Mississippi pite

2014-04-04

sponsored links

"Amerika Louisiana államában járunk, a rabszolgatartás vége után pár évtizeddel, amikor még a polgári családok megengedhették maguknak, hogy cselédet tartsanak. A színes bõrû bejárónõk kézrõl kézre adták egymás közt ezt a csokoládéspite-receptet, amellyel még a legkényesebb uraságokat és dámákat is könnyedén levették a lábukról."
A fenti idézet a Stahl Magazin csokoládés különszámából való. Csokoládés édességek tekintetében aranybánya ez a lapszám, találtam is kedvemre valót: Mississippi pite készült Rubin Konyhájában. :)

Mississippi pite

Hozzávaló a tésztához:
17 dkg finomliszt
2 evõkanál cukor
1/4 teáskanál só
9 dkg hideg vaj
1 tojás

A töltelékhez:
10 dkg méz
8 dkg cukor
6 dkg vaj
12 dkg étcsokoládé
3 tojás

A díszitéshez:
5 dkg étcsokoládé
1/2 dl habtejszín

Egy 22 cm átmérõjû, 4 cm magas piteformát kivajazok, kilisztezek. 
A tésztához a lisztet, cukrot, sót összekeverem, hozzákockázom a vajat, és szétmorzsolom benne. Hozzáütöm a tojást, és gyorsan tésztát gyúrok.
Lisztes deszkán kör alakúra nyújtom a tésztát (28 cm átmérõjû, fél centi vékony kört), és kibélelem vele a vajazott-lisztezett piteformát. Folpackkal lefedem, és egy órára hûtõbe teszem.
Ezalatt a töltelékhez a mézet, cukrot, vajat mérsékelt lángon kevergetve összemelegítem egy kis edényben, hogy a cukor felolvadjon. Lehúzom a tûzrõl. Simára keverem benne a darabokra tört étcsokoládét, és langyosra hûtöm. Ez a töltelék alapja.
A sütéshez 175 fokra elõmelegítem a sütõt. 
A töltelék alapkrémjét robotgéppel átkeverem, és egyenként beledolgozom a tojásokat. A tésztát kiveszem a hûtõbõl, leveszem róla a folpackot, és egyenletes rétegben szétterítem benne a tölteléket.
45-50 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kihûlni, rácsra téve.
A díszítéshez a csokoládét összeolvasztom a tejszínnel, és a kihûlt süteményre simítom. Megvárom, míg rádermed, aztán szeletelem.

Folytats a blogon ... rubinkonyhaja.blogspot.com/2014/04/mi...

sponsored links

Keres?s