Milliomos szelet: kemény vagy csoki!

2014-05-13

sponsored links

Ennek a sütinek sem a neve fogott meg. Milliomosszelet, ugyan ki találta ki ezt a marhaságot? Viszont valahányszor kinyitottam a kedvenc sütis szakácskönyvemet, valamiért mindig ennél a receptnél nyílt ki. Én pedig mindannyiszor továbblapoztam, mert idegesített ez a butyuta név. Minap aztán iszonyatos süthetnékem támadt, elõkaptam hát a már annyiszor bevált 3 kilós könyvet, és a következõ kép, amire emlékszem, hogy hosszasan szemezek a milliomos szelettel. Rám kacsintott, határozottan az volt az érzésem, hogy kikezdett velem, engem pedig hirtelen egyáltalán nem érdekelt, hogy hogyan hívják. Csak belenéztem mélyen a szemébe, aztán a dekoltázsába és azt mondtam: ?Milliomosszelet, tagadd meg atyád és dobd el neved, vagy én nem leszek Liszt Olivér tovább. Csak neved ellenségem, de ezen könnyen segíthetünk, engedd, hogy átkereszteljelek és beléd harapjak.? Légy karamellás-csokis süti, vagy twickers, mert ízre pont olyan vagy, mintha egy óriási tepsi twix kerülne a számba. S mivel a karamellkrémbe én 2-3 evõkanál mogyoróvajat is tettem, így kapott egy kis snickers-es beütést is.

CIMG5259

Hozzávalók (egy kb. 20 x 20-as sütõformába)


A tésztához: 20 deka liszt / 18 deka vaj / 10 deka cukor / ? dl hidegvíz
A karamellás töltelékhez: 5 deka vaj / 5 deka barnacukor / 4 dl sûrített tej / 2 ek mogyoróvaj / 1,5 kk kukoricakeményítõ
A csokimázhoz: 10 deka tejcsoki / 5 deka étcsoki / 5 deka vaj

Kicsit elméreteztem a csokiréteget, így egy kis kocka is olyan energiabomba, ami után fél napig egy pohár vízzel is elvagyunk.Kicsit elméreteztem a csokiréteget, így egy kis kocka is olyan energiabomba, ami után fél napig egy pohár vízzel is elvagyunk.

A keksz-szerû tészta elkészítése baromi egyszerû: A lisztbe belemorzsoljuk a hideg vajat, a cukrot és egy kevés vizet (akárcsak ha omlós pitetésztát készítenénk), és az egészet kézzel jól összedolgozzuk, amíg egy gyúrható-formázható tésztát nem kapunk. Ha ez megvan, belenyomkodjuk egy sütõpapírral kibélelt tepsibe / sütõformába, és 160 fokra elõmelegített sütõben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a sütõformában hagyjuk kihûlni.

A karamellás töltelékhez: a vajat, a cukrot, a mogyoróvajat egy vastag falú serpenyõben közepes lángon felolvasztjuk, majd beleöntjük a sûrített tejet és állandó keverés mellett felforraljuk. Mivel én biztos akartam lenni benne, hogy a karamellkrém kihûlve tuti megkeményedik és szelhetõ lesz, hozzáadtam még egy evõkanál vízben felkevert 1,5 kiskanálnyi kukoricakeményítõt is, és további pár percig kavargatva szinte puding állagúra sûrítettem a masszát. Amíg a krém még meleg, ráfolyatom a félig már kihûlt tésztára és elegyengetem, majd hûtõbe teszem, hogy a karamellréteg teljesen rádermedjen a kekszre. Én pl. egész éjszaka pihentettem a sütit és a csokit csak másnap folyattam rá.

A mázhoz: a tej- és étcsokit a vajjal együtt vízgõz felett egy keverõtálban épphogy csak megolvasztjuk, (ha túl sûrû, felhígíthatjuk egy kis tejszínnel) végül ezt is a kihûlt karamellarétegre kanalazzuk és újra visszatesszük a hûtõbe, hogy a csoki is megkeményedjen. Kemény vagy Csoki!


Hasonló bejegyzések:





Ha (nem) szeretsz sütni, de (nem) tudsz: csokis-szedres süti



Hogymi? Sörös csokis süti



Oli és a csokigyár



No. 1 hétvégi reggeli: amerikai palacsinta ? bármivel


american diet
Mit együnk és hogyan, hogy 100 évig éljünk?




Folytats a blogon ... topliszt.cafeblog.hu/2014/05/13/milli...

sponsored links

Keres?s