Mini pavlova rozmaringos baracklekvárral és áfonyával

2014-06-30

sponsored links

Ez a bizarr kinézetû édesség azért született meg, mert egy nemistudommelyik recept után megmaradt három tojásfehérjém, és nem akartam újra a tekercsemhez nyúlni, hisz az a töltelék miatt azonnali fogyasztást igényel, én pedig mégiscsak szeretnék valamennyit fogyni, szóval készültek ezek a mini tojáshab tortácskák, amik nem túl édesek, még ha a fehérjék súlyának a kétszerese is a cukor. A savanyú ízt a savanykás lekvárok adják hozzá, elvégre a töltelék bármi lehet, lekvár, friss gyümölcs, tejszínhab, mascarpone, sajtkrém, csokoládé, vagy ahogy szeretnénk. Én többféle lekvárral is kipróbáltam, a legfinomabbaknak ezt a lentebbi tölteléket és a barackos eperlekvárt találtam, de ez a rozmaringos baracklekvár az, ami viszi a pálmát. A feketeribizli csak azért kellett hozzá, hogy mégse tükörtojásnak nézzen ki az alkotásom. Ami az elõnye ezeknek a mini pavlováknak, hogy elállnak sokáig, bármikor elõkaphatjuk. Ha nem kívánjuk többé megtölteni és úgy fogyasztani, akkor díszíthetünk vele akár tortát is, mint ahogy nálam is történt egy szedres sajttorta esetén.


Hozzávalók:
100 g tojásfehérje
200 g kristálycukor
10 g kukoricakeményítõ
10 g ecet

sárgabarack
egy szál rozmaring
kevés cukor

friss áfonya

A szobahõmérsékletû tojások fehérjét egy evõkanál cukorral keményedésig verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot, végül az ecetet és a keményítõt is hozzáverjük. 
Egy sütõpapírra egy nagyobb pohár segítségével 8 kört rajzolunk, megfordítva sütõlapra tesszük és vagy egy evõkanállal vagy tortazsák segítségével megtöltjük a formákat úgy, hogy a közepükben legyen egy kisebb mélyedés.
120 C-ra elõmelegített sütõben 1 óra alatt készre sütjük. Ne nyitogassuk a sütõ ajtaját. Arra kell ügyelni, hogy ne kapjon színt a tortácska, mint nálam. Jobb, ha teljesen fehér marad, de kemény a külseje.
Hagyjuk kihûlni.

A lekvárhoz én 10 darab meghámozott barackot használtam, amihez adtam két evõkanál barnacukrot és egy szál rozmaringot, amit aztán addig fõztem közepes lángon, míg jó sûrû nem lett. Nem ipari mennyiség készült ebbõl. Épp elég volt egy pár szelet pirítóshoz és két tortácskához.
A rozmaring különleges ízt adott neki, ami a kevés cukor miatt elég savanykás lett, pont ahogy én szeretem.




Remeknek tartom az ötletet a tojáshabok felhasználásához, pontosan azért, mert mint mondtam, ezek elállnak sokáig, és ha a vércukrunk leesne, ezzel pontosan helyre tudjuk állítani a normális szintet és az édesség utáni vágyunk is alábbhagy egy pár órára.


Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/06/mini...

sponsored links

Keres?s