Mini áfonyás torták

2014-08-17

sponsored links

A Szakácsmustra játékot Era, az Életinfó blog megalkotója hozta létre, mely szerint minden ilyen játéknál egy híres embert kiválasztva kell tõle fõznünk vagy sütnünk.

A mostani forduló háziasszonya Juci, a from Juci blog szerzõje és Donal Skehan lett a választottja. Régóta követem a blogját, ezért nagyon örültem Juci Szakácsmustra felhívásának. Donal receptjei közül egy áfonyás édességet választottam, nagyon szeretjük ezt a gyümölcsöt itthon. Ez a recept, valóban nagyon egyszerû és még gyerekekkel is könnyen el lehet készíteni ezeket a mini áfonyás tortákat, amik akár ajándékba is adhatóak.



mini áfonyás torták

Véleményem

A tésztája leveles tésztával készült, így gyorsabb volt elkészíteni, de házi vajas tésztával sokkal finomabb lenne (Legközelebb ki fogom kísérletezni az adagot)

Ha valakinek mégis leveles tésztából támadna kedve megsütni: szerintem teljesen felesleges külön megsütni a tésztát a sütõben, egyszerre mehet a sütõbe a tészta és benne az áfonya. + A recepthez én egy 500 g-os leveles tésztát használtam, ami 12 db muffinformához volt elegendõ és azt a kevés megmaradt leveles tészta mennyiséget egy kb. 10 cm-es mini torta formához használtam, és abba kanalaztam bele a maradék áfonyát is.

Kicsit többet vártam az áfonyás tölteléktõl, mert az egyébként nagyon finom, de alapvetõen savanykás áfonyának ízén a citrom héja és frissen facsart leve nem sokat fog változtatni. Vagyis szerintem még lehetne kicsit tovább fûszerezni (például fahéjat tenni bele).

Nagyon sok a megadott cukor a receptben, még 10 dkg cukorral készítve is édes lesz az áfonya. Azt javaslom, mindenki kísérletezze ki a saját ízlésének megfelelõ adagot.

Bár ezt nem írta a recept, de a megfõzött, forró áfonya levét én leszûrtem, hogy ne ázzon el a tészta sütés közben.

Hozzávalók

1 adag leveles tészta (500 g)

500 g áfonya

1 citrom frissen facsart leve

1 citrom frissen reszelt héja

100 g porcukor

3 evõkanál kukoricaliszt

Elkészítése

1. Elõmelegítem a sütõt 180 fokra (gázsütõ 6-os fokozat). A tésztából 12 kerek formát vágok ki (én poharat használtam hozzá), bele nyomkodom a muffin formákba és kis lyukakat vágok bele villával.

2. Az áfonyát, a citrom levét, a citrom héját és a cukrot kis lábosban alacsony hõfokon, folyamatosan kevergetve sûrûre fõzöm. Itt lehet fûszerezni is, akkor van készen, ha már nem látni benne a cukrot. Az áfonya levének nagy részét leszûröm.

A kukoricalisztet hozzákeverem az áfonyához (elõtte kevés vizzel keverem össze a kukoricalisztet). Az áfonyás keveréket a kosárkákra teszem és kb. 15 percig sütöm. Akkor veszem ki, amikor már barnulni kezd a tészta.


Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/08/17/mi...

sponsored links

Keres?s