Mert most tényleg megérdemlem! :-) (paleo recept)

2011-06-16

sponsored links


Most felfedem eltûnésem okát (már ha van, akinek feltûnt :-)), és büszkén jelentem be, hogy LEDIPLOMÁZTAM! Az elmúlt hónapok, konkrétan 3, telt el alig alvással, alig fõzéssel. És most, hogy túl vagyok rajta, igazán megérdemlek egy kis kényeztetést, egy kis jutalmat. Hányszor ünnepli az ember önmagát? Nem tudom régen hogy volt, de manapság szinte alig. Pedig szerintem fontos, hogy ha megérdemeljük, bizony megjutalmazzuk magunkat (saját magam hátba veregetni nem igazán tudom, nem igaz?!). 

Most, hogy idõm is van (na jó, nem olyan sok, de hát amúgy is imádom a pörgést) és ezerrel tombol a kedvenc évszakom, kiszabadultam a piacra és eldöntöttem, hogy végre elkészítem Alexandra egyik receptjét, méghozzá a málnahabos tortáját, csupán egy csipet változtatással és más alaptésztával, jó sok eperrel, cseresznyével és sárgabarackkal a tetején. A piskóta nem töményen édes, inkább állagra sûrû, ízre finom, mély, kakaós, tökéletes kontraszt. A habkrém pont olyan, milyen amilyennek elképzeltem: állagra könnyû és ízben is, kényeztetõ, sûrû csokis piskótával! A LEGJOBB PALEO TORTA A VILÁGON! (lelkesedésért 5-ös!) De most komolyan, a hab olyan könnyû, hogy ha nem figyelek, azt hiszem hogy puha pillecukrot eszek. A kedvencem lett!


A gyümölcs a tetejérõl nem hiányozhat - számomra ez már szinte családi hagyomány. Édesanyám készített nálunk szinte minden alkalomra még a paleos idõszak (a "modern korszak") elõtt isteni finom túrótortát, rengeteg gyümölccsel a tetején és finom, omlós tésztával...a nagy családi habzsolások után (igen, nagy evõk vagyunk...de várj, úgyis feltûnt már, hiszen ki az aki nem szeret enni és gasztroblogot vezet?) is addig tömtük magunkba, amíg nem maradt egy morzsa sem belõle, sem pedig levegõ bennünk... Na de ennyit rólam, ez is túl sok. :-) Amúgy, aki még nem látta Alexandra paleo gasztroblogját (van ilyen?! nincs?! helyes!!) annak azt üzenem, hogy sürgõsen zúzzon át oda és böngésszen, mert õrülten kreatív és ínycsiklandó paleo receptjei vannak, amellett rengeteg érdekes írása, cikke és info, amit közzé tesz. 


 Vanília habkrémes gyümölcstorta 
18cm-es tortaformához

A piskótához:
40g mandula
40g kókuszreszelék
30g juharszirup
10g kakaópor
20g kókuszolaj
1 tojás

A krémhez:
4 tojás sárgája
2 tojás fehérje
3dl kókusztej (Alnatura,dm)
2 rúd vanília kikapart belseje
40g juharszirup
1 tasak Dr.Oetker Zselatin Fix

1maroknyi eper
1 maroknyi cseresznye
2ek ribizli
1 sárgabarack
1ek Dr.Oetker Zselatin Fix


A piskótához a mandulát és kókuszt aprító gépben lisztté õrlöm. Közben a kókuszolajat felolvasztom a mikróban, majd hozzá adom a tojást, juharszirupot és kakaóport, elkeverem. Hozzáadom a "lisztet" is, és sütõpapírral kibélelt tortaformába öntöm. 175fokra elõmelegített sütõben sütöm 15 percig.

A krémhez a kókusztejet felmelegítem (nem forralom fel), közben pedig a tojás sárgákat a juharsziruppal, vaníliával összekeverem, majd a forró kókusztejet nagyon lassan, folyamatos keverés mellett ráöntöm, aztán az egész vissza a kókusztejes edénybe és alacsony lángon sûrû krémmé fõzöm. (technika: onnan tudom, hogy kész, hogy sûrû és ha a krémbõl kivett fakanál hátulján végighúzom az ujjam a csík ottmarad) A krémet félretszem kihûlni, s mikor teljesen kihûlt hozzákeverem a zselatin fixet (ha kicsit csomós, kézi turmixszal megoldom). Ekkor a 2 tojás fehérjét 1 csipet sóval keményre verem, és mikor kemény, három részben, kézi habverõvel a vanília krémhez adom. Ezután a kihûlt piskótára öntöm a tortaformában és mehet a hûtõbe min. 3 órára.

Ha meg"kötött" a krém, akkor a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, felszeleteljük és szépen, vagy kaotikusan, ahogy én, ráhelyezzük õket a krémre. 1dl vízben feloldunk 1 ek zselatint és ráöntjük a gyümölcsökre lehetõleg úgy, hogy épp ellepje õket (igen, a képen nem lepi el a gyümiket, de szeletelésnél rájöttem, hogy több zselatin kellett volna, ugyanis épphogy tartja õket össze, szóval mindenképp öntsünk többet!).

Tipp: Óvatosan szeleteljük, mert annyira habkönnyû és a tetején lévõ gyümiknek súlya van, plusz szigorúan tartsuk hûtõben a tojások miatt!


Óh-óh-óh...annyira jó, muszáj kipróbálnotok! Biztos vagyok benne, hogy Ti is megérdemlitek!



Folytats a blogon ... pocakpanna.blogspot.com/2011/06/mert-...

sponsored links

Keres?s