Mini Sacher tortácskák zablisztbõl, cukormentesen

2014-08-14

sponsored links

Feladat volt: sok emberre egy nagy adag sütit sütni, kedvesem születésnapja alkalmából. Azt sikerült megálmodnom, hogy mini Sacher tortácskákat sütök, mert a Sacher torta nekem egy személyes kedvencem, másrészt a kakaós piskóta+lekvár+csokimáz garantáltan nyerõ kombó, nem lehet vele mellélõni :)

Az elkészítés alapját ez a recept képezte, amit én nagyjából 2,5x-es mennyiségekkel készítettem el, kicsit módosítva a hozzávalókon is. A rendelkezésre álló infrastruktúra (értsd: keverõtálak mérete) épphogy elegendõ volt ekkora adaghoz, de megoldottam.

Mini Sacher tortácskák sok-sok emberre (30x39 cm-es sütõtepsire való mennyiség):

A piskótához:
  • 250 g vaj + 50 g kókuszzsír
  • 150 g nyírfacukor (xilit)
  • 15 db tojássárgája
  • 250 g csokoládé (50, ill. 70%-os volt itthon)
  • 15 db tojásfehérje
  • 150 g nyírfacukor
  • 300 g darált zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
  • 125 g mandula (szeletelt, nálam darált)

A piskóta töltéséhez nagyjából 3-4 dl házi sárgabarack lekvárt használtam.

A csokis bevonóhoz kókuszolajat kevertem ki porxilittel és 3 evõkanál holland kakaóporral érzésre.

Az elkészítést az alábbi lépésekben követtem el:
  1. A 15 db tojást kettéválasztottam - hát már ez se volt semmi :)
  2. A 250 g csokoládét megolvasztottam a tûzhelyen alacsony fokozaton (érdemes vízgõz felett, nekem anélkül is sikerült, de óvatosan kell vele bánni), majd félreraktam hûlni.
  3. Bekapcsoltam a sütõt, hogy elõmelegítsem 170 fokra (alsó-felsõ sütés).
  4. A vajat a kókuszzsírral és a 150 g nyírfacukorral habosra kevertem.
  5. A vajas-édesítõs keverékhez egyenként hozzáadtam a tojássárgákat és alaposan elkevertem. Bicepsz gyakorlat a javából.
  6. A vajas-édesítõs-tojásos keverékhez óvatosan hozzácsurgattam az olvasztott csokit és elkevertem, majd az egészet félreraktam. A bicepszem többször meghalt, mire végeztem.
  7. A 15 tojásfehérjébõl a 150 g nyírfacukorral kemény habot vertem (2 edényben, 2 részletben sikerült ezt elkövetni, a végén már minden úszott a tojásfehérje habban :))
  8. A felvert tojásfehérjét több részletben, óvatosan hozzákevertem a csokis masszához. Na ez volt az a pont, ahol megtelt a legnagyobb edényünk kapacitása, mondhatjuk, hogy kimaxoltam.
  9. Végül hozzákevertem a darált zabpelyhet és a darált mandulát is, óvatosan, hogy ne törjem meg a tojáshabot.
Az elkészült masszát kizsírozott, 30x39 cm-es sütõtepsibe öntöttem és 170 fokon 45 perc alatt készre sütöttem, tûpróbával ellenõriztem. Miután elkészült kivettem, a sütõformából szerencsére hibátlanul kijött, majd hûlni hagytam.

Miután kihûlt a piskóta, jó éles késsel kettévágtuk. A baracklekvárt mikróban megmelegítettem és így kentem rá a tésztára. Miután megkentem, visszaemeltük a piskóta tetejét (nem semmi hadimûveletek voltak ezek sem:). Ezután a piskóta tetejét és oldalát is megkentem baracklekvárral.

Nemtudommennyi kókuszolajat 3 evõkanál kakaóporral és porxilittel alaposan elkevertem (az édesítõ nehezen oldódik ebben, de megoldható), mikróban kicsit meg is melegítettem, majd ráöntöttem a piskótára, szépen elkentem. Miután a csokis máz megdermedt, az egészet visszaemeltük a tepsibe, mert így volt a legegyszerûbb szállítani másnap. Hûtõbe raktuk, hogy a csokis máz megszilárduljon. Este egy kóstolásra elõvettük, amikor is késsel beirdaltam a csokimázat kis háromszögekre, hogy könnyebb legyen szeletelni. Megkóstoltuk, mert hát nehogy valami rosszat kapjanak a kollégák, és örömmel konstatáltuk, hogy ez bizony jól sikerült.

Másnap pedig osztatlan sikert aratott :)



Folytats a blogon ... aprochef.blogspot.com/2014/08/mini-sa...

sponsored links

Keres?s