Mentás citromzselé
sponsored links
Tökéletes desszert kánikula ellen: nem csak azért, mert nem kell hozzá a sütõt bekapcsolni, hanem mert az igazán frissítõ citromos-mentás íz mellett hidegen a legfinomabb. És még csak el sem olvad:) Itt a nyár és ismét tombol a kánikula, amikor joggal vetõdik fel a kérdés: milyen desszertet is lehetne készíteni... Van ugye pár szûkítõ tényezõ, mint a "ne kelljen bekapcsolni a sütõt", "gyümölcsös legyen", "ne olvadjon szét" vagy az örök klasszikus, a "lehetõleg 10 perc alatt elkészüljön". Azt kell mondjam, ez a desszert mind a 4 kritériumnak megfelel:) Kb. 10 perc alatt készen van, gyümölcsös, hidegen fogyasztható és nem kell hozzá sütõ. Szerintem azonban mégiscsak az íze és az állaga ami valóban meggyõzõ: a savanykás citromtól és a hûsítõ mentától minden hûs falat valóban igazi felfrissülést nyújt a forróságban!:)
Hozzávalók
- 10 dkg cukor
- 1+4 dl víz
- 2-3 citrom leve és az egyik citrom reszelt héja
- 1 csomag zselatin
- friss mentalevél
Elkészítés
- A citromokat alaposan megmossuk, egy citrom héját lereszeljük, majd levüket kifacsarjuk (fél citromot félretehetünk, amibõl majd cikkeket tehetünk a zselébe), a mentaleveleket pedig felaprítjuk.
- A cukrot 1 dl vízzel elkezdjük melegíteni, majd ha elolvadt, pár percet forraljuk, hogy sûrûbb legyen.
- Félrevesszük a tûzrõl, hozzáöntjük a (szûretlen) citromlevet, a maradék 4 dl vizet, elkeverjük benne a zselatint, majd visszatesszük a tûzre.
- Kis lángon addig melegítjük, míg a zselatin el nem olvad. Vigyázat! nem szabad forralni!
- Ekkor levesszük a tûzrõl és hozzáadjuk a citromhéjat és az apróra vágott mentalevelet.
- Vízzel kiöblített formákba öntjük és tehetünk bele a korábban félrerakott citromból darabkákat is.
- Megvárjuk, míg teljesen kihûl, majd betesszük a hûtõbe, hogy megdermedjen.
- Tálalás elõtt pár másodpercre meleg vízbe állítjuk, így könnyedén kijön a formából.