Meleg kukoricasalĂĄta

2014-08-12

sponsored links

Nagyon szeretnĂ©k rĂĄkattanni a mexikĂłi konyhĂĄra. MostanĂĄban hihetetlenĂŒl foglalkoztat, Ă©s mindig csillogĂł szemekkel nĂ©zem Thomasina Miers mĂ»sorĂĄt a TV PaprikĂĄn. De eddig mĂ©g csak annyi lĂ©pĂ©st tettĂŒnk az ĂŒgyben, hogy pĂĄr hĂłnapja megcsinĂĄltuk az itt linkelt a receptet, Ă©s egy barĂĄtnĂ”mmel öt ĂłrĂĄt beszĂ©lgettĂŒnk egy mexikĂłi Ă©tteremben. Volt mit mondanunk egymĂĄsnak, de abban, hogy ennyi idĂ”t egy helyben töltsĂŒnk a Pici LĂĄnya keze volt, aki a megĂ©rkezĂ©sĂŒnket követĂ” elsĂ” percben elaludt. Ez idĂ” alatt pĂĄrom meg is jelent, el is ment, a vendĂ©gsereg vagy hĂĄromszor Ă©s a szemĂ©lyzet pedig egyszer cserĂ©lĂ”dött le.

Meleg kukoricasalĂĄta

Ezt a receptet az imĂ©nt dicsĂ©rt mĂ»sorbĂłl szedtem, annyi kiegĂ©szĂ­tĂ©ssel, hogy Ă” ez esetben nem mondott mennyisĂ©geket, Ă­gy csinĂĄltam, ahogy jĂłnak lĂĄttam, Ă©s olyan alapanyagokbĂłl, amik most a hĂ»tĂ”ben vagy az erkĂ©lyen voltak. PĂ©ldĂĄul zöld chili kĂ©ne a salĂĄtĂĄba, leginkĂĄbb jalapeno paprika, ami most nem volt itthon. Helyette van a balkonlĂĄdĂĄban kis piros chili Ă©s nagy piros chili. Az Embert nem tudtam lebeszĂ©lni a kertĂ©szetben, hogy mindkettĂ”t megvegyĂŒk. Az egyiket azĂ©rt kellett, mert az extrĂ©m erĂ”s. Így, hogy Ă©n csak a konzervatĂ­van csĂ­pĂ”s Ă©teleket kedvelem, prĂłbĂĄltam lebeszĂ©lni, de nem ment. AztĂĄn, hogy nekem is (nyilvĂĄn nekem…) jĂł legyen, vettĂŒnk egy ĂĄtlagosan csĂ­pĂ”set is. Ezek van most kĂ©szleten. Ennek ellenĂ©re vĂĄlasztĂĄsi lehetĂ”sĂ©gem nincs, hisz az egyik egy pici növĂ©ny, amin sok helyes pici paprika van, a mĂĄsik egy fĂ©l erkĂ©lyt elfoglalĂł hatalmas növĂ©ny, amit ezen okbĂłl mĂĄsodszorra kellett ĂĄtĂŒltetni, amin viszont mindössze egy nagy paprika van. ChilinĂ©l többnyire helytĂĄllĂł az a megĂĄllapĂ­tĂĄs, hogy minĂ©l kisebb, annĂĄl erĂ”sebb. SzĂłval Ă©reztem Ă©n, hogy a kicsi kĂ©pviseli az extrĂ©m fajtĂĄt, de gondoltam edzek a nyaralĂĄsra, meg szĂ©p a szĂ­ne, jĂłl mutat az Ă©telben, hĂĄt tegyĂŒnk bele kapĂĄsbĂłl kettĂ”t. CsĂ­pett, mint a veszedelem, de megettem. Finom volt. És tĂ©nyleg jĂł, hogy csĂ­p, nagyon feldobja az Ă©telt, de szerintem Ășgy igazĂĄn jĂł, ha enyhĂ©n csĂ­pĂ”s. Többször csinĂĄltam mĂĄr ilyet, kĂŒlönbözĂ” fĂ»szer nĂ”vĂ©nyekkel Ă©s kevĂ©sbĂ© csĂ­pĂ”sen. PĂ©ldĂĄul ha nincs friss chili paprikĂĄnk, a chili pehely is tökĂ©letesen mĂ»ködik, teszteltem azt is.

A salĂĄta remek köret hĂșsokhoz, zöldsĂ©gekhez, de Ă©n eddig mindig magĂĄban, vacsorĂĄra ettem.

