Mert annyira jó?

2014-08-09

sponsored links

A kínai konyha egyik leghíresebb étele a ropogós ?pekingi kacsa? ? szerte a nagyvilágban mázos kacsák lógnak a kínai városrészekben található éttermek ablakában, amelyeket sok-sok ételhez használnak fel a menün. Legnépszerûbb a kínai palacsintába tekert kacsahús csíkok, amit általában elõételként kínálnak. A pekingi kacsa elkészítésénél fontos, hogy a bõr ropogós legyen, a hús viszont puha maradjon, ne száraz. Ezt sütés elõtti leforrázással, majd egy ragadós mázban való sütéssel érhetjük el.

Amit ma hoztam, az egy igazi ízletes kacsasült fogást, egy kicsit átalakítottam, megkönnyítve az elkészítését a mindennapokra, ezért sem igazán nevezném pekingi kacsának, jó-jó egy kicsit hasonló? inkább ?pekima? :) kacsasültnek neveztem el. Hogy miért? Egy kicsit pekingi, egy kicsit magyar, de ez a miénk?Ha még nincs ötleted hétvégére, ezt az egészséges ünnepi fogást, mely szaftosan és ropogósan csábító, gyorsan elkészítheted? :)



ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával5Klarissz ropogósra sült ?pekima? kacsacomb/bulgur salátával

Hozzávalók:

2 db kacsa comb

1 szál újhagyma

3-4 szelet friss gyömbér

2-3 db egész fahéj darabok

? kk szerecsendió reszelve

fél kk szegfûbors

fél kk ötbors fûszer egész

4-5 db szegfûszeg

? chili apróra vágva

1 kk himalája só

2 db csillagánizs

Sütéshez:

kókuszzsír

Mázhoz:

1 ek szójaszósz

3 ek méz

- összekeverve, és ezzel ecseteljük meg a kacsa bõrét, és ropogósra sütjük.

Köret:

1 zacskó bulgur

mexikói zöldség keverék

1 kk himalája só

A bulgurról még az alábbi blog bejezésemnél is olvashattok:

http://klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2013/12/02/ez-egy-aprocska-izbolygo/

Elkészítés:

A kacsát a fenti fûszerekkel fûszerezzük, megöntözzük kókuszzsírral és mindkét oldalát megpirítjuk.

kacsacomb elõkészítése1kacsacomb elõkészítése2kacsacomb elõkészítése3

Ha készen vagyunk, felöntjük vízzel, és lefedve ?-ig megfõzzük az alap lében. Mivel elõfõzzük, így kevesebb idõ kell a sütéshez, és szaftos lesz a belseje, és tuti ropogós külsõleg.

ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával1

Ezt követõen vegyük ki az alap lébõl, és tegyük, egy tepsibe öntözzük meg 4-5 ek olvasztott kókuszzsírral, és elõmelegített sütõben, süssük ropogósra.

ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával2

Közben 3*-i alkalommal - sütés közben - a fenti összekevert mázzal, egy ecset segítségével, kenjük be a bõrét.

ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával3

Amíg fõ és sül a kacsánk, készítsük el, a köretet a bulgur salátát. - 1 zacskó nagyobb szemû bulgurhoz, dupla mennyiségû forró víz szükséges -.

ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával4

Mérjük ki a bulgurt egy bögrével, és dupla mennyiségû vízet forraljunk fel. Tegyük a tálba a bulgurt, és öntsünk rá forró vízet, sózzuk és fedjük le, tegyük félre. Magában nagyon jól el van, és elkészül.

ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával5

Addig készítsük el a mexikói keveréket. Egy serpenyõben egy ek kókuszzsírt hevítünk, beledobjuk a mexikói zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk, és magas hõfokon 3 perc alatt megpirítjuk. Ha készen vagyunk, tegyük félre.

ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával6

Nézzük meg a bulgurt, amikor magába szívta az összes vízet, akkor jó, és puha ? keverjük össze egy villával -, és adjuk hozzá a pirított mexikói zöldségkeveréket. A ropogósra sült pikáns kacsacomb mellé adjuk köretként. Isteni finom és egészséges.

ropogósra sült kacsacomb - bulgur salátával7

*Tipp: az alaplét, ha kihûlt, lefagyasztjuk és máskor felhasználhatjuk az ételek készítéséhez, ízesítéséhez.

Egy kis érdekesség:

A pekingi kacsát 1330-ban említi egy receptes könyv, az 1600-as években már javában a császári fõfogások egyike, idõvel elterjed a felsõbb osztályok köreiben. A ma ismert változat ezzel együtt csak a 19. században alakult ki, de hamar nemzeti jelképpé nõtte ki magát: fogyasztása minden politikusok kellemes diplomáciai gyakorlata volt (és marad) Henry Kissingertõl Kohl kancellárig.

A császárnak csak a bõrt szolgálták fel, az alattvalóknak meg kellett elégedniük a hússal. Az étel lényege ugyanis a különlegesen vékony, üvegszerûen szétpattanó ropogós bõr, mely alatt azért a húsnak szaftosnak kell maradnia. Ezt a célt szolgálja a napokig, hónapokig tartó elõkészítés. Mely ?elõkészítés? sok szempontból már évszázadok óta tart? Bõvebben forrás: buvosszakacs.blog.hu

Jó étvágyat!

Klarissza




Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s