Minden, amit a smoothie-ról tudni kell...

2014-02-25

sponsored links

Akik követnek a facebookon, láthatták, hogy 2 hete diétába kezdtem, nem titkolt célom a nyárra bombaformába lendülni. Nem vagyok kövér, "csupán" 5-6 kilótól kell megszabadulnom, de nekem ez is nehéz.
Rég lemondtam már a csodadiétákról, nem hiszek a káposztalevesben, a 90 napos sem bizonyult hosszútávon hatékonynak, a norbiápdéttõl kiver a víz, szóval megalkottam a sajátomat.
A diétám a mértékletességben és a sok mozgásban rejlik. Mindent eszem, de mértékkel, este próbálom kerülni a nehéz kajákat, ha muszáj, akkor könnyû salátát eszem egy kis hússal, sajtot, ilyesmit. Mivel én éjfélig dolgozom, nálam nem játszik a 6 után se egy falat kaja, se egy korty víz.
Rengeteget biciklizem, nem csak az edzés miatt, hanem mert szenvedély, imádom.
Lényeg a lényeg, reggelire turmixokat, smoothie-kat szoktam készíteni, amik koradélutánig eltelítenek. ( A munkám miatt én du. 3-4 körül tudok leülni ebédelni, így addig kell a reggelivel kihúznom.)
Smoothie receptek után kutakodva jutottam el Harley Pasternak-hoz,és az õ " The Body Reset Diet" könyvéhez.


Pasternak egy amerikai személyi edzõ, aki Halle Berrytõl kezdve Jessica Simpsonig celebek sokaságának segített formába lendülni ezzel a módszerrel,melynek lényege a napi 5szöri étkezés. A diéta 5 napos periódusokban halad, az elsõ 5 napban a napi étkezés 3 smoothie-ból, 2 snack-bõl áll.
A második 5 napos turnusban 2 smoothie, 2 snack és 1 fõétkezés van, a harmadik etapban pedig már csak napi 1 smoothie, 2 snack és 2 fõétkezés. A 15 nap letelte után úgy kombinálod az étkezést, ahogy szeretnéd. A másik fontos dolog a napi 10000 lépés, heti 7 napban, az év 365 napján.
Paszternák nem híve az õrült edzésnek, szerinte ha túl sokat edzünk, csak kifárasztjuk magunkat és az edzés végén úgy érezzük, egy lovat is meg tudnánk enni és jók bezabálunk, mondván, edzettünk keményen, megérdemeljük.
A módszer lényege dióhéjban ennyi. Én nem követem teljes egészében a módszert, csupán a smoothie-kat vettem kölcsön Pasternak-tól, a könyvben számtalan recept található, hiszen az egész diéta ezen alapul. Ha megválogatjuk az alapelvek alapján, hogy mi kerül a smoothie-nkba, akkor órákig kitart a hatása, teltségérzetet okoz csupa egészséges és a szervezet számára szükséges hozzávalóból.

Habár a korábbi smoothie-jaim még nem ezen elv szerint készültek,ezután már ügyelek rá, hogy betartsam ezt a pár alapszabályt.Lássuk akkor, mit mond Pasternak a smoothie-ról.


A tökéletes smoothie 4 alapvetõ komponensbõl áll, melyek a következõk:

-folyadék alap ( tejalapú, tejmentes, vizes, ízesített vizes)
-protein ( proteinpor, zsírszegény görög joghurt)
-telítetlen zsírsavak ( olajos magvak, lenmag, avokádó)
-magas rosttartalmú szénhidrát (az összes zöldség és gyümölcs )


Válasszunk egyet az alábbi folyadék alapokból:
-víz ( adjunk annyit a smoothiehoz, amennyit szeretnénk)
-ízesített víz ( itt cukormentes vizekre gondolunk)
-tej ( alacsony zsírtartalmú)
-egyéb: mandulatej, szójatej, kecsketej, rizstej

A folyadék az elsõ, amit a turmixgépbe teszünk, ezt követõen jönnek a nehezebb alapanyagok. Használhatunk ízesített vizeket is alapnak, de ne felejtsük el, minden kalória számít, így célszerû a legalapabb folyadékokhoz ragaszkodni, úgy mint a víz vagy a tej.

Válasszunk egyet az alábbi fehérje típusokból:
-barnarizsfehérje, szójafehérje, borsóprotein, whey protein, tojásfehérjeprotein
-tofu
-joghurt ( zsírszegény natúr vagy zsírszegény görög joghurt)

Alapvetõen azt mondja Pasternak, hogy minden egyes alkalommal mikor leülünk enni, kell, hogy legyen fehérje a tányérunkon,mert segít abban, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Tehát felejtsük el a paradicsomos spagettit, nem minõsül normális étkezésnek. Az állati eredetûek közül válasszunk csirkét, halat, vöröshúst, tojást, tejterméket, a vegetáriánusok fogyasszanak quinoat, barnarizst, szóját, tofut, lencsét, babot. 


Válasszunk egyet az alábbi telítetlen zsírsav kategóriából:
-avokádó
-olajos magvak ( mandula, kesudió, makadámdió, dió, mogyoró)
-magvak ( lenmag, sózatlan tökmag, sózatlan napraforgómag, chia mag)

Zsírra márpedig szükségünk van. Az A, D, E, K vitamin fontos az idegrendszer, a bõr, a hormonok, az agy számára.Nem beszélve az omega-3 és az omega-6 zsírsavakról, melyeket csak a táplálékkal tudunk bevinni, hiszen a szervezet önmaga nem állítja elõ.
 A zsírok 2 csoportra oszthatók, a " rossz zsírok" ( telített)  és a "jó zsírok" ( telítetlen). A rosszak közé tartozik a szaturált zsír és a transzzsír. Szív-és érrendszeri betegségekhez, koleszterin-problémákhoz vezetnek. 
Szaturált zsírokat találunk vöröshúsokban, vajban, tojássárgájában, kókuszolajban, pálmaolajban. Kis mennyiségben elkerülhetetlen a diétákban, viszont a transzzsírokat kerülni kell.
Ellenben a "jó zsírok" nem emelik a koleszterinszintünket. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat találunk az olajos magvakban, avokádóban, repceolajban, olívaolajban, többszörösen telítetlen zsírsavakat különbözõ halakban.

Válasszunk egyet az alábbi magas rosttartalmú szénhidrátokból:
-gyümölcsök: 
magas rosstartalmúak: szeder, málna, körte, narancs, alma, áfonya
magas cukortartalmúak: mangó, papaya, banán, szõlõ
alacsony cukortartalmúak: vörösáfonya ( nem a szárított), málna, áfonya, grapefruit

Ha magas cukortartalmút használunk, kompenzálnunk kell, pl. kisebb adagot fogyasztani vagy tenni hozzá olyan alkotóelemet, aminek magasabb a rosttartalma.
-zöldségek:
leveles zöldségek: spenót, salátalevelek
egyebek: radicchio, uborka, brokkoli
egyéb ízesítõk: fahéj, gyömbér, bazsalikom, menta, citrom, lime, vanília

A legegészségesebb szénhidrátok ( továbbiakban CH) azok,melyek alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek ( GI), ami azt jelenti, egyes ételek fogyasztásakor a szervezet vércukorszintje milyen mértékben emelkedik. 
Olyan CH-okra van szükségünk,melyeknek magas a rosttartalma.


Eddigi egészséges turmix-és smoothie receptjeim itt olvashatók.
Ez a bejegyzés Harley Pasternak: The Body reset diet c. könyve alapján készült.
A továbbiakban pedig jönnek majd a receptek is a könyvbõl.


Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s