszorosára és ebbõl adtam hozzá)

Mogyoróvaj:
kb. 3-5 dkg földimogyoró
annyi kókuszzsír, amitõl krémes lesz kb. evõkanál
édesítõ, pici só

+ kókuszreszelék

A csokis massza a következõképp készült:
Kimértem a fehérjét, hozzáadtam a kakaóport és a kókuszzsírt, majd alaposan elkevertem. Akkor jó, ha érezni, hogy egyenletesen zsiradékos a por. Ehhez adtam hozzá a darált zabpelyhet, a vanília aromát és némi édesítõt (óvatosan, ha a fehérje is édes), elkevertem. Végül annyi folyadékot kevertem hozzá lassan, amíg egy tömény, ragacsos, nem folyós, formázható masszát kaptam.
Ezután vágtam egy darab zsírpapírt, erre rátettem a csokis masszát és téglalap alakúra formáztam a két kis kezemmel (akár nyújtófával is rá lehet segíteni).
Az eredeti recept szerint erre a téglalapra jött volna az enyhén felmelegített mogyoróvaj, és már szuperül is nézett volna ki. Hát nem.

Szóval megcsináltam a mogyoróvajat:
Késes aprítóban a mogyorót a zsiradékkal, édesítõvel és pici sóval krémesre daráltam, majd tûzhelyen megmelegítettem. Akkor lesz jó, ha viszonylag több olaj van benne, krémesebb és kenhetõbb lesz.

A meleg mogyoróvajat rákentem a csokis masszára és a zsírpapír segítségével óvatosan feltekertem. Az így elkészült tekercset végül kókuszreszelékbe forgattam.

Hûtõben kb. 1 óra alatt megdermed és szeletelhetõ.



Egy tömény, édes csoda

"Úristen, ez milyen finom!" - kiáltott fel Manóka, miután megkóstolta.

Eredeti bejegyzésem, a másik blogom facebook oldaláról származik

Folytats a blogon ... aprochef.blogspot.com/2014/02/mogyoro...

sponsored links

Keres?s