Mire jó a sütõtök?

2014-01-29

sponsored links

Ilyenkor a legtöbbünknek a nassolnivaló sült tök, vagy a krémleves jut eszünkbe. Ám édességnek sem utolsó. Finom, édes ízét nagyszerûen lehet variálni bármely süteményben. Nemrég egy amcsi oldalon találtam egy nagyszerû tortareceptet. Egy darabig elszórakoztam vele, mire az unciát meg a fontot a mi mértékegységeinkre konvertáltam, de szerencsére az internet segítségemre volt.

Természetesen nem úgy néz ki készen, mint a képen, de nem is vártam. Az íze viszont?! Én nem vagyok édesszájú, de az a karamellkrém valami mesés.

Ja, és nem igényel nagy kézügyességet, de szerintem így is elég mutatós. Az is nekiállhat, akinek nincs túl nagy kézügyessége, mondjuk azt, hogy ez egy rusztikus torta :D

Sütõtöktorta karamellel

DSC_4522ss

Hozzávalók egy 28 cm-es formához:

A krémhez:

1 csésze cukor (2,5 dl-es)

1/2 csésze víz

1/2 vaníliarúd

170 g lágy vaj

2 ek zsíros tejszín

400 g sajtkrém



A tésztához:

2 csésze liszt + a formához

3 kk sütõpor

1 tk só

1 tk fahéj

1 tk õrölt gyömbér

3/4 tk szódabikarbóna

1/4 tk frissen reszelt szerecsendió

1/4 tk õrölt szegfûszeg

1 1/4 csésze barna cukor

4 nagy tojás

3/4 csésze olaj

45 dkg megsült sütõtök (csak a húsa)

1/2 csésze tej

+ vaj a formához



A díszítéshez:

2 ek dió

5 ek cukor

1 kk puha vaj



A sütõtököt késes robotgépben pürésítjük (ha úgy egyszerûbb, hozzáönthetjük a tejet).  Összekeverjük a tészta többi hozzávalójával. Egy 28 cm-es formát kivajazunk, kilisztezünk, belesimítjuk a masszát. 180 fokos sütõben kb. 40 perc alatt megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük. Langyosra hûlve kivesszük a formából, rácson kihûtjük.

A krémhez a cukrot, vizet, a vanília kikapart magvait és a rudat is serpenyõbe tesszük, forralni kezdjük. Amikor a cukor elolvad, a szirup színe pedig sötétebb barna (ne égessük meg!), húzzuk le a tûzrõl. Kivesszük a vaníliarudat, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, nem baj, ha a karamell különválik. Visszatesszük alacsony lángra, hozzáadjuk a sajtkrémet. Addig kevergetjük, míg teljesen egynemû lesz. Ekkor langyosra hûtjük, tálba tesszük, hidegen egy éjszakát hûtõben érleljük.

Másnap a krémet elosztjuk a torta oldalán és tetején.

A díszítéshez a diót durvára törjük. A cukrot serpenyõben karamellizáljuk. Egy alufólia-darabot nagyon vékonyan, de alaposan megkenünk vajjal. Rászórjuk a diódarabokat, majd megcsorgatjuk a karamellel. Mikor kihûlt és megkeményedett, összetörjük és megdíszítjük vele a tortát.

DSC_4526ssDSC_4524ss



Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s