Meleg kukoricasalĂĄta
sponsored links
Nagyon szeretnĂ©k rĂĄkattanni a mexikĂłi konyhĂĄra. MostanĂĄban hihetetlenĂŒl foglalkoztat, Ă©s mindig csillogĂł szemekkel nĂ©zem Thomasina Miers mĂ»sorĂĄt a TV PaprikĂĄn. De eddig mĂ©g csak annyi lĂ©pĂ©st tettĂŒnk az ĂŒgyben, hogy pĂĄr hĂłnapja megcsinĂĄltuk az itt linkelt a receptet, Ă©s egy barĂĄtnĂ”mmel öt ĂłrĂĄt beszĂ©lgettĂŒnk egy mexikĂłi Ă©tteremben. Volt mit mondanunk egymĂĄsnak, de abban, hogy ennyi idĂ”t egy helyben töltsĂŒnk a Pici LĂĄnya keze volt, aki a megĂ©rkezĂ©sĂŒnket követĂ” elsĂ” percben elaludt. Ez idĂ” alatt pĂĄrom meg is jelent, el is ment, a vendĂ©gsereg vagy hĂĄromszor Ă©s a szemĂ©lyzet pedig egyszer cserĂ©lĂ”dött le.
Ezt a receptet az imĂ©nt dicsĂ©rt mĂ»sorbĂłl szedtem, annyi kiegĂ©szĂtĂ©ssel, hogy Ă” ez esetben nem mondott mennyisĂ©geket, Ăgy csinĂĄltam, ahogy jĂłnak lĂĄttam, Ă©s olyan alapanyagokbĂłl, amik most a hĂ»tĂ”ben vagy az erkĂ©lyen voltak. PĂ©ldĂĄul zöld chili kĂ©ne a salĂĄtĂĄba, leginkĂĄbb jalapeno paprika, ami most nem volt itthon. Helyette van a balkonlĂĄdĂĄban kis piros chili Ă©s nagy piros chili. Az Embert nem tudtam lebeszĂ©lni a kertĂ©szetben, hogy mindkettĂ”t megvegyĂŒk. Az egyiket azĂ©rt kellett, mert az extrĂ©m erĂ”s. Ăgy, hogy Ă©n csak a konzervatĂvan csĂpĂ”s Ă©teleket kedvelem, prĂłbĂĄltam lebeszĂ©lni, de nem ment. AztĂĄn, hogy nekem is (nyilvĂĄn nekem…) jĂł legyen, vettĂŒnk egy ĂĄtlagosan csĂpĂ”set is. Ezek van most kĂ©szleten. Ennek ellenĂ©re vĂĄlasztĂĄsi lehetĂ”sĂ©gem nincs, hisz az egyik egy pici növĂ©ny, amin sok helyes pici paprika van, a mĂĄsik egy fĂ©l erkĂ©lyt elfoglalĂł hatalmas növĂ©ny, amit ezen okbĂłl mĂĄsodszorra kellett ĂĄtĂŒltetni, amin viszont mindössze egy nagy paprika van. ChilinĂ©l többnyire helytĂĄllĂł az a megĂĄllapĂtĂĄs, hogy minĂ©l kisebb, annĂĄl erĂ”sebb. SzĂłval Ă©reztem Ă©n, hogy a kicsi kĂ©pviseli az extrĂ©m fajtĂĄt, de gondoltam edzek a nyaralĂĄsra, meg szĂ©p a szĂne, jĂłl mutat az Ă©telben, hĂĄt tegyĂŒnk bele kapĂĄsbĂłl kettĂ”t. CsĂpett, mint a veszedelem, de megettem. Finom volt. Ăs tĂ©nyleg jĂł, hogy csĂp, nagyon feldobja az Ă©telt, de szerintem Ășgy igazĂĄn jĂł, ha enyhĂ©n csĂpĂ”s. Többször csinĂĄltam mĂĄr ilyet, kĂŒlönbözĂ” fĂ»szer nĂ”vĂ©nyekkel Ă©s kevĂ©sbĂ© csĂpĂ”sen. PĂ©ldĂĄul ha nincs friss chili paprikĂĄnk, a chili pehely is tökĂ©letesen mĂ»ködik, teszteltem azt is.
A salĂĄta remek köret hĂșsokhoz, zöldsĂ©gekhez, de Ă©n eddig mindig magĂĄban, vacsorĂĄra ettem.
