Minilinzerek padlizsános kávés csokitöltelékkel

2014-05-01

sponsored links

Padlizsános süti kávéval és csokival dúsítva, mindez linzertésztában tálalva. Ki gondolta volna, hogy mûködhet. Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy ezt kipróbáljam és újból az ausztrál masterchef-re hagyatkoztam, aholis az egyik résztvevõ készítette el a következõ verziót. Eredeti recept itt. Én annyit csináltam csak, hogy félelmemtõl vezérelve a tölteléket harmadoltam, és darált mandula helyett mandulás kekszmorzsát tettem bele. Nem kell félni tõle, naaaagyon finom, és bevállalható simán. A padlizsán nem érzõdik nagyon át a töltelékben, de azért jelen van. Kiegészítve kávéval, ami folyadék és por formában is megvan.
Maga a gyönyör. Ráadásként a tésztába víz helyett én a múltkori bodzás receptbõl megmaradt levet használtam.
Ropogós és ez a kis tortaforma nagyon praktikus. Az ember tudja magát szabályozni, mert ismervén magam, tudom, hogy képes vagyok nem megállni egy szeletnél. 
Nézzük a receptet:

Hozzávalók:
a tésztához:
125 g vaj
200 g liszt átszitálva
30 g cukor
1 csipet só
annyi bodzalé, amennyitõl jól gyúrható tésztát kapunk

a töltelékhez:
140 g padlizsán
100 g étcsokoládé
1 tojás
17 g kakaópor
30 g darált mandulás keksz vagy darált mandula
csipet sütõpor
20 g cukor
2 teáskanál erõs feketekávé
1 teáskanál darált kávé

a tálaláshoz porcukor

A tésztához a hozzávalókat a bodzalé (vagy víz) kivételével egy tálba mérjük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, annyi nedvesség hozzáadásával aztán, amitõl összeáll a tészta.
Folpackba csomagoljuk és hûtõbe tesszük fél órára. 

A padlizsánokat egészben megsütöttem a sütõben 200 C-on még reggel: megmostam õket és egy tepsibe vizet öntöttem, beletettem az egész gyümölcsöket, fokpiszkálóval megszurkáltam mindet és kb 40 perc múlva készen is voltak. Hagytam õket kihûlni. Mivel nekem mindössze 140 grammra volt szükségem a töltelékhez, ami egy közepes darabbal egyenlõ, azt meghámoztam, majd krumplinyomóba tettem és áttörtem egy mélyebb tálba. 
(A többi jó lesz vacsorára)
A csokit egy tálkába tettem, és mikróban felolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, alaposan átkevertem, majd beleütöttem a tojást, azzal is átkevertem, ezután mehetett bele a padlizsán, a kakaópor, sütõpor és a tört keksz. Hozzákanalaztam a kávét, a kávéport, még egyszer átkevertem és ezzel a krém el is készült. 
A sütõt 200 C-ra elõmelegítettem.
A tésztát elõvettem a hûtõbõl, a folpackot szétnyitottam, azon síkáltam ki a tésztát 4 mm-re. A kis formákat kivajaztam - kiliszteztem, majd magával a formával kiszaggattam a tésztából hat kis virágot, amikkel aztán kibéleltem a formákat. Megszurkáltam villával és az elõmelegített sütõben 15 perc alatt elõsütöttem õket (-mégpedig súly nélkül, rizikózva, és nem deformálódtak el) A sütõ hõfokát visszavettem 180 C-ra. Kicsit hagytam hûlni a tortácskákat, majd mindegyiket megtöltöttem egy jó adag csokis padlizsános krémmel. Visszatettem az immár visszahûlt sütõbe és 30-35 perc alatt barnákra sütöttem õket. 
(Mivel a tésztából és az eredeti töltelékrecept harmadából is maradt annyi, készült még egy pici plumcake formában is egy kisebb tortácska - fotó nélkül) 
A krém állaga is megváltozik sütés közben, kicsit betöredezik a teteje, ám én a sütésnél a tészta színéhez igazítottam magam. Szeretem a szépen megbarnult tésztát.

A végeredmény nagyon vidámmá tett. A kihûlt kis tortácskák könnyedén kicsúsztak a formákból, hagytam kihûlni õket, majd jöhetett a kóstolás. Nem tudtam, mire számítsak, de amit kaptam, az azt hiszem bõven felülmúlta az elvárásaimat. Olyan intenzív csokis íz, és a lágy és puha találkozása....õrjítõen jó.





 



A kis püspökkenyérformás sütike:



Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/03/mini...

sponsored links

Keres?s