Menzakaja

2014-07-10

sponsored links

A gyerekkori menzáról nincs mindenkinek jó emléke. Nekem voltak azért kedvenc ételeim, a fõzelékeket kifejezetten szerettem. Persze a hozzá adott, robbantott csirkébõl készült pörkölt már nem nagyon jött be, utáltam, hogy nem jöttem rá, éppen melyik részét eszem. Meg az a sok bõr, meg porc, fúúújjj?..

Most a gyerekem van ugyanebben a helyzetben, bár, ha lehet mondani, õ még rosszabb, konkrétan felfordul a gyomra, ha nem a megfelelõ étel kerül elé. Még kinõheti, a másik oldalról nézve viszont büszke vagyok, hogy nem eszik meg akármit.

Nekem annak idején a sárgaborsó-fõzelék (stokeráj) volt a kedvencem. Vagy bõvebb lére engedve ebbõl a leves, ezeket bármikor megenném ma is.

Jöjjön tehát az én változatom erre a megszokott ételre:

Sárgaborsó-fõzelék buggyantott tojással

DSC_4479s

Hozzávalók 4 fõre:

30 dkg sárgaborsó

1 tenyérnyi darab szalonnabõrke

2 gerezd fokhagyma

1 tk pirospaprika

2 tk liszt

2 ek olaj

6 db tojás

1 ek olaj

Só, bors



A sárgaborsót feltesszük fõni annyi vízben, ami bõven ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szalonnabõrkét. Mikor majdnem puha, egy kis lábasban felmelegítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínûre pirítjuk. Lehúzzuk a tûzrõl, hozzákeverjük a pirospaprikát és az átnyomott fokhagymát. A fõzelék levébõl veszünk 1-2 merõkanálnyit, állandóan kevergetve felöntjük vele a rántást, majd az egészet visszaöntjük a fõzelékbe. Addig rotyogtatjuk, míg a kellõ állagúra sûrûsödik. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.

A tojáshoz egy 2 l-es lábasban vizet forralunk, hozzáadjuk az ecetet. Mikor lobog, óvatosan beleengedjük a tojásokat, 2,5 perc múlva szûrõkanállal kivesszük, lecsepegtetjük. Egyszerre 3 tojásnál ne legyen benne több, mert összeakadnak.

DSC_4475s


Hasonló bejegyzések:




O
Gazdagon


O
Könnyû nyári ebéd


P1010064s
Lelkiismeret-furdalás nélkül



Az a Vega Fesztivál?




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s