Nehézségi fok: Egyszerû
Elkészítési idÔ: 20-30 perc
Mennyiség: 1 személyre

HozzĂĄvalĂłk:

  • mĂĄsfĂ©l evĂ”kanĂĄl olĂ­vaolaj
  • 1 kiskanĂĄl vaj
  • 1 közepes vagy kĂ©t kis vöröshagyma, vagy lilahagyma (kb. 80-90g)
  • 1 csĂ” friss kukorica (csak a kukoricaszemek)
  • Ă­zlĂ©s szerint egy kevĂ©s chili, jalapeno paprika, vagy chili pehely
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • szĂ»ken vett fĂ©l kiskanĂĄl jamaikai szegfĂ»bors*
  • 60g spenĂłt
  • 4-5 szĂĄl menta (kb. 3-4g)
  • egy csipet sĂł (vagy Ă­zlĂ©s szerint)
  • 1 lime leve (azaz kb. szĂ»k egy evĂ”kanĂĄl)

1. lépés
Mivel hamar megvan az Ă©tel, Ă©rdemes az elejĂ©n mindent elĂ”kĂ©szĂ­teni. A gĂĄzt vagy a fĂ”zĂ”lapot magas fokozatra emeljĂŒk. A vörös vagy a lila hagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk. A spenĂłtot is elĂ”kĂ©szĂ­tjĂŒk, azaz kb. fĂ©l centis csĂ­kokra vĂĄgjuk. A mentĂĄt nem tĂșl kicsire aprĂ­tjuk, Ă©s kĂŒlön tĂĄlba (nem a spenĂłthoz keverve) fĂ©lretesszĂŒk. SerpenyĂ”be tesszĂŒk az olajat Ă©s a vajat, majd hozzĂĄadjuk a hagymĂĄt. Nem kell teljesen megpĂĄrolni, Ă©pp elĂ©g csak egy percig, majd a kukoricaszemeket** hozzĂĄadjuk. mĂ­g a kukoricĂĄt elĂ”kĂ©szĂ­tjĂŒk. Pontosabban megmossuk, felĂĄllĂ­tjuk, Ă©s Ă©les kĂ©ssel fentrĂ”l lefelĂ© haladva levĂĄgjuk a szemeket, majd a hagymĂĄhoz adjuk.

2. lépés
A hagymĂĄs kukoricĂĄhoz adjuk a chilit, a fokhagymĂĄt, vagy aprĂłra vĂĄgva, vagy fokhagyma prĂ©sen ĂĄtnyomva. Én az utĂłbbit szoktam ehhez hasznĂĄlni, Ă©s nem kell a hagymĂĄhoz adni az elejĂ©n, Ă­gy biztos nem Ă©g meg. Ezt követĂ”en adjuk hozzĂĄ a jamaikai szegfĂ»borsot, jĂłl megkeverjĂŒk, majd mikor a spenĂłt kissĂ© összeesik, keverjĂŒk hozzĂĄ a mentĂĄt, majd facsarjuk bele a lime levĂ©t.

Melegen vagy langyosan tĂĄlaljuk.

Megjegyzések:

  • *Jamaikai szegfĂ»borsot nagy ĂŒzletlĂĄncoknĂĄl alig lĂĄttam. Ha van, akkor import Ă©s angolul allspice nĂ©vre hallgat. Érdemes beszerezni, kellemes Ă­ze van, Ă©s finoman ugyan, de sĂŒtemĂ©nyekbe is lehet hasznĂĄlni. Ennek nem igazĂĄn bors Ă­ze van, de elĂ©g aromĂĄs, Ă­gy normĂĄl borsot nekem mĂĄr nem kĂ­vĂĄnt az Ă©tel.
  • **A kukoricĂĄt megmossuk, felĂĄllĂ­tjuk, Ă©s Ă©les kĂ©ssel fentrĂ”l lefelĂ© haladva levĂĄgjuk a szemeket. Érdemes egy mĂ©lyebb tĂĄlba ĂĄllĂ­tani a kukoricĂĄt, mert pattognak a szemek mindenfelĂ©
  • Az eredeti recept szerint spenĂłt helyett korianderzöldet kell hasznĂĄlni. Kb. 6-8g-ot. KiprĂłbĂĄltam nagyon finom Ășgy is, sĂ”t menta Ă©s koriander helyett csak bazsalikommal is csinĂĄltam, azzal is nagyon jĂłl mĂ»ködik.
  • A lime leve fura elsĂ”re, de nagyon finom. El lehet hagyni, de mindenkĂ©pp ajĂĄnlom, hisz ez kĂ©pviseli a savanykĂĄst Ă­zt, Ă­gy nagyon szĂ©pen kiegyenlĂ­ti az Ă­zeket. SzĂłval inkĂĄbb hasznĂĄljunk kevesebbet, de prĂłbĂĄljuk ki.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

 

Meleg kukoricasalĂĄta


Folytatás a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/08/12/...

sponsored links

Keres?s