Nehézségi fok: Egyszerû
ElkĂ©szĂtĂ©si idĂ”: 20-30 perc
Mennyiség: 1 személyre
HozzĂĄvalĂłk:
- mĂĄsfĂ©l evĂ”kanĂĄl olĂvaolaj
- 1 kiskanĂĄl vaj
- 1 közepes vagy két kis vöröshagyma, vagy lilahagyma (kb. 80-90g)
- 1 csĂ” friss kukorica (csak a kukoricaszemek)
- ĂzlĂ©s szerint egy kevĂ©s chili, jalapeno paprika, vagy chili pehely
- 1-2 gerezd fokhagyma
- szûken vett fél kiskanål jamaikai szegfûbors*
- 60g spenĂłt
- 4-5 szĂĄl menta (kb. 3-4g)
- egy csipet sĂł (vagy ĂzlĂ©s szerint)
- 1 lime leve (azaz kb. szûk egy evÔkanål)
1. lépés
Mivel hamar megvan az Ă©tel, Ă©rdemes az elejĂ©n mindent elĂ”kĂ©szĂteni. A gĂĄzt vagy a fĂ”zĂ”lapot magas fokozatra emeljĂŒk. A vörös vagy a lila hagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk. A spenĂłtot is elĂ”kĂ©szĂtjĂŒk, azaz kb. fĂ©l centis csĂkokra vĂĄgjuk. A mentĂĄt nem tĂșl kicsire aprĂtjuk, Ă©s kĂŒlön tĂĄlba (nem a spenĂłthoz keverve) fĂ©lretesszĂŒk. SerpenyĂ”be tesszĂŒk az olajat Ă©s a vajat, majd hozzĂĄadjuk a hagymĂĄt. Nem kell teljesen megpĂĄrolni, Ă©pp elĂ©g csak egy percig, majd a kukoricaszemeket** hozzĂĄadjuk. mĂg a kukoricĂĄt elĂ”kĂ©szĂtjĂŒk. Pontosabban megmossuk, felĂĄllĂtjuk, Ă©s Ă©les kĂ©ssel fentrĂ”l lefelĂ© haladva levĂĄgjuk a szemeket, majd a hagymĂĄhoz adjuk.
2. lépés
A hagymĂĄs kukoricĂĄhoz adjuk a chilit, a fokhagymĂĄt, vagy aprĂłra vĂĄgva, vagy fokhagyma prĂ©sen ĂĄtnyomva. Ăn az utĂłbbit szoktam ehhez hasznĂĄlni, Ă©s nem kell a hagymĂĄhoz adni az elejĂ©n, Ăgy biztos nem Ă©g meg. Ezt követĂ”en adjuk hozzĂĄ a jamaikai szegfĂ»borsot, jĂłl megkeverjĂŒk, majd mikor a spenĂłt kissĂ© összeesik, keverjĂŒk hozzĂĄ a mentĂĄt, majd facsarjuk bele a lime levĂ©t.
Melegen vagy langyosan tĂĄlaljuk.
Megjegyzések:
- *Jamaikai szegfĂ»borsot nagy ĂŒzletlĂĄncoknĂĄl alig lĂĄttam. Ha van, akkor import Ă©s angolul allspice nĂ©vre hallgat. Ărdemes beszerezni, kellemes Ăze van, Ă©s finoman ugyan, de sĂŒtemĂ©nyekbe is lehet hasznĂĄlni. Ennek nem igazĂĄn bors Ăze van, de elĂ©g aromĂĄs, Ăgy normĂĄl borsot nekem mĂĄr nem kĂvĂĄnt az Ă©tel.
- **A kukoricĂĄt megmossuk, felĂĄllĂtjuk, Ă©s Ă©les kĂ©ssel fentrĂ”l lefelĂ© haladva levĂĄgjuk a szemeket. Ărdemes egy mĂ©lyebb tĂĄlba ĂĄllĂtani a kukoricĂĄt, mert pattognak a szemek mindenfelĂ©
- Az eredeti recept szerint spenĂłt helyett korianderzöldet kell hasznĂĄlni. Kb. 6-8g-ot. KiprĂłbĂĄltam nagyon finom Ășgy is, sĂ”t menta Ă©s koriander helyett csak bazsalikommal is csinĂĄltam, azzal is nagyon jĂłl mĂ»ködik.
- A lime leve fura elsĂ”re, de nagyon finom. El lehet hagyni, de mindenkĂ©pp ajĂĄnlom, hisz ez kĂ©pviseli a savanykĂĄst Ăzt, Ăgy nagyon szĂ©pen kiegyenlĂti az Ăzeket. SzĂłval inkĂĄbb hasznĂĄljunk kevesebbet, de prĂłbĂĄljuk ki.
https://www.facebook.com/HomeBisztro