minden kezdet nehéz

2014-01-10

sponsored links

a fejem nézzétek el... 2 és fél órát aludtam
Az elsõ szabadnapom.

Súlyos mélypont. Már elõtte is voltak rossz érzéseim, de a tény, hogy el kell töltenem egy teljes napot egyedül, egy hatalmas városban, amirõl semmit sem tudok, kiverte a biztosítékot. Kaptam egy térképet, de nagyjából annyit ért, mintha nem is lett volna nálam: egyszerûen képtelen voltam megérteni az utcák csatlakozását, hogy pontosan honnan kell nézni. Elhihetitek: ez sem tett boldoggá.
Úgy indultam el, hogy oké, meglátogatom a közeli piacot, nézelõdök, eszek valamit, aztán lemegyek a tengerpartra. Ebbõl az elsõ azonnal ugrott: fényképezõgéppel ne menjek oda. A tengerhez azért lejutottam, bár az elméletben 50 perces és rendkívül triviális útvonalú sétát, nekem több mint 2 óra alatt, és elképesztõen bonyolult útvonalon, a helyiek segítségével sikerült kiviteleznem. És tegyük hozzá azt is, hogy ekkor még csak egy szakadék tetejérõl szemléltem a vizet. Szóba elegyedtem egy angolul beszélõ (itt ez hatalmas ritkaság) sráccal, aki mint kiderült idevalósi, csak jelenleg Ausztriában dolgozik, és mikor kiderült, hogy honnan is jöttem, kedves ismeretlenbõl azonnal a haver kategóriába léptem elõ. Elmondta, hogy ha 4 dologra figyeljek nagyon: sohase mászkáljak egyedül, ne legyen nálam semmi értékes, bankkártyát-útlevelet mindig hagyjam a szállodában, és még véletlenül se gyalogoljak: mindig fogjak egy taxit, és menjek Mirafloresbe (az egyik legnépszerûbb turistanegyed). Mert Peru veszélyes.


Hmm. Lássuk csak.
Teljesen egyedül vagyok.
A Canon gépem vélhetõen megüti az értékes kategóriát, még akkor is, ha mélyen a táskámba is rejtettem, és csak ünnepnapokon veszem elõ.
Az útlevelem ugyan nem, de a kártyám elfelejtettem kivenni, és ha õszinte akarok lenni, jobban félnék beülni egy taxiba, mint az utcán sétálgatni. És... szeretek sétálni. Meg különben is, lehet annál jobban megismerni egy kultúrát, népet, mint ha elvegyülsz közöttük? Beilleszkedni jöttem, nem turistáskodni!
Azért megígértem, hogy minden tõlem telhetõt megteszek.

José, a macska és a szobám
Kerestem egy érintetlennek kinézõ füves területet, és letelepedtem. Gyönyörû kilátás nyílt az óceánra.
Elõvettem a spanyol könyvem, és néhány sor után azt vettem észre, hogy egyre több nedves pacni jelenik meg az elõttem fekvõ papíron. Zokogtam.
Ismét.
Az járt a fejemben, hogy nem szeretek itt lenni. Nem szeretnék itt lenni.
A gyomrom egy hatalmas görcs. Félek. Félek, mert még csak a harmadik napomat töltöm. A harmadikat! Hol van ez még a 180-tól?!
Aztán a nyelv.
Kezdem azt érezni, hogy nem tudok semmit. Az égvilágon semmit. Nem értem, amit az emberek mondanak, és megszólalni sem tudok. Jó párosítás, nem?
Persze valahol azt is tudom, hogy legfõképpen a maximalizmus beszél belõlem. A jó öreg tökéletességmániám, ami megkeseríti az életemet. Pedig azt hittem sikerült otthon hagyni.

Tudom, hogy természetes, hogy nem értek mindent.
Tudom, hogy természetes, hogy nem tudok mindent megfogalmazni.
De képtelen vagyok elfogadni.

erkély, kilátás, földöntúli állapotok
Pedig el kéne.
Örülnöm kéne minden egyes megértett szónak, elcsípett mondatfoszlánynak, az összes kimondott, vagy kimondatlan, de eszembe jutott spanyol szónak. Õszintén sajnálom a lelkem. Olyan, mint egy kisgyerek, akinek nem volt gyerekszobája, aki sohasem hibázhat.
Végignéztem a parkban üldögélõ embereken. A vidáman futkározó kisgyerekeken, a beszélgetõ párokon, a kutyájukkal játszó embereken.
Újra megtelt a szemem könnyel.
A fenébe is. Ha otthon nem voltam képes barátokat szerezni, hogy képzeltem, hogy itt fogok?
A kezembe temettem az arcom.
Pedig szükségem van rá. Azokra az igazi, õszinte beszélgetésekre. A hallgatásokra. Az ölelésekre. Azoktól, akiket szeretek. Hogy érezhessem: tartozok valahová. Hogy valakinek hiányzom.


És tudjátok mi a legrosszabb?
Szembesülni azzal, hogy innen jelenleg nincs "visszaút". Hogy innen nem tudok hazamenni. Hogy elõször az életben olyan szituációba kerültem, ahonnan nem tudok kilépni. Hogy nem sétálhatok el, mondván, hogy oké, köszöntem szépen, mégsem tetszik.

Igen, rossz napom van. Már napok óta.
Igen, túlreagálom a dolgokat. Mint mindig.
De jelenleg nem tudok tiszta fejjel gondolkodni. Vagy lehet, hogy helyesebb ha azt mondom objektívan? Ha az önsajnálat egy hatalmas szakadék, én rendesen belezuhantam.
De hogy kevésbé tûnjek önzõnek, azt is hozzáteszem, hogy anyáékat még magamnál is jobban.

az óceán Mirafloresbõl

Folytats a blogon ... punkaa.blogspot.com/2014/01/minden-ke...

sponsored links

Keres?s