Mi a kõ étterem, Köveskál
sponsored links
Köveskál az egyik legszimpatikusabb hely a Balaton-felvidéken. Az pedig, hogy már 4 vagy 5 étterme is van, csak jelent valamit.
A Mi a kõ meglehetõsen újnak számít, ha jól sejtem, csak az idén nyitott. Egy régi ház, régi bútorokkal, fehér és sötétbarna kombinációban. Kicsit kopott minden, de pont a megfelelõ mértékig. Illetve teríték kifejezetten újszerû, modern, szép vonalú. Mégis sikerül valahogy harmonikussá tenni ezt a régi-új átmenetet.
Sajnos a kertet nem tudtuk igénybe venni a szakadó esõ miatt, pedig nagyon jó lehet ott kint ücsörögni a köveskáli dombos utcák felé tekintgetve.
Az étlap divatosan szûkszavú, de azért nem okoz nagy nehézséget a választás. Alapvetõen házias jellegû ételek közül válogatunk. A gyerekeknek például tésztás húslevest. Hatalmas adaggal érkezik, forrón.
A legizgalmasabbak az elõételek: a cékla kecsketúróval egyszerûen isteni! A füstölt pisztráng, ami tormakrémmel érkezik szintén egészen kiváló.
Az utóbbi idõk legjobb lecsóját is itt ettünk, sûrû a leve és a kolbászt sem sajnálták ki belõle.
Az újraértelmezett rakott krumpliban igazi különlegességet nem találtam, talán csak annyit, hogy nagyon vékonyra szelték fel a burgonyát. Finom fogás, de nem annyira különleges, mint a többi finomság.
Ettünk még palacsintát is. Ez teljesen hagyoományos felfogásban készült: palacsinta kakaóval vagy szilvalekvárral vagy túróval töltve. Semmi extra, de a szilvalekvár olyan magasságokba juttatja ezt az egyszerû fogást is, hogy éreztük: még jöhetünk kóstolgatni legközelebb is. Biztos, hogy találunk még izgalmas fogásokat.
(Bocs a fotókért, mobillal készültek)