Mikulásasszony sütije

2014-01-04

sponsored links


Nem vagyok idõzavarban, tudom, hogy december 6-a elmúlt s, hogy még 335 nap van, míg Mikulás újra eljön, de Manó és Tücsi számonkérték, hogy miért nem írtam a blogra Mikulásasszony sütijérõl. Nos, sok mindennek ellen tudok állni, kivéve aprónépség kedves sürgetésének.

Mi Mikulás kedvenc sütije?
Hány méter hosszú a szánkója? Rénszarvasokkal és azok nélkül?
Hol termesztik a zöldséget és gyümölcsöt a manók?
Miért kell lábujjhegyen, csendben járni a csizmaszobában?
Mibõl és kik készítették Mikulás köpönyegét?
Mit esznek a rénszarvasok a hosszú út alatt, amíg körberepülik a Földet?
Mit csinál Mikulás és Mikulásasszony az év többi hónapjában?
Nos, van majd egy év, hogy mindezekre és még sok-sok más titokra fény derüljön :)


Néhány éve rábukkantunk egy nagyon jópofa könyvre, A karácsony titkai. Szép nyomású, szépen rajzolt, titkos borítékokkal, Mikulás egész évre szóló idõbeosztásával - ami szerint januári feladata a régi lista kidobása és új készítése -, részletes ismertetõvel a házról, ahol lakik, a mûhelyrõl, a levelezõszobáról, a szánkóról. Még egy újságcikk is van benne az Apollo 8 három ûrhajósáról, akik 1968 december 21-én elõször repülték körbe a Holdat. Amikor karácsony napján az ûrhajó utolsó alkalommal feltûnt a Hold mögül, James Lovell ûrhajós bejelentette: "Tudjátok meg, hogy van Mikulás!"
A könyv szinte egész évre érdekes olvasnivalót nyújt, hiszen Mikulás naplójából hónapról hónapra nyomon követhetõ, hogy mikor mi a teendõ, mikor indulnak s térnek vissza a manók, mikor milyen alkalomból rendeznek partit, merthogy az Északi sarkon rengeteget buliznak ám. Tücsi ki is jelentette, amikor Mikulásék buliznak, rendezzünk mi is mulatságot :)
Nos, a karácsony titkai között bukkantunk rá Mikulásasszony sütijének a receptjére. Mikulás kedvenc kekszei azóta fel-feltûnnek a konyhában, nemcsak télen visszatérõ vendégek.


Mikulásasszony sütije

hozzávalók (18-20 db)

11,5 dkg cukor
11,5 dkg vaj
17 dkg liszt átszitálva
1 ek tej
1 ek melasz
1 púpozott kk szódabikarbóna
5 dkg csoki apróra vágva
3 dkg darált dió

A sütõt 170 fokra melegítem (légkeveréses).
A cukrot és a vajat habosra keverem.
A tejet és a melaszt pici edényben felmelegítem, félrehúzom, beleszórom a szódabikarbónát (habzik).
Az átszitált lisztet összevegyítem a darált dióval és a vajas-cukros masszához adom.
Belekeverem a langyos melaszos elegyet is.
Végül a csokiforgácsot is beledolgozom.
A masszából, sütõpapíros tepsibe, kisebb diónyi gombócokat sorakoztatok, tisztes távolságra egymástól (4-5 cm).
A forró, elõmelegített lerben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm Mikulásasszony kekszeit.
A kész sütiket néhány percig a tepsiben pihentetem, majd lapos kanállal alájuk nyúlva rácsra teszem.
 Néhány kekszre, kevéske olvasztott csokival, piros sapkás marcipán macit ragasztok.

Mondanom sem kell, Tücsi és Manó ilyen kekszeket készített ki Mikulásnak a bögre mézes tej mellé.
A rénszarvasok murkot és almát kaptak, mert éppen kifogytunk a mohás-zúzmós pitébõl  :)


Jó étvágyat !


Folytats a blogon ... garffyka.blogspot.com/2014/01/mikulas...

sponsored links

Keres?s